Όσοι δουλεύουν πολύ έχουν άσχημα γεράματα

26-12-2016

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη έλεγαν οι παλαιότεροι και φαίνεται πως κάτι ήξεραν παραπάνω. Έρευνα Φινλανδών επιστημόνων έδειξε πως οι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ και κοιμούνται λίγο στις νεότερες ηλικίες έχουν στη συνέχεια χειρότερα γεράματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της πόλης Γυβάσκυλα στην Φινλανδία ανέλυσαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για την υγεία άνω των 3.000 ανδρών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, τόσο κατά την μέση όσο και την τρίτη ηλικία τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι 45άρηδες και οι 50άρηδες που είχαν τη συνήθεια να δουλεύουν σκληρά (πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα) και να μην κοιμούνται αρκετά (λιγότερο από εξήμιση ώρες τη μέρα), όταν πια έγιναν 65άρηδες και 70άρηδες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις σωματικές λειτουργίες, στη ζωτικότητά και στη γενικότερη υγεία τους, σε σχέση με όσους εργάζονταν λιγότερο και κοιμούνταν περισσότερο, όταν ήσαν μεσήλικες.
         
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μικαέλα Μπιργκίτα φον Μπόντσντορφ στην εποχή μας πολλοί επαγγελματίες και άλλοι εργαζόμενοι, πέρα από τις επίσημες ώρες στο γραφείο, δουλεύουν αρκετές ακόμη αφανείς ώρες, στο σπίτι τους ή κατά τις μετακινήσεις τους, π.χ. διαβάζοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία ή έγγραφα της δουλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, ένας σύγχρονος μεσήλικας δουλεύει παραπάνω από το κανονικό και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία του εν καιρώ, όταν πια βγει στη σύνταξη.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: