Παχυσαρκία: Νέα έρευνα την συνδέει με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

21-03-2017

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με αρκετές παθήσεις. Μια από αυτές είναι διάφορες μορφές καρκίνου. Τώρα, νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών αποδεικνύει πως η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 95 μελετών, οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση του δείκτη μάζας σώματος, της αύξησης του σωματικού βάρους και της περιφέρειας μέσης με πολλές διαφορετικές μορφές της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μετά-ανάλυσης τους δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Έδειξαν πως η σύνδεση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο φαίνεται να είναι ισχυρότερη για μορφές όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου, του συστήματος των χοληφόρων αγγείων, του παγκρέατος, του ενδομητρίου και των νεφρών.

Ειδικότερα, βρέθηκε πως για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 μονάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 56% για τους καρκίνους του συστήματος των χοληφόρων αγγείων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φάνηκε να αυξάνεται κατά 11% για κάθε 5 κιλά που παίρνουν γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, οι οποίες δε λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων είναι πως η πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους κατά την ενήλικο ζωή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο καρκίνος στην πρώτη θέση της λίστας με τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας
Καρκίνος στο στομάχι: Ένοχο το αλκοόλ, το μπέικον και η παχυσαρκία