Όσοι μασάνε καλά το φαγητό τους έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό

24-01-2017

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως αν μασάμε καλά το φαγητό μας προστατεύουμε το στομάχι μας και το πεπτικό μας σύστημα. Φαίνεται όμως πως το να μασάμε καλά το φαγητό μας έχει κι ένα άλλο θετικό. Κάνει πιο γερό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα διεθνής έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά έκαναν πειράματα στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Immunity έδειξαν πως ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα επονομαζόμενα Th17 κύτταρα, διεγείρονται όταν μασάμε. Τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από συνηθισμένες λοιμώξεις του στόματος από βακτήρια και μύκητες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες πως τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Τα νέα αυτά ευρήματα όμως δείχνουν πως και η πράξη της κατανάλωσης φαγητού καθ’ εαυτή είναι πολύ σημαντική.

Η Ελληνίδα επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Νίκη Μουτσοπούλου, από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οδοντικής & Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR), εξήγησε πως σε άλλα τμήματα του σώματος, όπως το έντερο και το δέρμα, τα Th17 κύτταρα διεγείρονται από την παρουσία ωφέλιμων βακτηρίων. Γιαυτό και πίστευαν ότι το ίδιο συμβαίνει στο στόμα.
Ανακάλυψαν όμως πως όταν μασάμε το φαγητό προκαλούνται στο στόμα μικροσκοπικές διαβρώσεις στα ούλα και παράγονται διάφορες ουσίες. Αυτές με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς με τα ωφέλιμα βακτήρια. Διεγείρουν έτσι έτσι τα Th17 κύτταρα.

Ο μηχανισμός αυτός, όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι. Κι αυτό επειδή αν τρώει κάποιος συνέχεια και έχει υπερπαραγωγή των Th17 κυττάρων, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Αυτή είναι φλεγμονής η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταλήξει σε απώλεια των δοντιών.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτελεί ένα αξιοθαύμαστα λεπτό έργο στα σημεία του σώματος που δρουν ως φραγμός με το περιβάλλον, όπως είναι το δέρμα, το στόμα και το έντερο, και στα οποία καλείται να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς ανεχόμενο ταυτοχρόνως τα ωφέλιμα βακτήρια», δήλωσε ηερευνήτρια δρ Τζοάν Κόνκελ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι, σε αντίθεση με άλλους φραγμούς του σώματος, το στόμα διαθέτει διαφορετικό τρόπο διέγερσης των Th17 κυττάρων: όχι τα βακτήρια, αλλά τη μάσηση. Επομένως η μάσηση μπορεί να ενεργοποιήσει μία προστατευτική ανοσοποιητική αντίδραση στα ούλα μας».

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές κατόρθωσαν να αυξήσουν τα επίπεδα των Th17 κυττάρων σε ποντίκια. Πως; Αλλάζοντας τη σκληρότητα της τροφής που τους χορηγούσαν και αποδεικνύοντας ταυτοχρόνως ότι η διαδικασία της μάσησης αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.
Όταν, όμως, η μάσηση ήταν υπερβολική, τα ζώα εκδήλωναν περιοδοντίτιδα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι «επειδή η φλεγμονή στο στόμα σχετίζεται με την ανάπτυξη νοσημάτων σε όλο το σώμα, η κατανόηση των παραγόντων που ρυθμίζουν την ανοσία στον στοματικό φραγμό, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέους τρόπους διαχείρισης των φλεγμονωδών νοσημάτων», τόνισε η δρ Κόνκελ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Χαρίζει περισσότερη ευτυχία από το φαγητό;
Γιατί δεν πρέπει να ξεροψήνουμε το φαγητό μας;