Όταν η καθυστέρηση δεν σημαίνει απαραίτητα εγκυμοσύνη

26-12-2016

Το πρώτο πράγμα που σκέφεται μια γυναίκα όταν έχει καθυστέρηση είναι πως μπορεί να είναι έγκυος. Κι όμως! Η καθυστέρηση και γενικότερα η αναστάτωση του κύκλου μπορεί να σημαίνει και μια σειρά από άλλα πράγματα.

Όπως λένε οι ειδικοί υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άλλοι λόγοι εκτός από την εγκυμοσύνη για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να έχει καθυστέρηση.
Ποιοι είναι αυτοί;
 
Χρόνιες παθήσεις:
Κάθε χρόνια νόσος που έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία ή δεν έχει διαγνωστεί καθόλου συνιστά έναν στρεσογόνο παράγοντα στον οργανισμό σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.
 
Πολυκυστικές ωοθήκες:
Είναι μια ορμονική ανισορροπία που καταλήγει σε έλλειψη ωορρηξίας, επειδή αλλάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Μπορεί να σας αναγκάσει να χάσετε εντελώς την περίοδό σας ή απλά να μην την έχετε τακτικά.
 
Στρες:
Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει υποθαλαμική αμηνόρροια. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου,(ο υποθάλαμος) είναι όπου πολλές από τις ορμόνες για την περίοδό σας ρυθμίζοντα. Ο υποθάλαμος είναι πολύ ευαίσθητος στο στρες.
 
Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς:
Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας και αλληλεπιδρά με πολλά άλλα συστήματα στο σώμα σας. Αν υπάρχει θυρεοειδική ανισορροπία τοτε μπορεί να έχετε επιπτώσεις στην περίοδο.
 
Απότομη αλλαγή στο σωματικό βάρος:
Η Φύση έχει προνοήσει ώστε να μην μένει μια γυναίκα έγκυος, όταν το σώμα της βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και αλλαγή και δεν είναι έτοιμο να “υποδεχτεί” και να “περιποιηθεί” το βρέφος όπως πρέπει. Έτσι, αν χάσετε απότομα πολλά κιλά ή το αντίθετο, ο οργανισμό το εκλαμβάνει αυτό ως έκτακτη κατάσταση και “κόβει” την περίοδο.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: