Ουρικό οξύ: Τα αίτια και η θεραπεία στην υπερουριχαιμία

26-12-2016

Το ουρικό οξύ είναι ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών, δηλαδή ενός τμήματος των πρωτεϊνών των τροφών, οι οποίες όταν μεταβολίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό καταλήγουν σε ουρικό οξύ. Η αύξηση του ουρικού οξέως είναι σήμερα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και συχνά είναι εργαστηριακό εύρημα στο τσεκ απ (check up), χωρίς να συνυπάρχουν συμπτώματα.

Η αύξηση στο ουρικό οξύ ονομάζεται στην ιατρική υπερουριχαιμία. Στην υπερουριχαιμία το ουρικό οξύ υπερβαίνει τα 7 mg/dl, στις μετρήσεις με ακριβείς μεθόδους ανίχνευσης, ενώ στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τα όρια στο ουρικό οξύ είναι πιο χαμηλά και δεν ξεπερνούν τα 6mg/dl.

Ουρικό οξύ: Υπερουριχαιμία και αίτια

H υπερουριχαιμία δύναται να είναι διατροφικής προέλευσης ή να οφείλεται σε απλούς μεταβολικούς παράγοντες. Είναι όμως δυνατόν να συνδέεται και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, αύξηση στο ουρικό οξύ, δηλαδή υπερουριχαιμία, μπορούν να προκαλέσουν τα μυελουπερπλαστικά νοσήματα, η ψωρίαση, η αιμόλυση, τα νεφρικά νοσήματα. Για την αύξηση στο ουρικό οξύ μπορούν να ευθύνονται επίσης η υπέρταση, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, ο αλκοολισμός, η σαρκοείδωση, αλλά και η παχυσαρκία, οι χρόνιες στερητικές δίαιτες, οι παρενέργειες φαρμάκων και η τοξική δράση ουσιών. Συχνή στην υπερουριχαιμία είναι η παρεμβολή κληρονομικών παραγόντων.

Ουρικό οξύ: Υπερουριχαιμία και θεραπεία

Η αύξηση στο ουρικό οξύ, δηλαδή η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ευαισθησία στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας, Οπότε, η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα – τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών – αλλά και με αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από το αίτιο και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική αξιολόγηση.

Ο πάσχων από υπερουριχαιμία πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να προσέχει τη διατροφή του. Να αποφεύγει τα λιπαρά τρόφιμα, το αλκοόλ, τα εντόσθια, τα οστρακοειδή, τις αντσούγιες, την υπερκατανάλωση κρέατος. Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) πρέπει επίσης ο πάσχων να αποφεύγει τις απότομες αυξομειώσεις βάρους και να πίνει αρκετό νερό.  Όταν η υπερουριχαιμία συνδέεται με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή έχει προκαλέσει επιπλοκές από τα νεφρά ή τις αρθρώσεις η θεραπεία κατευθύνεται και προς την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

  • Ιατρός Ειδική Παθολόγος