Παχυσαρκία και υπογονιμότητα

26-12-2016

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί απλώς μια χρόνια, υποτροπιάζουσα νόσο που επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα της ζωής του ατόμου…Αποτελεί και μια από τις βασικότερες αιτίες υπογονιμότητας, λέει στο “healthview.gr” ο Δρ. Ιωάννης Τερζής, Χειρουργός Παχυσαρκίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες με «κάποια» περιττά κιλά ταλαιπωρούνται σοβαρά μέχρι να καταφέρουν να κυοφορήσουν, ενώ για τις πραγματικά παχύσαρκες γυναίκες ο πελαργός ίσως δεν φτάσει ποτέ.

Όπως παρατηρεί ο Δρ. Ιωάννης Τερζής, «τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται ακόμη περισσότερο εάν είναι παχύσαρκοι και οι δύο σύζυγοι, ωστόσο η παχυσαρκία της γυναίκας είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια κυοφορίας…».

Οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό διαταραχές της εμμήνου ρύσης, καθώς και δασυτριχισμό, ενδεικτικό πιθανής ύπαρξης πολυκυστικών ωοθηκών. Διαφαίνεται δε ότι το ενδοκρινικό προφίλ των γυναικών διαφοροποιείται ελαφρώς σε εκείνες με κεντρικού τύπου παχυσαρκία, τον λεγόμενο και ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας, συγκριτικά με αυτές που ανήκουν στην κατηγορία του περιφερικού τύπου, γνωστού και ως μηρογλουτιαίου τύπου παχυσαρκίας.

healthview.gr : Να υποθέσω ότι οι γυναίκες με ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας, όπου το λίπος εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά, έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά υπογονιμότητας;

Ιωάννης Τερζής : Ακριβώς. Οι γυναίκες με κεντρικού τύπου παχυσαρκία έχουν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης, ελαττωμένη δεσμευτική σφαιρίνη της τεστοστερόνης, καθώς και αυξημένα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης στο πλάσμα. Αυτές οι μεταβολές είναι οι συνηθέστερες αιτίες της αμηνόρροιας που απαντάται, όχι σπάνια, στις σοβαρά παχύσαρκες, ενώ πιθανώς να αποτελούν και μέρος του φάσματος της πολυκυστικής νόσου των ωοθηκών.

healthview.gr : Οι παρατηρήσεις για την υπογονιμότητα περιορίζονται στις παθολογικά παχύσαρκες γυναίκες ή αφορούν και γυναίκες που είναι απλώς υπέρβαρες;

Ιωάννης Τερζής : Ατυχώς, ακόμη και λίγα περιττά κιλά μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή αιτία υπογονιμότητας. Πράγματι, λοιπόν, βλέπουμε υπέρβαρες γυναίκες, με μόλις 5 έως 10 παραπανίσια κιλά, να δυσκολεύονται συχνά να μείνουν έγκυοι, καθώς το περιττό βάρος προκαλεί διαταραχές στο μηνιαίο κύκλο και την ωορρηξία.

healthview.gr : Αυτές οι διαπιστώσεις ισχύουν μόνο για την προσπάθεια επίτευξης κύησης με τη φυσιολογική διαδικασία ή και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Ιωάννης Τερζής : Και στις δύο περιπτώσεις τα περιττά κιλά βάζουν «φρένο» στη γονιμότητα. Θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζουν οι υπέρβαρες γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας από εκείνες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Ακόμη χειρότερα, οι γυναίκες με παθολογική παχυσαρκία έχουν μόλις 30% πιθανότητες να κυοφορήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Και αυτό διότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να διαταράξει το ενδομήτριο και να οδηγήσει σε αποτυχημένη εμφύτευση.

healthview.gr : Μπορεί το υπερβολικό βάρος, ακόμη και αυτό που θα «βάλει» η γυναίκα κατά την κύηση, να αποτελέσει αιτία διακοπής της εγκυμοσύνης;

Ιωάννης Τερζής : Όντως. Είναι διαπιστωμένο ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που εγκυμονούν, ή όσες πάρουν υπερβολικά κιλά κατά την κύηση έχουν αυξημένα ποσοστά αποβολών, νεογνικών θανάτων, όπως και μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα μωρό που στη μετέπειτα ζωή του να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας. Γι’ αυτό και οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να βρίσκονται, ουσιαστικά…σε δίαιτα.

healthview.gr : Η παχυσαρκία αποτελεί αιτία υπογονιμότητας μόνο για τη γυναίκα ή και για τον άνδρα;

Ιωάννης Τερζής : Δεν υπήρχε περίπτωση να τη γλιτώσει ο άνδρας. Πράγματι, λοιπόν, και στους άνδρες, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο γενικότερα έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης-υπογοναδισμό-όχι καλή ποιότητα και ποσότητα σπέρματος, άρα υπογονιμότητα, ή και πιθανώς στυτικές δυσλειτουργίες.