Παχαίνουν τα σύκα; Πόσα μπορώ να φάω τελικά;

26-12-2016

Ποιός μπορεί να αντισταθεί στη γλύκα ενός καλά γινομένου σύκου; Το αγαπημένο φρούτο που φτάνει στο μέγιστο της ωρίμανσής του τις εβδομάδες που διανύουμε, τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου, συνοδεύεται από έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους. Αυτός λέει πως φρούτα όπως οι μπανάνες, τα σύκα και τα σταφύλια παχαίνουν γιατί έχουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες.  Στις επόμενες παραγράφους θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε το μύθο αυτό!

Ένας μύθος καταρρίπτεται

Η έντονη γλυκιά γεύση που συγκεντρώνεται στα φρούτα που αναφέραμε λίγο παραπάνω είναι η πιθανότερη αφορμή για τη γέννηση του μύθου. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης ενός φρούτου η περιεκτικότητά του σε φυσική «ζάχαρη», όπως για παράδειγμα η φρουκτόζη,  αυξάνεται φυσιολογικά. Μην παραβλέπετε όμως το γεγονός πως η «ζάχαρη» των φρούτων έρχεται μαζί με ένα σύνολο άλλων θρεπτικών συστατικών που επιτρέπουν τη σταδιακή απελευθέρωση της στον οργανισμό και την αξιοποίησή της προς ωφέλιμη παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον τα φρούτα, σε αντίθεση με τα γλυκίσματα, δεν περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα αλλά και φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά με αμέτρητες λειτουργίες για το ανθρώπινο σώμα.

Υπό το πρίσμα της ποσότητας

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως στην υπερβολή του τίποτα δεν θεωρείται ευεργετικό. Έτσι και η υπερκατανάλωση ακόμη και της πλέον θρεπτικής υπερτροφής δεν συνιστάται. Πριν λοιπόν βιαστούμε να πούμε πως τα σύκα «δεν παχαίνουν», ας επισημάνουμε πως τα σύκα «δεν παχαίνουν όταν καταναλωθούν στην σωστή ποσότητα». Ποιό είναι όμως το μέγεθος μίας μερίδας σύκων; Δύο μικρά φρέσκα σύκα αντιστοιχούν σε μία μερίδα του φρούτου και αποτελούν την ποσότητα που θα ήταν ιδανικό να καταναλώνεται ανά γεύμα ή σνακ.

Πώς τα σύκα συγκρίνονται με άλλα φρούτα;

Γιατί όμως ο «μύθος» αυτός έχει δημιουργηθεί για τα σύκα και όχι για κάποιο άλλο φρούτο, όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι; Αυτό συμβαίνει διότι ένα μεγάλο μήλο το οποίο αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με δύο μέτρια σύκα, καταλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο στο μάτι και στο στομάχι! Με απλά λόγια, τα σύκα είναι περισσότερο «συμπυκνωμένες» πηγές θερμίδων. Το θρεπτικό αυτό χαρκατηριστικό τους όμως σε καμία περίπτωση δεν τα καθιστά λόγο προς αποφυγή, αντιθέτως μας μαθαίνει πως πρέπει να τα καταναλώνουμε στην σωστή ποσότητα όπως τονίστηκε και προηγουμένως.

 

 

Σύκα (2 μέτρια σύκα)

Αποξηραμένα σύκα (2 μέτρια σύκα)

Μήλα (1 μέτριο μήλο)

Πορτοκάλι (1 μέτριο πορτοκάλι)

Μπανάνα (1 μέτρια μπανάνα)

Σοκολάτα γάλακτος (25 γραμμάρια ή 1 σπιρτόκουτο)

Θερμίδες

74

42

75

75

110

150

 

Φυσική ζάχαρη (γραμμάρια)

16

8

13

13

15

0

 

Πρόσθετη ζάχαρη (γραμμάρια)

0

0

 0

0

0

14

 

Φυτικές Ίνες (γραμμάρια)

2

2

3

3

3

1

Τα σύκα είναι πηγή βιταμινών ενώ αποτελούν ένα από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες έχουν σημαντική εφαρμογή στην υγεία του ανθρώπου, από τον έλεγχο της όρεξης, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέχρι τη ρύθμιση της χοληστερίνης και του ζαχάρου. Μπορείτε λοιπόν να βάλετε άφοβα 2 με 4 σύκα ημερησίως στη διατροφή σας χωρίς ενοχές, γιατί η απόλαυση δεν κρύβεται μόνο σε «απαγορευμένα» τρόφιμα!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Βιβλιογραφία:

USDA Nutrient Database for Standard Reference