Οργή ΠΟΕΔΗΝ για το ξήλωμα των επικεφαλής οργανικών μονάδων

26-12-2016

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων με αφορμή την  απόφαση κάποιων Διοικητών νοσοκομείων να “καθαιρέσουν” τους επικεφαλής οργανικών μονάδων.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας καταγγέλλουν σε σχετική ανακοίνωσή τους πως οι Διοικητές “προσυνεννοημένοι” με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας “διώκουν” και “καθαιρούν” τους προϊσταμένους των μονάδων αυτών, προκειμένου να τους αντικαταστήσουν με δικούς τους “εκλεκτούς”.

Όπως είναι γνωστό, ο νέος τρόπος επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στη Δημόσια Διοίκηση καθορίζεται με το άρθρο 30 του ν.4369/2016, όπου και αναφέρεται ρητά ότι:

α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι.

β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρα, από 27 Φεβρουαρίου 2016 και μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογή των Προϊσταμένων,θα έπρεπε να εξακολουθήσουν να ασκούν καθήκοντα οι υφιστάμενοι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ωστόσο πως “καθήκοντα οι υφιστάμενοι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων. Οι Υπουργοί Υγείας προσυνεννοημένοι με τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, ανέστειλαν δικό τους υπηρεσιακό έγγραφο που δεν έχει καμία νομική ισχύ, το οποίο απαγόρευε τις υπηρεσιακές μεταβολές έως την τοποθέτηση νέων Διοικητών. Την εν λόγω απόφαση οι Διοικητές (όλως τυχαίως!!!) την εξέλαβαν ως εναρκτήριο δικαίωμα εκδίωξης Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων και την αντικατάστασή τους από εκλεκτούς με ρουσφετολογικά – κομματικά κριτήρια’.

Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Διοικητικης Μεταρρύθμισης για να σταματήσουν οι εν λόγω διαδικασίες, προτείνοντας παράλληλα στις Διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων και τα Υπηρεσιακά Στελέχη να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν “τις προδήλως παράνομες πράξεις των Διοικητών και να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την επιλογή νέων Προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4369/2016”.