Παχυσαρκία: Τα παιδιά με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο

23-01-2017

Δυστυχώς εκατομμύρια είναι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από άσθμα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως τα ασθματικά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν παχυσαρκία έως την εφηβεία τους.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 2.171 παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού, που δεν ήσαν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης. Σχεδόν το 14% από αυτά είχαν διαγνωσθεί με άσθμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, έδειξαν πως τα παιδιά με άσθμα έχουν κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς άσθμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Φρανκ Τζίλιλαντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως σε βάθος δεκαετίας, σχεδόν το 16% των παιδιών έγιναν παχύσαρκα. Διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία σχετιζόταν στενά με την εκδήλωση άσθματος. Όσα παιδιά όμως χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοών, όταν είχαν κρίση άσθματος, είχαν 43% μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Τζίλιλαντ «η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος μπορεί να προλάβει την επιδημία παιδικής παχυσαρκίας. Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται πιθανώς σε ένα φαύλο κύκλο ανάμεσα στο άσθμα και στην παχυσαρκία που αλληλοτροφοδοτούνται».

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται όλα τα ασθματικά παιδιά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το άσθμα όμως αυξάνει την πιθανότητα. Μια αιτία γι’ αυτό είναι ότι τα παιδιά με άσθμα και γενικότερα με αναπνευστικά προβλήματα παίζουν και ασκούνται λιγότερο. Επίσης, τα φάρμακα κατά του άσθματος έχουν ως μία από τις παρενέργειές τους την αύξηση του βάρους.

Ο συνδυασμός άσθματος και παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, αργότερα στη ζωή.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το βρογχικό άσθμα στα παιδιά και τους εφήβους
Αλλεργίες και άσθμα στο σχολείο