Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο τρώμε

26-12-2016
θα έχετε παρατηρήσει πως όταν ξενυχτάτε επισκέπτεστε πιο συχνά το ψυγείο. Όταν δεν μείνετε ξύπνιοι όλη νύχτα θέλετε ολόκληρο γεύμα μέσα στη νύχτα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μας δείχνει την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα έκαναν ειδική μελέτη για να μπορέσουν να βρουν πως συνδέεται ο ύπνος με το αίσθημα της πείνας. Έτσι, ίσως μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο λίγος ύπνος παχαίνει.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Ψυχολογίας της Υγείας» (JHP) έδειξαν πως ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στον οργανισμό, ευνοώντας ή προστατεύοντας από διάφορα μεταβολικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και ο τύπου 2 διαβήτης.
 
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας Αλίσα Λάνταλ και Τίμοθι Ντ. Νέλσον, όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από αϋπνίες ενεργοποιείται μία αλληλουχία βιολογικών μηχανισμών που τον ωθούν στο να τρώει περισσότερο.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα επίπεδα μίας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και διεγείρει το αίσθημα της πείνας.  Ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία στέλνει στον εγκέφαλο το μήνυμα πως έχουμε χορτάσει.
 
Όσοι υποφέρουν από έλλειψη ύπνου νιώθουν περισσότερο στρες και είναι πιο παρορμητικοί. Αυτό είναι ακόμα στοιχείο που τους ωθεί στο ψυγείο. Το φαγητό είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το στρες τους. Αν σκεφτεί κανείς πως η έλλειωη ύπνου κάνει μας κάνει αδύναμους να αντισταθούμε στους γευστικούς πειρασμούς, τότε το περιττό βάρος από την αϋπνία είναι σχεδόν σίγουρο.