Παγκόσμια Ημέρα “λευκού μπαστουνιού”

26-12-2016

Περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με χαμηλή όραση και τύφλωση. Από αυτούς, τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί και 246 εκατομμύρια έχουν μέτριες ή σοβαρές διαταραχές της όρασης. Το 90% των τυφλών ανθρώπων ζουν σε χώρες χαμηλού  εισοδήματος, ενώ το 80% των προβλημάτων – διαταραχών της όρασης είναι δυνατόν να αποφευχθεί  ή και να προληφθεί.

Εκτιμάται, ότι παγκοσμίως  υπάρχουν 19  εκατομμύρια  παιδιά  με σοβαρά προβλήματα όρασης. Περίπου το 65% όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ αυτή η ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνει μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων σε πολλές χώρες δηλώνει  ότι ολοένα και  περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος, με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 200.000 άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης εκ των οποίων περίπου 70 –80 .000  άτομα έχουν ιδιαίτερα χαμηλή όραση, ενώ στα μητρώα τυφλότητας που τηρούνται  σε δημόσιους φορείς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 25. 000 επιδοτούμενα άτομα στα προγράμματα τυφλότητας.

Μεταξύ των σοβαρότερων αιτιών απώλειας της  όρασης στην Ελλάδα, είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης (World Sight  day), όπως αυτή έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ) και είναι  η δεύτερη  Πέμπτη  κάθε  Οκτώβρη, που για  το  έτος  2016, είναι η 13η Οκτωβρίου.

Η  Παγκόσμια  Ημέρα  Όρασης,  παρέχει  την  ευκαιρία  για  προβληματισμό, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράση, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται, να  αναγνωρίζουν και να διεκδικούν  «το Δικαίωμα στην Όραση», με έγκυρο τρόπο και ασφαλείς  διαδικασίες,  να  επιδιώκουν  ποιοτικές  υπηρεσίες  πρόληψης,  θεραπείας, αποκατάστασης και αυτόνομης/ανεξάρτητης διαβίωσης.

Ιδιαίτερα  σημαντικό  ρόλο  για  τη  διαχείριση  των  σοβαρών  προβλημάτων όρασης, διαδραματίζει η έγκαιρη διάγνωση  και η  πρώιμη παρέμβαση –θεραπεία καθώς και η πρόληψη,  δεδομένου ότι συμβάλουν αποτελεσματικά στην ελάττωση εμφάνισης νέων περιστατικών χαμηλή όρασης και τυφλότητας και κατ ́επέκταση επιδρούν στον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων αυτής.  

Ο  τακτικός  και  συνεχής  οφθαλμολογικός  έλεγχος καθώς  και  η  υγιεινή  και φροντίδα των οφθαλμών και της όρασης, συμβάλλουν στην πρόληψη και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της όρασης και στον περαιτέρω έλεγχο της τυφλότητας.

Στο πλαίσιο προαγωγής της σφαιρικής υγείας του οφθαλμού και της όρασης, ιδιαίτερη  σημασία διαδραματίζει  η υγιεινή και η φροντίδα των  οφθαλμών και της όρασης ευρύτερα.