Παχυσαρκία: Κάθε έξτρα χρόνος παχυσαρκίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

26-12-2016
Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τα περιττά κιλά να γίνονται μέρος της ζωής τους. Τώρα όμως, μια μεγάλη διεθνής έρευνα έδειξε πως κάθε παραπάνω δεκαετία που μια γυναίκα παραμένει παχύσαρκη αυξάνει παραπάνω τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 73.913 εθελόντριες ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι 6.301 εκ των οποίων εκδήλωσαν κάποιο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία καρκίνο στη διάρκεια 12,7 ετών παρακολούθησης.
Περίπου τα δύο τρίτα των εθελοντριών ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.
Θέλησαν έτσι να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine έδειξαν πως όσο περισσότερα χρόνια οι γυναίκες ήταν παχύσαρκες, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν οποιονδήποτε από τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Οι καρκίνοι αυτοί είναι ο μετεμμηνοπαυσικός του μαστού, του ενδομητρίου, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου (κολοορθικός καρκίνος), του νεφρού, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστεως.
 
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ανά δεκαετία ύπαρξης των πολλών περιττών κιλών, ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας μορφής από αυτούς τους καρκίνους αυξάνεται κατά 7%. 
 
Ωστόσο ειδικά όσον αφορά τον μετεμμηνοπαυσικό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του ενδομητρίου, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά μέσον όρο 5% και 17% κάθεδεκαετία που περνάει χωρίς να αδυνατίσουν.
 
Και όσο πιο παχιά είναι η γυναίκα, τόσο το χειρότερο: σε όσες πάσχουν από 2ου ή υψηλότερου βαθμού παχυσαρκία, δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 35, ο κίνδυνος αυξάνεται ανά δεκαετία κατά 8% για τον καρκίνο του μαστού και κατά 37% για τον καρκίνο του ενδομητρίου.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μελίνα Άρνολντ, από τον Τομέα Επιτήρησης του Καρκίνου της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος τροφοδοτείται από την παχυσαρκία και επειδή είναι πολύ δύσκολο να χάσει κάποιος τα περιττά του κιλά, οι νέες γυναίκες πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην παχύνουν ποτέ».
 
Οι ειδικοί τονίζουν πως αν και η μελέτη έγινε σε γυναίκες, τα ευρήματα τους ισχύουν και για τους άντρες, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την αντρική παχυσαρκία.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: