Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας.
27-09-2021

Από το 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας από το 1987.

Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και έχει υποστηριχθεί από οργανισμούς για την ανθρώπινη και ζωική υγεία όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Ζωική Υγεία και τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών. Η Παγκόσμια Ημέρα για τα λύσσα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Λουί Παστέρ, ο οποίος, μαζί με συνδέλφους του, ανέπτυξε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της λύσσας. Η Παγκόσμια Ημέρα για τη λύσσα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο της λύσσας στον άνθρωπο και στα ζώα, στην παροχή πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της νόσου σε κοινότητες που βρίσκονται σε κίνδυνο και στη στήριξη της προσπάθειας για αυξημένες προσπάθειες στον έλεγχο της λύσσας,