Οξεία και χρόνια λαρυγγίτιδα

26-12-2016

Η  οξεία λαρυγγίτιδα τις περισσότερες φορές έχει ιογενή αιτιολογία, ενώ σπανιότερα ενώ μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, μικρόβια ή ουσίες με επιβαρυντική δράση για τον οργανισμό όπως είναι το αλκοόλ. Επίσης, σε λαρυγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει -συνήθως τους ενήλικες-  η παρατεταμένη δυνατή ομιλία, οι δυνατές φωνές και το τραγούδι.   Πάντως, στη συντρηπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων-ειδικά στα βρέφη, τα νήπια  και τα παιδιά όπου  η λαρυγγίτιδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη  έξαρση, η ασθένεια επέρχεται  μετά από ένα απλό κρυολόγημα. Από την άλλη,  οι χρόνιες μορφές λαρυγγίτιδας παρουσιάζονται συνήθως σε  καπνιστές και άτομα τα οποία  κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Πώς εκδηλώνεται η λαρυγγίτιδα

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της  λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα στην φωνή που μπορεί να  φτάσει και σε  πλήρη αφωνία (κλείσιμο της φωνής). Επίσης, ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στην κατάποση,  βήχα,  πόνο στον λαιμό, ερύθημα στην περιοχή του λάρυγγα και δυσκολία στην αναπνοή. Στα βρέφη και τα νήπια, που προσβάλλονται από λαρυγγίτιδα,  η δυσκολία στην αναπνοή είναι πολύ πιο έντονη.

Αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας

Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας υποχωρούν με την κατανάλωση πολλών υγρών και   χλιαρών αφεψημάτων, ενώ σε όσους καπνίζουν συνιστάται και η πλήρης αποφυγή του καπνίσματος. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της λαρυγγίτιδας οι γαργάρες με αντισηπτικά που μπορούν να γίνονται έως και τρεις φορές την ημέρα, καθώς και οι εισπνοές ατμού. Αντιβιοτικά δεν πρέπει να δίνονται χωρίς λόγο. Χορηγούνται ωστόσο  αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πόνου  και  αντιπυρετικά, αν χρειαστεί,  ενώ η αποφυγή της ομιλίας βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής.

Τι κάνουμε στην βαριά λαρυγγίτιδα

Αν η λαρυγγίτιδα είναι βαριάς μορφής μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να  αντιμετωπιστεί η αναπνευστική δυσχέρεια. Στις περιπτώσεις αυτές-που είναι συχνότερες σε βρέφη, νήπια και παιδιά πραγματοποιείται   εισπνοή  εκνεφωμάτων αδρεναλίνης  και νεφελοποιημένων κορτικοστεροειδών στο νοσοκομείο  με ειδική μάσκα.  Αντιβιοτικό δίνεται μόνο όταν η ασθένεια οφείλεται σε επιμόλυνση από μικρόβιο, οπότε  ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό  που δεν υποχωρεί με τα συνήθη  αντιπυρετικά. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός καθορίζει ποιο αντιβιοτικό θα χορηγηθεί   μεταξύ αυτών που συνήθως δίδονται για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Κωνσταντίνος Δουμουχτσής:

παθολόγος