Παχυσαρκία: Πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας

26-12-2016
Η παχυσαρκία είναι μια ολοένα και αυξανόμενη μάστιγα παγκοσμίως. Αμέτρητες έρευνες έχουν καταδείξει μέχρι σήμερα τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία. Τώρα, Κανσδοί και Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδα, τα Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Bristol αλλά και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου στη Βρετανία διαπίστωσαν πως μια αύξηση του βάρους ενός ανθρώπου, ώστε από υπέρβαρος (με δείκτη μάζας σώματος 25-30) να γίνει παχύσαρκος (με δείκτη πάνω από 30), αυξάνει κατά περίπου 40% τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.
 
Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Medicine η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λορίν Μόκρι και οι συνεργάτες της η καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των νέων αποτελεί -εκτός των άλλων θετικών επιπτώσεων στην υγεία- προληπτικό μέτρο και κατά της σκλήρυνσης.
 
Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια προϊούσα νευρολογική διαταραχή, που οφείλεται σε βλάβη της μυελίνης, του «μονωτικού» περιβλήματος των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Η νόσος, που εκδηλώνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 28-31 ετών, είναι μέχρι στιγμής ανίατη και οι υπάρχουσες θεραπείες απλώς την επιβραδύνουν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: