Παχυσαρκία: Πως στέκεται εμπόδιο στην σεξουαλική ζωή

13-01-2017

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως η παχυσαρκία είναι καταστροφική για την υγεία μας, μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα και μπορεί να μας κόψει ακόμα και χρόνια από τη ζωή μας. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η παχυσαρκία. Μπορεί να καταστρέψει και την σεξουαλική μας ζωή.

Αμερικανοί ψυχολόγοι εξέτασαν 200 παχύσαρκες γυναίκες και πάνω από 40 παχύσαρκους άντρες ώστε να δουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής, πριν και μετά από απώλεια βάρους της τάξης του 17% σε ένα χρόνο και 13% σε δύο χρόνια.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο. Οι ερωτήσεις ήταν αν ένιωθαν οι ίδιοι ότι δεν ήταν σεξουαλικά ελκυστικοί, αν είχαν απώλεια επιθυμίας για σεξ, απροθυμία να φανούν γυμνοί στο σύντροφό τους. Απάντησαν ακόμα αν είχαν δυσκολίες στη σεξουαλική πράξη, αν απέφευγαν γενικά να προβούν στη σεξουαλική πράξη και φυσικά αν ένιωθαν την απόλαυση του σεξ.

Στην αρχή της έρευνας αυτής το 68% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν σεξουαλικά ελκυστικές. Ωστόσο, έπειτα από 1 χρόνο που είχαν χάσει βάρος σε ποσοστό 17%, μόνο το 26% εξ αυτών συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν ένιωθαν σεξουαλικά ελκυστικές.
Επιπροσθέτως, στην έναρξη της μελέτης μόνο το 21% των παχύσαρκων γυναικών δήλωναν ότι απολάμβαναν το σεξ. Όμως μετά την απώλεια βάρους, μόνο ένα 11% συνέχισε να δηλώνει ότι δεν απολάμβανε το σεξ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι γυναίκες που δεν ήθελαν να εμφανίζονται γυμνές στο σύντροφό τους μειώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό και από το 63% που ήταν στην έναρξη της μελέτης κατέβηκε στο 34% μετά από ένα έτος δίαιτας.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες δήλωναν περισσότερα προβλήματα από τους άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή. Όμως, η βελτίωση που παρατηρήθηκε έπειτα από την απώλεια βάρους, παρουσιαζόταν όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωσης των συναισθημάτων παρατηρήθηκε τον πρώτο χρόνο της απώλειας βάρους. Ήταν επίσης πως ίσχυε όσο διατηρείτο και η απώλεια των περιττών κιλών. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό απώλειας βάρους της τάξης του 10% μπορεί να αποφέρει σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου.

Όπως συμπέραναν οι ειδικοί, το υπερβολικό βάρος έχει,αρνητικές συνέπειες όχι μόνο οργανικά σε ένα άτομο αλλά και συναισθηματικά. Ένα παχύσαρκο άτομο δεν κινδυνεύει μόνο από καρδιακά, εγκεφαλικά, διαβήτη και υπέρταση. Κινδυνεύει και από μείωση της σεξουαλικής του επιθυμίας. Κι αυτό επειδή τα υπέρβαρα άτομα νιώθουν πολλές πιέσεις στον κοινωνικό τομέα και αυτό έχει αρνητικό ψυχολογικό πρόσημο ως προς τη συμπεριφορά τους και τις διαθέσεις τους.

Το θέμα των σεξουαλικών ορμών ενός παχύσαρκου ατόμου έχει προβληματίσει κατά καιρούς τους επιστήμονες. Αμερικανοί ψυχολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ατόμου. Για το λόγο αυτό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες αναφορικά με την επίδραση της απώλειας βάρους στη σεξουαλική ζωή παχύσαρκων ατόμων και τα αποτελέσματα αυτής ενίσχυσαν την ανάγκη για καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα πρέπει να κατανοήσουν ότι με την απώλεια βάρους κάνουν καλό και στην σεξουαλική τους ζωή και στην ψυχολογική τους διάθεση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη
Παχυσαρκία: Οι παχύσαρκοι που χάνουν βάρος κερδίζουν χρόνια ζωής