Oστρακοειδή και σοκολάτα: υπάρχουν αφροδισιακές τροφές;

26-12-2016

Όπως είναι γνωστό σε όλους η Αφροδίτη στην αρχαιότητα λατρεύονταν ως η θεά του έρωτα, γι αυτό άλλωστε και έχει δώσει το όνομά της στα συστατικά εκείνα που σχετίζονται με την ερωτική επιθυμία. Ο όρο «αφροδισιακά» αναφέρεται παγκοσμίως σε οτιδήποτε αυξήσει το σεξουαλικό ένστικτο και να βελτιώσει τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα καταλάβετε πως υπάρχουν δεκάδες προτεινόμενα αφροδισιακά συστατικά. Από βότανα, μέχρι συγκεκριμένα φαγητά ή μπαχαρικά. Πρόκειται όμως για μύθο ή πραγματικότητα; Έχουν οι αφροδισιακές τροφές μετρήσιμο αποτέλεσμα ή είναι ένα εμπορικό τρικ; Στις επόμενες παραγράφους θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, για μερικά από τα πιο ξακουστά αφροδισιακά τρόφιμα.

Οστρακοειδή: Πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος επηρεάζει την παραγωγή προγεστερόνης, και αυξάνει τη libido σε άνδρες και γυναίκες. Έλλειψη ψευδαργύρου είναι συχνή αιτία πρόωρης εκσπερμάτωσης στους άνδρες, οπότε και από αυτή την άποψη τα οστρακοειδή είναι χρήσιμα. Επιπλέον τα οστρακοειδή, όπως και τα πουλερικά, αυξάνουν την παραγωγή μίας ουσίας που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου και η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ξηροί καρποί: Πλούσιοι και αυτοί σε ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνη Ε που αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα.

 

Καυτερά φαγητά: Η υπόθεση λέει πως τα καυτερά φαγητά προκαλούν υπεραιμία άρα και καλύτερη ερωτική πράξη. Πρόκειται όμως περισσότερο για μύθο παρά για πραγματικότητα.

 

Σοκολάτα: Περιέχει την ουσία φενυλθειαμίνη η οποία ενεργοποιεί την έκκριση των ορμονών της «καλής διάθεσης», δηλαδή των ενδορφινών. Η επίδραση όμως στα επίπεδα της ορμόνης αυτής δεν είναι τόσο σημαντική για να μπορέσει κανείς να πει πως η σοκολάτα είναι αφορδισιακή. Επιπλέον η σοκολάτα περιέχει τονωτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας και ίσως να «μπερδευτούν» ως αφροδισιακά.

 

Κόκκινο κρασί: Η ρεσβερατρόλη είναι μία από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού. Γι αυτό άλλωστε και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα πιστεύεται πως ωφελεί την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιά. Εμέσως λοιπόν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως το κόκκινο κρασί έχει επίδραση στην ερωτική ζωή κάποιου.

 

Ginger: Σύμφωνα με πρώιμα επιστημονικά δεδομένα συμβάλλει στην ποιότητα και την ποιότητα του σπέρματος.

Παρότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές για το σεξ, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως συγκεκριμένα συστατικά των τροφίμων μπορεί να βελτιώσουν την ερωτική επιθυμία. Όλα αυτά φυσικά γίνονται σταδιακά και εξαρτώνται από τις διατροφικές και καθημερινές συνήθειες στο σύνολό τους.

Υπάρχει όμως και η ακόμη πιο αισιόδοξη ματιά όσων ειδικών κοιτούν την «ψυχολογική» πλευρά του θέματος και υποστηρίζουν πως ακόμα και στη σκέψη πως ένα φαγητό είναι αφροδισιακό, το παιχνίδι του μυαλού είναι το πιο σημαντικό.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1.  Khodaie L, Sadeghpoor O. Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2015 Jan 17;10(1):e18402.

2. Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013 Jan;7(13):1-10.

3. Bianchi-Demicheli F, Sekoranja L, Pechère-Bertschi A. [Sexuality, heart and chocolate]. Rev Med Suisse. 2013 Mar 20;9(378):624, 626-9.

4. Rany R Shamloul. Natural aphrodisiacs. The journal of sexual medicine , 2010, Vol.7(1 Pt 1), p.39-49