Ξανθός: Ούτε ένας από τους προσληφθέντες γιατρούς δεν έχει πάει στο Σωτηρία

28-03-2020

Προβλήματα σε επιχειρησιακό πεδίο εντοπίζει και επισημαίνει ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του  στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Όπως είπε ο κος Ξανθός, υπάρχει μία πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό. “Χθες άκουσα τον υπουργό Υγείας ότι έχουν προσληφθεί 400 γιατροί. Ζητάμε να μάθουμε πού έχουν πάει. Το “Σωτηρία” δεν έχει πάρει κανέναν. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν προσληφθεί δύο. Που έχουν πάει οι υπόλοιποι; Χρειάζεται επιτάχυνση του βαθμού ενίσχυσης των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό», πρόσθεσε ο Α. Ξανθός.
Δεν πρέπει να φύγει κανένας συμβασιούχος από το σύστημα υγείας αυτή την περίοδο. Πρέπει η σύμβασή του να ανανεωθεί αυτόματα. Να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία συμβασιούχων στα νοσοκομεία. Έχει εξαγγείλει σημαντικό αριθμό η κυβέρνηση αλλά αργεί η υλοποίησή του», τόνισε ο Α. Ξανθός.
Σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά νοσήματα με την γραμμή μένουμε σπίτι, αναστολή τακτικής δραστηριότητας στα περισσότερα νοσοκομεία, υπολειτουργία ιδιωτικού τομέα κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τα ραντάρ του συστήματος. Να στηρίξουμε τα ειδικά νοσοκομεία. Να υπάρχει δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας».
Ενώ για το θέμα των διαγνωστικών τεστ συμπλήρωσε ότι «δεν έγινε από την αρχή κεντρική διαχείριση των αναγκών σε διαγνωστικά τεστ και δεν υπήρχαν ενιαία κριτήρια για τη διεξαγωγή τους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Χρειάζεται ενίσχυση και πιο αποδοτική λειτουργία των δημόσιων εργαστηρίων για να καλύψουν το μέγιστο δυνατό αριθμό τεστ και, παράλληλα, επικουρική συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια, προφανώς με αποζημίωση των αναγκαίων ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από την τσέπη των πολιτών.»
Τέλος υπενθύμισε ότι προτεραιότητα είναι «σ’ αυτή τη φάση να επικεντρωθούμε στην ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και, στη συνέχεια, να είμαστε προετοιμασμένοι για την επιστράτευση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών», ενώ σχολίασε ότι «είναι προκλητική και χαριστική η ρύθμιση της κυβέρνησης για διπλάσια ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και απολύτως αναληθής η δικαιολογία του κ.Πέτσα για το μισθολογικό κόστος, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ