Πάγιο αίτημα των κλινικών ο έλεγχος δαπανών από ιδιωτική εταιρεία

26-12-2016

Την θετική διάθεση των ιδιωτικών κλινικών να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία ο έλεγχος των δαπανών του ΕΟΠΥΥ οι οποίες τις αφορουν, επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ΠΕΙΚ, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα αυτό το είχε ανακινήσεις ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την πλευρά της η ΠΕΙΚ, η οποία εκπροσωπεί τις 140 από τις 162 Ιδιωτικές Κλινικές, τονίζει πως μια τέτοια διαδικασία αποτελεί πάγιο αίτημά της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, στις 1-1-2012, ήταν ο έλεγχος, σε πραγματικό χρόνο, όλων των νοσηλειών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση και ηλεκτρονική εκκαθάριση των δαπανών.

Δυστυχώς, όπως σημειώνεται το οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ δεν προέβλεπε ελεγκτική υπηρεσία. Γι’ αυτό, η Ένωση   συμφώνησε με την τότε Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ανατεθεί ο έλεγχος των λογαριασμών σε Ιδιωτική εταιρία, το κόστος δε να αναλάβουν τα μέλη της. Η διαδικασία είχε συμφωνηθεί, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση με το άρθρο 13 του Ν. 4052 (ΦΕΚ Α 41 1-3-2012) και στη συνέχεια απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, στα τέλη Μαΐου 2012, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν από την Νομική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης η ΠΕΙΚ είχε θεσει επανειλημμένα την πρόταση μας στον προηγούμενο Υπουργό Υγείας κο Λυκουρεντζο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στην πρώτη μας συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας κο Γεωργιάδη, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε εκ νέου η πρόταση μας και ανταποκρίθηκε θετικά. Η ένωση δηλώνει έτοιμη για τριμερή συμφωνία, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους ο έλεγχος των συσσωρευμένων λογαριασμών 18 μηνών και στη συνέχεια ο έλεγχος να πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο.

Ταυτόχρονα δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν τα μέλη της να αποτελέσει η διαδικασία αυτή πρόφαση για καθυστέρηση πληρωμής των ήδη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού.

Σημειώνετα ακόμη πως σε νέα ανακοίνωση η ΠΕΙΚ πως η Οικονομικη Διευθυνση του ΕΟΠΥΥ έδωσε προθεσμία στις κατα τοπους ΥΠΑΔ ως την ερχομενη Παρασκευή 12 Ιουλίου για οριστικοποίηση των οφειλών Δεκεμβρίου,γεγονός που μεταφράζεται σε πληρωμή προς το τελος του μηνα.