Οθόνες: Πώς βλάπτουν γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

οθόνες
07-07-2025

Τα παιδιά σήμερα είναι από μικρά κολλημένα σε οθόνες. Τηλεόραση, κινητά, τάμπλετ… Αυτό δεν βλάπτει μόνο τα μάτια τους. Νέα μελέτη δείχνει πως μπορεί να επιβραδύνει και την ανάπτυξη της γλώσσας τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν αγγίζουν, εξερευνούν και παίζουν με πραγματικά αντικείμενα, εξηγεί η Sarah Kucker, ψυχολόγος στο Southern Methodist University του Ντάλας.

«Όταν μαθαίνει μια νέα λέξη, όπως για παράδειγμα “μπανάνα”, είναι σημαντικό το παιδί να μπορεί να αισθανθεί την υφή της και να τη δει από όλες τις γωνίες, ώστε να καταλάβει ότι είναι τρισδιάστατη και έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά. Το να δει απλώς μια εικόνα μιας μπανάνας ή ένα σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων με μπανάνες δεν του δίνει τις ίδιες πληροφορίες», επισημαίνει.

Με άλλα λόγια, το να βλέπει κάτι σε μια οθόνη δεν είναι το ίδιο με το παιχνίδι στον πραγματικό κόσμο.

Οθόνες και γλωσσα

Η Kucker συνιστά να περιορίζεται ο χρόνος που περνάει το παιδί μπροστά στην οθόνη, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά δημιουργούν σημαντικές συνδέσεις στον εγκέφαλο και τη γλώσσα, οι οποίες αναπτύσσονται καλύτερα μέσω πρακτικών εμπειριών.

Δεν είναι όμως βλαπτικός όλος ο χρόνος που περνάει το παιδί μπροστά στην οθόνη. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ψηφιακά μέσα μπορούν να υποστηρίξουν τη μάθηση.

Η Kucker δίνει τέσσερις απλές συμβουλές για να βοηθήσει τους γονείς να κάνουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη πιο αποτελεσματικό:

Αναρωτηθείτε γιατί χρησιμοποιείτε την οθόνη: Αν ο στόχος είναι απλώς να κρατήσετε το παιδί ήρεμο ή να του στρέψετε εκεί την προσοχή, σκεφτείτε άλλα εργαλεία, όπως τις βαθιές αναπνοές ή το να του δώσετε ένα μαλακό παιχνίδι.

Χρησιμοποιήστε τις οθόνες κοινωνικά: Η βιντεοσυνομιλία με μέλη της οικογένειας, όπως η γιαγιά, βοηθά τα παιδιά να μάθουν να κάνουν αμφίδρομες συνομιλίες. Τα παιχνίδια για δύο άτομα, όπως τα παζλ, βοηθούν επίσης τα παιδιά να μιλούν, να ακούν και να μαθαίνουν.

Επιλέξτε διαδραστικά μέσα: Εάν η εφαρμογή ή το βίντεο επιτρέπει στο παιδί σας να κάθεται και να παρακολουθεί, μπορεί να μην μάθει πολλά πράγματα. Αναζητήστε μέσα που θέτουν ερωτήσεις ή συνδέουν το παιδί σας με τον κόσμο γύρω του.

Ισορροπήστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στην οθόνη με πραγματικές συνομιλίες: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας εξακολουθεί να ακούει πολλές λέξεις από πραγματικούς ανθρώπους. Ακόμη και απλές ενέργειες, όπως η αφήγηση ενώ μαγειρεύετε ή καθαρίζετε, μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή του.

Πηγή: Healthday

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μάτια: Πώς θα τα προστατέψετε από τις οθόνες