Οστά: Πόσα κόκαλα έχει ο ανθρώπινος σκελετός;

ένας ανθρώπινος σκελετός στον οποίο φαίνονται τα οστά
06-02-2021

Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι πολύ καλός και λειτουργεί όπως ένα μεγάλο εργοστάσιο κάθε μέρα. Ακατάπαυστα και χωρίς απεργίες ή περικοπές. Το κάθε όργανο του σώματος μας εξαρτιέται από το άλλο κι έτσι όλα τα όργανα είναι πολύ σημαντικά για την καλή και ομαλή λειτουργία του συνόλου. Απο τα βασικά στοιχεία του σώματος μας είναι τα οστά. Πολλοί λίγοι βέβαια γνωρίζουν ακριβώς πόσα οστά έχει ένα ανθρώπινο σώμα.

Πόσα όμως κόκαλα έχουμε στο σώμα μας; Ξέρεις; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Είναι πολλά. Πόσα όμως συγκεκριμένα; Γνωρίζεις; Παρακάτω μπορεί;ς να δεις την απάνητηση σε αυτό το περίεργο αλλά σημαντικό ερώτημα. Μετά από αυτό, θα έχεις στην κατοχή σου μια γνώση που ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις μπορεί και να σου φανεί χρήσιμη.

Είναι  σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς κόκκαλα έχουμε στο ανθρώπινο σώμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει κάθε φορά που πονάμε  και αναγνωρίζουμε το σημείο στο οποίο υπάρχει πρόβλημα. Έτσι ώστε να το διορθώνουμε εγκαίρως.

Πόσα οστά έχει ένας άνθρωπος

Ένα μωρό διαθέτει 350 οστά στο σώμα του, ένας ενήλικος 206. Πώς γίνεται αυτό; Χάνουμε οστά στην πορεία; Όχι, απλώς κάποια ενώνονται μεταξύ τους (γίνεται δηλαδή συνοστέωση), καθώς το σώμα αναπτύσσεται. Έτσι στην ενήλικη ζωή μας έχουμε σχεδόν 150 λιγότερα κόκκαλα.

Αξίζει σημειωθεί ότι ένα υγιές οστό είναι πάρα πολύ ανθεκτικό και μπορεί να αντέξει μεγάλο βάρος. Σε σχετικά τεστ, αποδείχτηκε ότι ένα οστό με διάμετρο 3 εκατοστά και ύψος 4 εκατοστά – όσο είναι δηλαδή ένα κουτάκι – μπορεί να σηκώσει, χωρίς να συνθλιβεί, βάρος πάνω από 8 τόνους!

Το μεγαλύτερο…δηλαδή το μακρύτερο οστό στο σώμα μας είναι το μηριαίο. Τ το μικρότερο είναιμόλις 2,8 χιλιοστά.
Ελαφρύτερο κόκκαλο είναι ο αναβολέας, ο οποίος βρίσκεται στο αφτί μας. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά είναι μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οστά: Αυτή είναι η διατροφή για γερά κόκκαλα