Νικόλαος Τσιλιμιγκάκης: Ορθοπαιδικές παθήσεις, ο φόβος του κορωνοϊού τις παραμέλησε

18-10-2021

Απαραίτητη η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε πρώτο χρόνο

Οι ορθοπαιδικές παθήσεις ταλαιπωρούσαν πάντα τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας αλλά με την πανδημία και τα lockdowns δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να βλέπουμε πιο πολλά παραμελημένα περιστατικά. Ο εγκλεισμός λόγω COVID-19 οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στον ορθοπαιδικό με  συμπτώματα στους μυς και τα οστά. Η αυτοδιάγνωση που μετά τα lockdowns έχει γίνει συστηματική από τον φόβο του κόσμου να πλησιάσει ιατρεία και νοσοκομεία, είναι κακός σύμβουλος που μπορεί να οδηγήσει πάραυτα στο χειρουργείο ενώ σε αρχικό στάδιο θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Άρα είναι σημαντικό να την αποφεύγουμε.

Άνω άκρο

1-Τενοντίτιδα του ώμου: Μπορεί να είναι αιφνίδια ή χρόνια. Τα συμπτώματα μπορεί αν είναι αίσθημα καύσου κατά τις κινήσεις, πόνος κατά τις κινήσεις οι οποίες επιδεινώνεται τη νύχτα και αδυναμία χρήσης του άνω άκρου  στην καθημερινότητά μας.

Για να βγάλουμε ασφαλή διάγνωση, κάνουμε κλινική εξέταση, διενεργούμε υπερήχους ή και μαγνητική τομογραφία.

Σε ό,τι αφορά σε την αντιμετώπιση, συνιστούμε ανάρτηση του μέλους, παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη αγωγή και ως τελευταία λύση έχουμε το χειρουργείο.

2-Επικονδυλίτιδα αγκώνα ή Tennis Elbow: Είναι χρόνια πάθηση που παρουσιάζεται σε ανθρώπους που καθημερινά καταπονούν τους μύες του αντιβραχίου. Μπορεί να συμβεί σε αθλητές, ανθρώπους που ασκούν χειρονακτική εργασία αλλά και σε άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά λόγω εργασίας ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τα συμπτώματα είναι πόνος και κάψιμο κυρίως στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, δυσκολία στο σφίξιμο γροθιάς αλλά και δυσκολία και πόνος ακόμα και σε απλές κινήσεις όπως το γύρισμα ενός κλειδιού.

Θεραπευτικά συνιστούμε την χρήση νάρθηκα, την παγοθεραπεία, ααντιφλεγμονώδη αγωγή αλλά και φυσικοθεραπείες. Ως τελευταία λύση έχουμε και εδώ το χειρουργείο.

3-Καρπιαίος σωλήνας: Είναι μια χρόνια πάθηση που βρίσκεται τόσος ε ανθρώπους που δουλεύουν χειρωνακτικά όσο και σε ανθρώπους που δουλεύουν σε υπολογιστή. Οι γυναίκες πάσχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες.

Τα συμπτώματα συνίστανται στο μούδιασμα και  τον πόνο στα δάκτυλα που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρότι αυτά είναι τα βασικά, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της αισθητικότητας του άκρου. Η διάγνωση γίνεται από τον ιατρό με κλινική εξέταση και συστήνεται ηλεκτρομυογράφημα για να έχουμε πληρέστερη εικόνα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση ξεκινάει στην αρχή πάντα συντηρητικά στα πρώτα στάδια, ενώ όταν επιδεινωθεί η κατάσταση συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση που επιλύει οριστικά το πρόβλημα.

Σπονδυλική στήλη

  • Οσφυαλγία

Είναι ο πόνος στη μέση που ανεξαρτήτου αιτίας ή σοβαρότητας θα νιώσει το 80% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής του. Μπορεί να περιοριστεί στο επίπεδο της μέσης ή να αντανακλά σε ένα από τα δύο σκέλη. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από τον ειδικό ιατρό, ενώ συστήνονται ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση είναι κυρίως συντηρητική με φάρμακα, φυσικοθεραπείες, ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και ειδική ζώνη οσφύος όταν ο πόνος γίνεται μόνιμος.

  • Αυχεναλγία

Πρόκειται για εξίσου συχνό με την οσφυαλγία πρόβλημα που υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει το 70% των ανθρώπων τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Είναι πόνος στον αυχένα που μπορεί να αντανακλά στους ώμους και στα άνω άκρα. Η διάγνωση βγαίνει με διενέργεια ακτινογραφίας, κλινική εξέταση αλλά και μαγνητική τομογραφία. Σε ό,τι αφορά την θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και την σύσταση για χρήση μαλακού αυχενικού κηδεμόνα.

Κάτω άκρο

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος αποτελούν πλέον μια από τις συχνότερες παθήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ορθοπαιδική χειρουργική.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στην άρθρωση -στην αρχή κατά την κόπωση- και αργότερα και κατά την ηρεμία. Επίσης με τον καιρό συνυπάρχουν δυσκαμψία, χωλότητα, οίδημα στην άρθρωση και αστάθεια του ασθενούς.

Θεραπευτικά συστήνουμε την αποφόρτιση του μέλους, παγοθεραπεία, αποφυγή καταπόνησης, φυσικοθεραπεία, μυϊκή ενδυνάμωση και βέβαια ως τελική λύση είναι  το χειρουργείο που χαρίζει ανακούφιση και κινητικότητα στους ασθενείς.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πρόκειται για τον πόνο που βιώνουν κάποιοι κατά την βάδιση στο κάτω μέρος του ποδιού. Οι αιτίες μπορεί να είναι η χρόνια ορθοστασία, το αυξημένο σωματικό βάρος, η κακή ποιότητα υποδημάτων αλλά και συχνοί τραυματισμοί στην περιοχή.

Κατά την θεραπευτική αντιμετώπιση ζητούμε από τον ασθενή να εφαρμόσει παγοθεραπεία, να λάβει αντιφλεγμονώδη αγωγή, να κάνει χρήση ειδικών πελμάτων και να καταφύγει σε συγκεκριμένη φυσικοθεραπεία.

 

Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης

Ορθοπαιδικός χειρουργός, Ευρωκλινική Αθηνών, συμβεβλημένος ιατρός ΕΔΟΕΑΠ