Παγάκια: Συμβουλές για να μη “νερώσει” ξανά ο καφές!

26-12-2016

Τα παγάκια βρίσκονται παντού το καλοκαίρι, από τον καφέ, μέχρι τα cocktails και τις σούπες. Πόσες φορές όμως δεν έχετε μετανιώσει τη στιγμή που προσθέσατε τα παγάκια στο νερωμένο πλέον ρόφημά σας; Τα «δυστυχήματα» με τα παγάκια είναι πολλά, και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πως θα τα αποφύγετε σε 5 απλά βήματα:

Βήμα 1- Η μυρωδιά: Συχνά οι παγοθήκες δίνουν μία άσχημη μυρωδιά στα παγάκια σας. Ιδιαίτερα εάν μείνουν σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτιμήστε να αδειάσετε τα παγάκια σε έναν δίσκο, τον οποίο θα σκεπάσετε στη συνέχεια με μία πλαστική μεμβράνη για να μην «μολυνθούν» από τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατάψυξης. Η πρακτική αυτή θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το σχήμα από τα παγάκια, ενώ δεν θα δυσκολευτείτε να βγάλετε από τις θήκες όταν τα έχετε άμεση ανάγκη!

Βήμα 2- Το μέγεθος: Το μέγεθος από τα παγάκια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί καθορίζει πόσο γρήγορα θα λιώσουν. Εάν δεν θέλετε το ρόφημά σας να νερώσει γρήγορα, τότε προτιμήστε ένα μεγάλο παγάκι που θα έχετε ετοιμάσει σε μία θήκη για cupcakes για παράδειγμα. Αντιθέτως σε πολλά smoothies ή αλκοολούχα cocktails που η αραίωσή τους είναι το ζητούμενο μικρά κομμάτια πάγου είναι ιδανικά.

Βήμα 3- Η διαύγεια: Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως τα παγάκια που βγάζετε από την κατάψυξη δεν είναι τόσο διαυγή όσο το νερό της βρύσης. Αυτό βασίζεται σε έναν απλό νόμο της χημείας που μαθαίνουμε  στο σχολείο και λέει πως: όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο περισσότερες ουσίες μπορεί να διαλύσει. Έτσι παρότι στο νερό της βρύσης τα μικροσωματίδια που περιέχονται είναι καλά διαλυμένα και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, όταν το ίδιο νερό παγώσει αυτά κάνουν την εμφάνισή τους καθώς δεν καταφέρνουν να τρυπώσουν καλά ανάμεσα στα μόρια του κατεψυγμένου ύδατος. Ένας τρόπος για να πετύχετε διαυγή παγάκια είναι να ζεστάνετε για λίγο το νερό πριν το τοποθετήσετε στις παγοθήκες. Προσοχή για καλύτερο αποτέλεσμα μην αφήσετε το νερό να βράσει.

Βήμα 4- Η γεύση: Για να αποφύγετε ένα νερωμένο ρόφημα ή ποτό, ή για να δώσετε γεύση στο νερό σας, ετοιμάστε παγάκια με γεύσεις. Για παράδειγμα μπορείτε να μοιράσετε μία κανάτα καφέ σε παγοθήκες και να χρησιμοποιήσετε αυτά αντί κλασσικά παγάκια. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το αγαπημένο σας cocktail, ενώ παγάκια με χυμό εσπεριδοειδών προσδίδουν ξεχωριστή γεύση στο νερό.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες ιδέες με γευστικά παγάκια πατώντας εδώ.

Βήμα 5- Το διαφορετικό: Μία καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τα κλασσικά παγάκια του νερού με μικρές κατεψυγμένες μπάλες φρούτων όπως το καρπούζι, το πεπόνι ή το ροδάκινο. Τα φρούτα αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, σε γεύση και φυσική ζάχαρη.

Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και θα αλλάξετε τον τρόπο που χρησιμοποιούσατε τα παγάκια μέχρι σήμερα!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com