Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών 2009

26-12-2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 26 Ιουνίου και το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η οικονομική κρίση έπληξε και τα ναρκωτικά, αφού στις κύριες χώρες παραγωγής τους παρατηρείται αισθητή μείωση.

Διαβάστε αναλυτικά στο healthview.gr το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το υπουργείο Υγείας, τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ καθώς και τον αναλυτικό κατάλογο με τις υπηρεσίες και τα θεραπευτικά προγράμματα όλων των επίσημων φορέων για τα ναρκωτικά.

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για Θεραπευτικά Κέντρα και Συμβουλευτικούς Σταθμούς για τα Ναρκωτικά

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Άρθρο 1. Φορείς ίδρυσης και λειτουργίας.

Θεραπευτικά Κέντρα και/ ή Συμβουλευτικούς Σταθμούς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο α.6 παρ.1 Ν.2161/1993, δύνανται να ιδρύσουν ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών), Νοσοκομεία που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, Φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις, Εκκλησιαστικοί φορείς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς.

Άρθρο 2. Είδη Θεραπευτικών Κέντρων.

Τα αναφερόμενα στο παρόν Θεραπευτικά Κέντρα, δύνανται να είναι είτε Μονάδες Αποτοξίνωσης, είτε Μονάδες Θεραπείας Ουσιοεξαρτήσεων είτε Μονάδες Θεραπευτικής Υποκατάστασης Ουσιοεξαρτήσεων. Είναι δυνατή και η ίδρυση Πολυδύναμων μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης, που τίθενται δια του παρόντος, για ένα έκαστο τμήμα, των μονάδων αυτών. Η υπό συζήτηση κατηγοριοποίηση των Θεραπευτικών Κέντρων, λαμβάνει χώρα, με τη ρητή επιφύλαξη εφαρμογής, ειδικότερων διατάξεων του παρόντος.

Άρθρο 3. Διαδικασία Ίδρυσης και Λειτουργίας.

Για την ίδρυση και τη λειτουργία τόσο των Θεραπευτικών Κέντρων όσο και των Συμβουλευτικών Σταθμών, απαιτείται η χορήγηση σχετικής άδειας. Αποκλειστικά αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας είναι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την έκδοση της κατά περίπτωση άδειας λαμβάνεται υπόψη σχετική γνωμοδότηση Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ.. Σε περίπτωση αρνητικής ή εν γένει μη αποδεκτής εισήγησης της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δύναται να αναπέμψει τη σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας).

Η προαναφερθείσα Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Ο.ΚΑ.ΝΑ., είναι πενταμελής και συναπαρτίζεται α) από τον Πρόεδρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ, β) δύο (2) ψυχιάτρους εξειδικευμένους σε θέματα ναρκωτικών, τους οποίους επιλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΚΑ.ΝΑ και οι οποίοι δεν εργάζονται σε θεραπευτικές μονάδες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τους όρους του παρόντος και γ) από δύο στελέχη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα οποία επιλέγονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής προΐσταται ο Πρόεδρος του Ο.ΚΑ.ΝΑ., ο οποίος και εκφράζει τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΚΑ.ΝΑ., επί των θεμάτων στα οποία καλείται να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή.

Η λειτουργία θεραπευτικών μονάδων και/ ή συμβουλευτικών σταθμών, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι παράνομη, απαγορεύεται ρητά και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εν λόγω μονάδων και σταθμών υπέχουν τις απορρέουσες από την παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών, όπως αυτός ισχύει, ευθύνες.

Στα ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ιδρύονται με τη διαδικασία του Νόμου περί Εθνικού Συστήματος Υγείας, Τομείς Εξαρτήσεων στους οποίους υπάγονται όλα τα Θεραπευτικά Κέντρα, δη οι Μονάδες Αποτοξίνωσης, Απεξάρτησης και Αποκατάστασης ( του κατά περίπτωση ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου), που ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τα θεσπιζόμενα δια του παρόντος.

Θεραπευτικά Κέντρα δύνανται να ιδρυθούν και στα Γενικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας) και ιδιαίτερα σε εκείνα, όπου λειτουργεί, ή δύναται να λειτουργήσει, Ψυχιατρικό Τμήμα.

Άρθρο 4. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, ο ενδιαφερόμενος φορέας πρέπει να υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αίτηση περιλαμβάνουσα:

Α) αναλυτικό πρόγραμμα δράσης του υπό ίδρυση κέντρου ή σταθμού, οριοθέτηση των επιδιωκόμενων στόχων του και των αναγκών που θα καλύψει, μελέτες που από τη μια θα πιστοποιούν την οικονομοτεχνική του βιωσιμότητα και από την άλλη θα εξασφαλίζουν την εκπλήρωση υφιστάμενων νομοθετικών προϋποθέσεων και όρων. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη και η εκπόνηση και υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης, όπως επίσης και μελέτης σχετικής με τη χωροθέτηση της υπό ίδρυσης μονάδας ή σταθμού και την προσαρμογή της στην υφιστάμενη- από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις εν γένει τοπικές συνθήκες, κατά τρόπον ώστε ούτε να οχλείται αλλά και ούτε να οχλεί,

Β) αναλυτικό οργανόγραμμα, με περιγραφή της διάρθρωσης των υπηρεσιών του και του περιεχομένου αυτών, όπως επίσης και πλήρη αναφορά του έμψυχου δυναμικού του εν γένει και ειδικότερα του επιστημονικού του προσωπικού και των ειδικοτήτων του. Σε κάθε περίπτωση ο διευθυντής του υπό ίδρυση κέντρου ή σταθμού πρέπει να είναι Ψυχίατρος ή Παθολόγος και να έχει τα προσόντα Διευθυντού ή Επιμελητή Α΄του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), όπως αυτά κατά περίπτωση ισχύουν, ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας. Τα υπό ίδρυση κέντρα πρέπει να παρέχουν στους θεραπευόμενους και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής θεραπείας. Σε περίπτωση αδυναμίας τους, οι υπό συζήτηση υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής θεραπείας, θα παράσχονται είτε από πιστοποιημένο από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης, Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΥ), είτε από Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ, είτε από άλλο συναφές κρατικό ή ιδιωτικού δικαίου πιστοποιημένο κέντρο, το οποίο πρέπει να μνημονεύεται, τόσο στη σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, όσο και στην αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του, εφόσον τελικά αυτή του χορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την επιστημονική ευθύνη για την παροχή των υπό συζήτηση υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής θεραπείας, θα έχει επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, σύμφωνα με τις κείμενες προϋποθέσεις, τα στοιχεία του οποίου θα αναγράφονται, τόσο στην αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, όσο και στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που τυχόν του χορηγηθεί. Κάθε αλλαγή που αφορά τον οργανισμό παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής θεραπείας, όπως και των στοιχείων του επιστημονικά υπευθύνου, πρέπει να καταχωρείται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Θεραπευτικού Κέντρου, το οποίο αφορά.

Επιπρόσθετα τα υπό ίδρυση Θεραπευτικά Κέντρα, που θα εφαρμόσουν τη μέθοδο ταχείας αποτοξίνωσης (Μονάδες Αποτοξίνωσης) με τη χορήγηση ανταγωνιστικών προς τα οπιοειδή ουσιών υπό νάρκωση, πρέπει να διαθέτουν απαράβατα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και τις υπόλοιπες , θεσπιζόμενες δια του παρόντος, προϋποθέσεις.

Προκειμένου περί Θεραπευτικών Κέντρων στα οποία θα διαβιούν οι ασθενείς (κλειστά προγράμματα), πρέπει να πληρούνται και οι προϋποθέσεις του νόμου, περί λειτουργίας ψυχιατρικών κλινικών,

Γ) έκθεση που να πιστοποιεί τη συμμόρφωση και προσαρμογή του στο κατά περίπτωση ισχύον Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, υπό το πρίσμα εφαρμογής της αντίστοιχης Κοινοτικής Στρατηγικής, όπως αυτή διακηρύσσεται και διαμορφώνεται από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών και για την εν γένει αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως επίσης και ο συντονισμός των σχετικών ενεργειών, γίνεται από Διυπουργική Επιτροπή, η οποία συναπαρτίζεται από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημοσίας Τάξεως, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας ( ένας αντιπρόσωπος από κάθε υπουργείο). Την ευθύνη σύγκλισης του Διυπουργικού Οργάνου, όπως και την προεδρία αυτού, έχει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια του αντιπροσώπου του.

Άρθρο 5. Διάρκεια ισχύος της άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας και προϋποθέσεις ανάκλησής της.

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας είναι προσωρινή. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη χορήγησή της και αφού λάβει χώρα αξιολόγηση του επιτελούμενου έργου από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Ο.ΚΑ.ΝΑ., δύναται να καταστεί οριστική, με νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης . Για τη λήψη της εν λόγω απόφασης το Υπουργείο λαμβάνει υπόψη τη θετική εισήγηση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Σε περίπτωση αρνητικής ή εν γένει μη αποδεκτής εισήγησης, ο Υπουργός δύναται να αναπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας).

Στις ήδη λειτουργούσες (κατά το διάστημα έκδοσης του παρόντος), από έτους τουλάχιστον, μονάδες του Ο.ΚΑ.ΝΑ, του ΕΣΥ και του ΚΕ.ΘΕ.Α., που επιδιώκουν τους αυτούς με τα οριζόμενα για τα Θεραπευτικά Κέντρα σκοπούς, χορηγείται οριστική άδεια λειτουργίας, αφού προηγηθεί θετική για τον σκοπό αυτό εισήγηση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ.. Σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης, ο Υπουργός δύναται να αναπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ.

Οι οριστικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα της 2ετίας, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί τη βάσει των αντιστοίχων αξιολογήσεων και εισηγήσεων τις οποίες υποβάλλει η Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Ο.ΚΑ.ΝΑ..

Σε περίπτωση παραβίασης των όρων της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από τον αδειοδοτηθέντα φορέα, όπως τυχόν διαπιστωθεί στο πλαίσιο τακτικού ή εκτάκτου ελέγχου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δύναται να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα και/ ή διοικητικές κυρώσεις, που ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης και τη σχετική εισήγηση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ., μπορούν να συνίστανται σε αναστολή λειτουργίας του Θεραπευτικού Κέντρου ή Συμβουλευτικού Σταθμού, σε προσωρινή ή και οριστική ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Η επιβολή των υπό συζήτηση κυρώσεων θα λάβει χώρα με κάθε επιφύλαξη ως προς την εφαρμογή άλλων σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, ιδίως αυτών που αφορούν τον νόμο περί ψυχικής υγείας και τον νόμο περί ναρκωτικών, όπως αυτοί ισχύουν.

Άρθρο 6. Όροι Λειτουργίας.

Τα Θεραπευτικά Κέντρα και οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί, λειτουργούν επί τη βάσει του οργανογράμματος και υπό την επίβλεψη και συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού και εμψύχου δυναμικού, που έχουν παρουσιαστεί από τον ενδιαφερόμενο φορέα κατά την υποβολή της αίτησής του για αδειοδότηση. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από ή μη τήρηση των όρων οργάνωσης και στελέχωσης του Θεραπευτικού Κέντρου ή του Συμβουλευτικού Σταθμού, απαγορεύεται ρητά, παρεκτός και αν έχει τεθεί υπόψη της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο ΥΚΚΑ, κατόπιν θετικής εισήγησης της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Θεραπευτικού Κέντρου ή του Συμβουλευτικού Σταθμού, δύναται να θεωρηθεί ότι υπέχουν τις απορρέουσες από την παράβαση του παρόντος ευθύνες, με τη ρητή επιφύλαξη εφαρμογής συναφών νομοθετικών διατάξεων, ιδίως αυτών που αφορούν τον νόμο περί ψυχικής υγείας και τον νόμο περί ναρκωτικών.

Η επιλογή και παραπομπή των ασθενών στα Θεραπευτικά Κέντρα γίνεται από εξειδικευμένο Κέντρο Επιλογής του Ο.ΚΑ.ΝΑ. ή μονάδας του ΕΣΥ, όπου δεν υφίσταται εξειδικευμένο κέντρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ.. Στα κατά περίπτωση Εξειδικευμένα Κέντρα Επιλογής, δημιουργείται Κεντρικός Κατάλογος Θεραπείας Υποκατάστασης (Βάση Δεδομένων) και εκδίδεται, αφού λάβει χώρα σχετική αξιολόγηση, κωδικοποιημένο « δελτίο θεραπευομένου» για κάθε ενδιαφερόμενο ασθενή, με το οποίο θα γίνεται η εγγραφή σε πρόγραμμα υποκατάστασης. Η διαχείριση και λειτουργία του εν λόγω Κεντρικού Καταλόγου, θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Απαγορεύεται ρητά η ένταξη ασθενούς σε πρόγραμμα για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς την προσκόμιση του προαναφερθέντος δελτίου και την προηγούμενη ενημέρωση του Κ.Κ.Θ.Υ. (Κεντρικού Καταλόγου Θεραπείας Υποκατάστασης).

Η συνταγογράφηση και χορήγηση υποκατάστατων, στο πλαίσιο λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου και υλοποίησης του θεραπευτικού προγράμματος, αρχίζει πάντοτε σε εξειδικευμένη μονάδα που ανήκει στον Ο.ΚΑ.ΝΑ, στο ΕΣΥ ή άλλον δημόσιο φορέα.

Η χρονική διάρκεια της παραμονής (όπου αυτή επιβάλλεται από τους όρους υλοποίησης του θεραπευτικού προγράμματος και της ακολουθούμενης θεραπευτικής αγωγής) στα Θεραπευτικά Κέντρα, η ημερήσια αποζημίωση που θα καταβάλλεται από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το ποσόν των νοσηλίων για τις διάφορες μεθόδους θεραπείας ή τις συναφείς συνεδρίες (εις ότι αφορά τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς) που θα καλύπτεται από τους εν λόγω οργανισμούς, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τη μια και Απασχόλησης από την άλλη.

Εφόσον το ακολουθούμενο θεραπευτικό πρόγραμμα συνίσταται στη θεραπεία υποκατάστασης και η συνέχισή της θεωρηθεί απαραίτητη (θεραπεία συντήρησης ή χαμηλής οδού), αυτή θα λάβει χώρα σε ψυχιατρικές μονάδες του ΕΣΥ ή άλλου δημόσιου φορέα ή σε ψυχιατρικές κλινικές του ιδιωτικού τομές ή συναφή κέντρα ιδιωτικού δικαίου, που θα παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες, επί τη βάσει σχετικής ειδικής άδειας, που θα τους έχει χορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υπό συζήτηση ειδικής άδειας είναι οι ίδιες, που ισχύουν για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Θεραπευτικών Κέντρων και Συμβουλευτικών Σταθμών, ενώ απαιτείται προηγούμενη θετική εισήγηση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Σε περίπτωση αρνητικής ή μη αποδεκτής εισήγησης, ο Υπουργός ΥΚΚΑ, δύναται να αναπέμψει την αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ.

Άρθρο 7. Ακοόλ κα Συννοσηρότητα.

Τα προβλεπόμενα και θεσπιζόμενα δια του παρόντος για την ίδρυση και λειτουργία Θεραπευτικών Κέντρων και Συμβουλευτικών Σταθμών κατά των Ναρκωτικών, εφαρμόζονται καθ’ ολοκληρίαν και στις περιπτώσεις ασθενών εξαρτημένων από το αλκοόλ και σε προγράμματα θεραπείας τους, με την απαραίτητη προσαρμογή σε τυχόν ιδιαιτερότητες της εν λόγω εξάρτησης.

Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής θεραπείας και/ ή υπηρεσίες συντήρησης στο πλαίσιο υλοποίησης θεραπευτικών προγραμμάτων εν γένει και θεραπείας υποκατάστασης ειδικότερα, δύνανται να νοσηλεύουν ουσιοεξαρτημένους που παρουσιάζουν και άλλη ψυχική διαταραχή (συννοσηρότητα), ή αλκοολικούς, αφού προηγουμένως λάβουν από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης άδεια λειτουργίας ειδικού τμήματος, για την παροχή των υπό συζήτηση υπηρεσιών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών και τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος.

Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων ή προστατευομένων διαμερισμάτων και γενικώς ενδιαμέσων δομών για ουσιοεξαρτημένους, χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τους όρους, που διέπουν τις αντίστοιχες δομές ψυχικής υγείας και τη συναφή κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή ισχύει.

Άρθρο 8. Εποπτεία των Θεραπευτικών Κέντρων και των Συμβουλευτικών Σταθμών.

Την αποκλειστική ευθύνη της εποπτείας της λειτουργίας των Θεραπευτικών Κέντρων και των Συμβουλευτικών Σταθμών, έχει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ.. Για τον σκοπό αυτό ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. , νομιμοποιείται και είναι υποχρεωμένος να διεξάγει τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στους εποπτευόμενους φορείς (Θεραπευτικά Κέντρα και Συμβουλευτικοί Σταθμοί) και να ζητά από τους εν λόγω φορείς την προσκόμιση κάθε εγγράφου, την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας και τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου κριθεί απαραίτητο για τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις του παρόντος και την εκπλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων, που περιλαμβάνονταν στην αίτησή τους για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους. Οι προαναφερθέντες έλεγχοι, στο μέτρο που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εκάστοτε εποπτευόμενου φορέα, πρέπει να γίνονται από τριμελή συνεργεία του Ο.ΚΑ.ΝΑ, τα οποία συναπαρτίζονται από έναν εξειδικευμένο ψυχίατρο, έναν νομικό και ένα στέλεχος το οποίο θα επιλέγεται από σχετικό κατάλογο, που θα υποδεικνύεται από το Υπουργείο ΥΚΚΑ και θα έχει ετήσια ισχύ. Τα πορίσματα των συναφών ελέγχων θα υποβάλλονται στην Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Ο.ΚΑ.ΝΑ., η οποία με τη σειρά της θα εισηγείται στο ΥπουργείοΥΚΚΑ την επιβολή ή μη κυρώσεων και το περιεχόμενο αυτών, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Η απόφαση για την επιβολή και το είδος των κυρώσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου ΥΚΚΑ, με την επιφύλαξη εφαρμογής συναφών, ιδίως όσον αφορά τον νόμο περί ψυχικής υγείας και τον νόμο περί ναρκωτικών, διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Άρθρο 9. Αξιολόγηση της λειτουργίας και του επιτελούμενου, στα Θεραπευτικά Κέντρα και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς, έργου.

Η αποτίμηση του επιτελούμενου στα Θεραπευτικά Κέντρα και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς έργου, γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (όχι μεγαλύτερα της διετίας) και σε κάθε περίπτωση επί τη ευκαιρία της ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων. Η εν λόγω αποτίμηση γίνεται από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Ο.ΚΑ.ΝΑ., τα συμπεράσματα και οι αιτιολογημένες προτάσεις της οποίας διαβιβάζονται στο ΥΚΚΑ, προκειμένου να ληφθούν – εφόσον κατά την κρίση του υφίσταται σχετική ανάγκη- τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης συνίστανται:

-Στην πιστοποίηση της πλήρους και σύμφωνης με τις κείμενες διατάξεις, εφαρμογής του προγράμματος δράσης και του αντιστοίχου χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του, του αποτιμώμενου φορέα, όπως αυτό περιέχονταν στην αίτησή του, που εγκρίθηκε από το ΥΚΚΑ και του χορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
-Στη συνέχιση της λειτουργίας του φορέα στις εγκαταστάσεις, για τις οποίες του είχε χορηγηθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, παρεκτός και αν μεσολάβησαν αλλαγές οι οποίες ενεκρίθησαν από το ΥΚΚΑ και για τις οποίες είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ..
– Στη διατήρηση της σύνθεσης του προσωπικού του αποτιμώμενου φορέα, εις ότι αφορά τις απαιτούμενες ειδικότητες, τον βαθμό εξειδίκευσης και την κατοχή των απαραίτητων ακαδημαϊκών διακρίσεων, ανεξάρτητα από τις τυχόν μεταβολές σε πρόσωπα.
– Στην επίτευξη θεραπευτικών αποτελεσμάτων, συμβατών με τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών μελετών διεθνούς αποδοχής, τις παραδοχές και τις αρχές της επιστημονικής κοινότητας.
– Στην εμπέδωση και διασφάλιση της «αγωγής κοινότητας», εις ότι ιδίως αυτή αφορά την αποφυγή όχλησης των περιοίκων και της περιοχής εγκατάστασης και λειτουργίας του ενδιαφερόμενου φορέα, γεγονός που θα εμπόδιζε, αν δεν αναιρούσε, την προοπτική αποτελεσματικής εφαρμογής του θεραπευτικού και/ ή συμβουλευτικού προγράμματος.
– Στην επιβεβαίωση και διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας του αποτιμώμενου φορέα και της λειτουργίας του.
Τα Θεραπευτικά Κέντρα και οι Συμβουλευτικοί σταθμού (καθώς και κάθε Οργανισμός που επιδιώκει συναφείς σκοπούς και υπάγεται στις ρυθμίσεις του παρόντος) που χρηματοδοτούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το Δημόσιο, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα διατιθέμενα ποσά, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της χρηματοδότησης. Οποιαδήποτε τροποποίηση των σχετικών δράσεων και των σκοπών για τους οποίους χορηγούνται από το Δημόσιο οι χρηματοδοτήσεις, πρέπει να γνωστοποιείται εγκαίρως στο Υπουργείο ΥΚΚΑ και τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Η εν λόγω τροποποίηση είναι έγκυρη μόνον εφόσον εγκριθεί με την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργείων ΥΚΚΑ και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κι αφού προηγηθεί γνωμοδότηση της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ο.ΚΑ.ΝΑ.. Σε περίπτωση μη τήρησης της υπό συζήτηση διαδικασίας, οι αντίστοιχες δαπάνες θα καταλογιστούν στους υπεύθυνους λειτουργίας των εν λόγω φορέων και κάθε συνυπεύθυνο, με τη ρητή επιφύλαξη εφαρμογής και άλλων συναφών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Ύπατο κριτήριο αποτίμησης του επιτελούμενου στα Θεραπευτικά Κέντρα και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς έργου και πρώτιστος στόχος για την έγκριση των ακολουθούμενων θεραπευτικών προγραμμάτων (ιδίως σε σχέση με τη θεραπεία υποκατάστασης των εξαρτημένων ατόμων), είναι η διακοπή λήψης οποιασδήποτε εξαρτησιογόνας, ακόμη και υποκατάστατης, ουσίας.

Άρθρο 10. Εξουσιοδοτική διάταξη.

Με αποφάσεις του Υπουργού ΥΚΚΑ, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ρυθμίζεται κάθε ζήτημα ερμηνείας και εφαρμογής του παρόντος.

 

Ναρικωτικά – Θάνατοι Σχετιζόμενοι με τα Ναρκωτικά

Με βάση τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του E.M.C.D.D.A., το 2005 αναφέρονται στη χώρα μας 284 θάνατοι συσχετιζόμενοι με ναρκωτικά. Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά σημείωσε ραγδαία αύξηση κατά την περίοδο 1990 – 2001, όπου οι θάνατοι από 79 έφτασαν στους 321. Στη συνέχεια, ο αριθμός σημείωσε μείωση σε 259 θανάτους κατά το 2002 και 217 το 2003, αλλά από το 2004 σημειώνεται και πάλι αύξηση: το 2004 οι θάνατοι έφτασαν στους 250 και το 2005 στους 284.

Σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα, ο αριθμός των θανάτων είναι αρκετά υψηλός, γεγονός που αναδεικνύει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των προγραμμάτων θεραπείας και απεξάρτησης.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Διαχρονικές Τάσεις


Κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1984 – 2004, η χρήση ναρκωτικών παρουσίασε καταρχάς ανοδική πορεία μέχρι το 1998 και, ακολούθως, τάση μείωσης μέχρι το 2004. Η χρήση παράνομων ουσιών είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη (12,4% έναντι 7,9%) και στη συνέχεια ακολουθούν οι άλλες μεγάλες πόλεις (7,3%), με τελευταίες τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές (5,8%).

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Η Xρήση των Nαρκωτικών στην Ελλάδα

Γενικός πληθυσμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του E.M.C.D.D.A.1, το 2004, η έκταση της χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους (2003: περιλαμβάνονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε η κάθε χώρα), στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 15 – 64 ετών στην Ελλάδα, έφτανε το 1,7% για την κάνναβη, 0,1% για την κοκαΐνη και το 1,3% για τα ενέσιμα ναρκωτικά. Σε ότι αφορά στα ποσοστά χρήσης κάνναβης και κοκαΐνης, τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα συγκαταλέγονται στα χαμηλότερα της Ευρώπης. Το ποσοστό χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών, μολονότι και αυτό χαμηλό, είναι εντούτοις συγκρίσιμο ή και υψηλότερο από εκείνο άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία.

Σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιήθηκε το 2006 από το Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν./ Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., στο πλαίσιο της Α.Σ. «ΕΝΤΑΞΗ» του β΄ κύκλου της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL του Ο.ΚΑ.ΝΑ., η οποία σχεδιάστηκε για να μετρήσει το βαθμό αποδοχής των εξαρτημένων και απεξαρτημένων ατόμων, πειραματική χρήση ή και η χρήση έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή κάποιας ναρκωτικής ουσίας αναφέρει το 19,4% των ερωτώμενων (702 άτομα ηλικίας 15 – 64 ετών του γενικού πληθυσμού τριών πόλεων στη βάση τυχαίας πολυσταδιακής δειγματοληψίας). Η χρήση αφορά κυρίως στη χρήση μαριχουάνας/ χασίς (19,3%). Χρήση και κάποιας άλλης ναρκωτικής ουσίας (εκτός μαριχουάνας) αναφέρει το 3,2% των ερωτωμένων. Υψηλότερο ποσοστό ανδρών (24,8%) απ’ ότι γυναικών (14%), και υψηλότερο ποσοστό νεαρών ενηλίκων (20 – 34 ετών, 31,8%) απ’ ότι των άλλων ηλικιακών ομάδων αναφέρουν χρήση έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή τους (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν. 2007).

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Θνησιμότητα

Οι αιφνίδιοι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και οφείλονται συνήθως σε υπερβολική δόση ηρωίνης ή άλλων οπιοειδών, παρουσίασαν στην Ευρώπη ανοδική πορεία μέχρι το 2000. Στη συνέχεια, και μέχρι το 2003, παρατηρήθηκε μείωση, η οποία όμως δεν συνεχίστηκε και στα έτη 2004 και 2005. Η ίδια πορεία παρατηρήθηκε και στη χώρα μας: ο αριθμός των θανάτων από 321 το 2001, μειώθηκε σε 217 το 2003, για να αυξηθεί και πάλι σε 284 το 2005 (E.M.C.D.D.A. 2007). Οι θάνατοι από υπερβολική δόση παραμένουν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας των νέων ενηλίκων, που μπορεί να αποφευχθεί.

Η μείωση των θανάτων που συνδέονται µε τα ναρκωτικά είναι ένας σημαντικός στόχος της Δημόσιας Υγείας. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ευρώπη επιβράδυνση της πτώσης της θνησιμότητας από ναρκωτικά, επιτακτική είναι ανάγκη προσδιορισμού των αιτιών επιβράδυνσης της πτωτικής τάσης.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Λοίμωξη HIV

Κατά τη δεκαετία του 1990 η απειλή μιας εκτεταμένης επιδημίας του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη υπηρεσιών για την ομάδα αυτή. Με την επέκταση των υπηρεσιών, οι προηγούμενες επιδημίες του ιού HIV σε χρήστες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφευχθεί και η σημασία της ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών ως τρόπου μετάδοσης του ιού HIV έχει μειωθεί. Το E.M.C.D.D.A. εκτιμά ότι κατά το 2005, η ενέσιμη χρήση ήταν υπεύθυνη για περίπου 3.500 νέες διαγνώσεις περιπτώσεων HIV στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός αριθμός ατόμων µε λοίμωξη HIV που κάνουν ή έκαναν στο παρελθόν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών εκτιμάται ότι ενδέχεται να φθάνει έως και τις 200.000.

Στην Ελλάδα, η επικράτηση της μόλυνσης HIV μεταξύ των χρηστών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να περιορισθούν.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Λοίμωξη από Ηπατίτιδα Β και C

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον περιορισμό της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β μεταξύ των χρηστών φαίνεται ότι απέφεραν αρκετά οφέλη, αφού το ποσοστό επικράτησης της ηπατίτιδας Β περιορίζεται μεταξύ των χρηστών. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 2 – 3% των χρηστών. Αντίθετα, η κρυφή επιδημία της Ευρώπης που συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών είναι η ηπατίτιδα C. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του E.M.C.D.D.A., είναι πιθανόν να υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες ή πρώην χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών

που έχουν μολυνθεί µε τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ηπατίτιδα C μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία, όπως πρόκληση ηπατικού καρκίνου και τελικά το θάνατο, ενώ η ικανοποίηση των αναγκών όσων έχουν μολυνθεί µε HCV είναι πιθανό να επιβαρύνει σημαντικά τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία. Η επικράτηση της μόλυνσης HCV μεταξύ των χρηστών φτάνει στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδα 40 – 60%, ποσοστά που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που η μόλυνση μπορεί να αντιπροσωπεύει για τη Δημόσια Υγεία.

Σε αντίθεση µε την ηπατίτιδα u914 Β, όπου οι παρεμβάσεις φαίνεται να αποφέρουν οφέλη, δεν υπάρχει σαφής τάση στα δεδομένα για τον ιό HCV. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι νεαροί χρήστες μολύνονται µε HCV σχετικά νωρίς μετά την έναρξη της χρήσης, µε αποτέλεσμα οι ευκαιρίες για παρέμβαση να περιορίζονται.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Μαθητικός Πληθυσμός

Τα τελευταία διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία για τη χρήση παράνομων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό προέρχονται από την έρευνα ESPAD, την οποία υλοποίησε το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. το 2003. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή του δηλώνει ότι έχει κάνει το 10% των εφήβων ηλικίας 14 – 17 ετών, ενώ η χρήση αυξάνεται με την ηλικία. Ένας στους τρεις εφήβους (3,4%) που ανέφεραν εμπειρία χρήσης κάποιας παράνομης ουσίας έχει απλώς δοκιμάσει

κάποια παράνομη ουσία και αντίστοιχα το 6,6% έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε όλη τη ζωή (Κοκκέβη 2005).

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Νέοι Ενήλικες

Σύμφωνα με τα δεδομένα του E.M.C.D.D.A., το 2004 το ποσοστό των νέων ενηλίκων ηλικίας 15 – 34 ετών που κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους έκαναν χρήση ναρκωτικών φτάνει στην Ελλάδα το 3,2% για την κάνναβη και το 0,2% για την κοκαΐνη.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Με βάση τα δεδομένα του 2005, σε όλη τη χώρα υπήρχαν συνολικά 50 προγράμματα θεραπείας και απεξάρτησης, όλων των τύπων. Ο συνολικός αριθμός εξαρτημένων ατόμων που παρακολούθησαν τα προγράμματα αυτά ήταν 4.285 άτομα, από τα οποία 2.225 αφορούσαν σε νέες εγγραφές. Τόσο ο αριθμός των θεραπευτικών προγραμμάτων, όσο και ο αριθμός των υπό θεραπεία χρηστών στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά από τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού αιτήσεων συμμετοχής σε θεραπευτικά προγράμματα και του μακρού χρόνου αναμονής, είναι φανερό ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων είναι πολύ μικρός σε σχέση με την έκταση των αναγκών, γεγονός που αναδεικνύει σε προτεραιότητα την ενίσχυση και επέκταση των διαφόρων θεραπευτικών προγραμμάτων.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Προβληματική Χρήση

Με τον όρο προβληματική χρήση νοείται η συστηματική ενέσιμη ή μακράς διάρκειας χρήση οπιούχων, κοκαΐνης και αμφεταμινών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του E.M.C.D.D.A., η προβληματική χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα φτάνει σε 2,6/ 1000 κατοίκους, αναλογία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης υπολογίζεται για το 2004 σε 19.600 άτομα, ελαφρά μεγαλύτερος από ότι τα δύο προηγούμενα έτη και ελαφρά μικρότερος από εκείνον του 2001. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του E.M.C.D.D.A., ο αριθμός των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών

στην Ελλάδα κατά το 2005, κυμαίνεται μεταξύ 17.335 και 21.209. Γενικά, από το 1998 και εξής, ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών φαίνεται να παραμένει σε σταθερά επίπεδα, τα οποία είναι χαμηλότερα από εκείνα της περιόδου του 1994.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Προγράμματα Υποκακατάστασης

Η υποκατάσταση εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα κράτη-μέλη της E.E., στα οποία η θεραπευτική αυτή μέθοδος καλύπτει περίπου τα 2/3 των θέσεων θεραπείας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά στα οφέλη της θεραπείας αυτής, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, των λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των θεραπευμένων.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά στην Ελλάδα 17 προγράμματα υποκατάστασης.

Με βάση τα δεδομένα του 2004 (οπότε λειτουργούσαν 15 προγράμματα υποκατάστασης), κατά τη διάρκεια του 2004, εισήχθησαν σε θεραπεία υποκατάστασης συνολικά 1.500 άτομα, από τους οποίους 1.217 (92,3%) ήταν νέες εισαγωγές. Στις μονάδες βουπρενορφίνης ο αριθμός των εισαγωγών ήταν τριπλάσιος σχεδόν αυτού των ήδη θεραπευομένων, λόγω των νέων μονάδων που ξεκίνησαν μέσα στο 2004.

Σε σχέση με τα δεδομένα του 2003, σημειώθηκε αύξηση κατά 30% στις προσφερόμενες θέσεις και κατά 45,5% στο συνολικό αριθμό των ατόμων που δέχθηκαν υπηρεσίες υποκατάστασης.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Συχνότητα Μολυσματικών Ασθενειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του E.M.C.D.D.A. (2004), τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεων στους χρήστες που προσεγγίζουν τις υπηρεσίες για τα ναρκωτικά, η μόλυνση από ηπατίτιδα C στους ενδοφλέβιους χρήστες ναρκωτικών βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 43,3% και 61,7%, ενώ η μόλυνση από ηπατίτιδα Β βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 3%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα επίπεδα οροθετικότητας για HIV, καθώς και ο αριθμός κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών παραμένουν στη χώρα μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

Ναρκωτικά – Χαρακτηριστικά Χρηστών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαχρονικής μελέτης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. για τα έτη 1995 – 2002, η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης οποιασδήποτε παράνομης ουσίας είναι γύρω στα 15,5 έτη και μάλιστα φαίνεται να μειώνεται από 15,74 έτη το 1995 σε 15,34 έτη το 2002. Η διαφοροποίηση στα ποσοστά αυτής της μεταβλητής επηρεάζεται κυρίως από την αύξηση του αριθμού των ατόμων που δήλωσαν ότι έκαναν πρώτη φορά χρήση σε ηλικία μικρότερη των 14 ετών (το 33,6% το 1995 σε σχέση με το 41,1% το 2002). Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, υπάρχει υψηλός βαθμός συσχέτισης ανάμεσα στην ηλικία έναρξης της παράνομης χρήσης και στην ηλικία διακοπής από το σχολείο, η οποία το 2002 σχεδόν ταυτίζεται (ΚΕ.Θ.Ε.Α. 2002).

Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης οποιασδήποτε παράνομης ουσίας είναι σημαντικά μικρότερη από τη μέση ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας κατάχρησης, διαφορά που εμφανίζεται σταθερή σε όλα τα εξεταζόμενα έτη. Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης της κύριας ουσίας μειώνεται από 19,25 έτη που ήταν το 1995 σε 18,5 έτη το 2002 (ΚΕ.Θ.Ε.Α. 2002).

Στο σύνολο των χρηστών, η κατανομή του φύλου δείχνει υπερεκπροσώπηση των ανδρών. Το γεγονός ότι στη χώρα μας η ηρωίνη αποτελεί την επικρατέστερη κύρια ουσία κατάχρησης δικαιολογεί την υποεκπροσώπηση των γυναικών στον πληθυσμό των χρηστών και την αριθμητική υπεροχή των αντρών, στοιχείο που χαρακτηρίζει παγκοσμίως τον πληθυσμό που κάνει χρήση ηρωίνης και οπιοειδών. Η ίδια αναλογία στην κατανομή κατά φύλο εμφανίζεται και στον πληθυσμό των χρηστών που έκαναν αίτηση για θεραπεία το έτος 2001, στο σύνολο σχεδόν των θεραπευτικών δομών που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπου το 84,6% είναι άντρες και το 15,2% γυναίκες (ΚΕ.Θ.Ε.Α. 2002).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν. (2007) οι περισσότεροι χρήστες (60,5%) είναι νέοι ηλικίας 19 – 29 ετών. Το 26,7% είναι ηλικίας 30 – 40 ετών, ενώ έφηβοι (18 ετών ή και μικρότεροι) είναι το 3,8%. Η μέση ηλικία είναι τα 29 έτη (τυπική απόκλιση 7,6 έτη). Η μέση ηλικία των γυναικών είναι χαμηλότερη (27,8 έτη) από αυτήν των ανδρών (29,3 έτη).

Επιπλέον, σύμφωνα με εθνικές μελέτες, η χρήση είναι συντριπτικά περισσότερο διαδεδομένη στα αστικά κέντρα.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: μπορούμε να ελπίζουμε;

Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης, οπιούχων και μαριχουάνας παραμένει σταθερό ή εμφανίζει πτώση. Ωστόσο, περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά.

Η καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν, τη χώρα που παράγει το 93% της παγκόσμιας «σοδειάς», μειώθηκε κατά 19% το τελευταίο έτος. «Εκπληκτική» χαρακτηρίζεται στην έκθεση η μείωση της παραγωγής κοκαΐνης που έφθασε το 28% στην Κολομβία, τη χώρα που έχει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Η πτώση αυτή κάλυψε τη μικρή αύξηση παραγωγής που σημειώθηκε στο Περού και τη Βολιβία, με αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 5 ετών (845 τόνοι).

Η μαριχουάνα, ή κάνναβη, παρέμεινε ο ναρκωτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται και καλλιεργείται περισσότερο – και ο οποίος είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αναφέρεται στην έκθεση.

Περίπου 167 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο χρησιμοποιούν μαριχουάνα, τουλάχιστον περιστασιακά. Τα οπιούχα και η κοκαΐνη έχουν περίπου 18 εκατομμύρια χρήστες το χρόνο το καθένα, ενώ εκτιμάται ότι 11 έως 21 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών με ένεση.

Την τελευταία δεκαετία, η χρήση κοκαΐνης από μαθητές της 10ης έως 12ης τάξης του γυμνασίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 40% με 30%. Στην Ισπανία, τη χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, η ετήσια χρήση κοκαΐνης στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε από 7,2% το 2004 σε 4,1% το 2006. Η εικόνα είναι λιγότερο σαφής για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα.

Όσον αφορά τα συνθετικά ναρκωτικά, 16 έως 50 εκατομμύρια άτομα έλαβαν αμφεταμίνες και σχετιζόμενες ναρκωτικές ουσίες και περίπου 27 εκατομμύρια έλαβαν Ecstasy, αναφέρει η έκθεση. Η χρήση αμφεταμινών, μεθαμφεταμίνης και Ecstasy έχει παραμείνει σταθερή στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά η παραγωγή και η κατανάλωσή τους φαίνεται ότι αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της έκθεσης ήταν η εξέλιξη μιας μικρής αγροικίας παραγωγής μεθαμφεταμίνης σε εργαστήριο βιομηχανικών διαστάσεων στη ΝΑ Ασία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Mekong του Βιετνάμ, όπου σήμερα παράγονται τεράστιες ποσότητες δισκίων μεθαμφεταμίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Εξίσου εκπληκτική ήταν η εκτόξευση της χρήσης της αμφεταμίνης Captagon στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παράνομων ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλώνει ο Antonio Maria Costa, εκτελεστικός διευθυντής του αρμόδιου γραφείου του ΟΗΕ. «Το γεγονός αυτό καθιστά τα ναρκωτικά ένα από τα πιο πολύτιμα εμπορεύματα στον κόσμο. Τα έσοδα του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι μακρο-οικονομικών διαστάσεων.»

Σε δήλωσή του που εκδόθηκε μαζί με την έκθεση, ο κ. Costa έκανε έκκληση να αντιμετωπιστεί η χρήση ναρκωτικών σαν ασθένεια. «Οι άνθρωποι που παίρνουν ναρκωτικά χρειάζονται ιατρική βοήθεια, και όχι ποινική δίωξη» πρόσθεσε, ζητώντας παγκόσμια πρόσβαση σε φαρμακοθεραπεία.

Συγχρόνως, ο κ. Costa ζήτησε «αύξηση των επενδύσεων για την εφαρμογή των νόμων και τον έλεγχο του εγκλήματος». Το οργανωμένο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά έχει γίνει απειλή σε πολλές χώρες. Τα κέρδη των ναρκωτικών διαστρεβλώνουν τις αδύναμες οικονομίες και διαφθείρουν τους αδύναμους αξιωματούχους, πρόσθεσε ο κ. Costa.

Πηγή:
Associated Press

BBCnews

 

Επίσημοι Φορείς για τα Ναρκωτικά και Θεραπευτικά Προγράμματα

Προγράμματα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης


www.psychothes.gr/dependence.asp#


Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Α.Π.Θ. – ΟΚΑΝΑ)

www.auth.gr/selfhelp


Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

www.kethea.gr


Μονάδες Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

www.psyhat.gr/pages.asp?langID=1&pageID=162


Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά

www.ektepn.gr



ΟΚΑΝΑ Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών


ΟΚΑΝΑ Αβέρωφ 21, 104 33, τηλ. 2108898200 e-mail: okana@okana.gr

Κέντρα Πρόληψης Ν. Κυκλάδων
www.thiseaskyklades.gr


Κέντρα Πρόληψης Δ. Αθηναίων
www.kentro-prolipsis.gr


Κέντρα Πρόληψης Δ. Θεσσαλονίκης “Σείριος”
www.kp-seirios.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Αχαϊας
www2.forthnet.gr/protasi/gr_kentro.htm


Κέντρο Πρόληψης Ν. Ηλείας “Παρεμβάσεις”
www.paremvasis.net.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Καρδίτσας
www.prevkar.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Κιλκίς “Νηρέας”
www.nhreaskp.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Λέσβου ΠΟΛΙΟΧΝΗ (Λήμνος)
www.polioxni.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Λέσβου ΠΝΟΗ (Μυτιλήνη)
www.pnoh-lesvos.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Μαγνησίας ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ
www.protasizois.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Ξάνθης
www.prolipsi-xanthi.gr/


Κέντρο Πρόληψης Ν. Σάμου “Φάρος”
www.kpfaros.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Ζακύνθου “Η Στοργή”
www.kpstorgi.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Δωδεκανήσου – Κως “Ιπποκράτης”
www.kpippokratiskos.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Φλώρινας
www.prolipsi.gr


Κέντρο Πρόληψης Ν. Χίου
www.prolipsihiou.gr


Κέντρο Πρόληψης Δ. Καλαμαριάς “Ελπίδα”
www.kpelpida.gr


Κέντρο Πρόληψης Δ. Συκεών “Πυξίδα”
www.pyxida.org.gr



Οι μονάδες του 18 Άνω


18 ΑΝΩ Συμβουλευτικός Σταθμός

Ασκληπιού 19, 2ος όροφος
Τηλ.: 210-36.11.803 – 210-36.14.242
Φαξ : 210-36.09.816

Λειτουργεί από τον Ιούνιο 1989.

Εδώ γίνεται η πρώτη επαφή του εξαρτημένου με το θεραπευτικό πρόγραμμα. Στο Συμβουλευτικό Σταθμό :

Δίνονται πληροφορίες στα εξαρτημένο άτομα για θέματα που τους αφορούν.
Ενημερώνονται τα εξαρτημένα άτομα με κάθε λεπτομέρεια για το θεραπευτικό Πρόγραμμα, τις δυσκολίες που πιθανώς θα αντιμετωπίσουν αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις ξεπεράσουν.
Πραγματοποιούνται η ευαισθητοποίηση του εξαρτημένου ατόμου στο πρόβλημα του, η σταθεροποίηση της απόφασης του, η εμπλοκή του στη θεραπευτική διαδικασία και η ένταξη του στο θεραπευτικό Πρόγραμμα, μέσα από ατομικές συνεδρίες, ομάδες στήριξης, ομάδες ψυχοθεραπείας, ομάδες έκφρασης.
Δίνονται πληροφορίες σε άτομα, ομάδες και φορείς της Ψυχικής Υγείας, σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Λειτουργούν προγράμματα συμβουλευτικής γονέων και θεραπείας οικογένειας.

Ανοιχτή Γραμμή

Τηλ.: 210-36.17.089

Λειτουργεί από το έτος 1993

Πρόκειται για τηλεφωνική υπηρεσία, ειδικευμένη σε θέματα που αφορούν την χρήση / κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ. Παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, βοήθεια, κατεύθυνση και παραπομπή προς τις υπάρχουσες θεραπευτικές δομές. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας και συμμετέχει σε προγράμματα ανταλλαγής και εκπαίδευση επιστημόνων.

Κέντρο Ημέρας Εφήβων Και Νέων Χρηστών Τοξικών Ουσιών

Το Τμήμα Εφήβων και Νέων αποτελεί τμήμα της Μονάδας Απεξάρτησης.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993.
Απευθύνεται σε έφηβους και νέους ενήλικες χρήστες τοξικών ουσιών έως 22 ετών.
Αποσκοπεί στην σωματική και ψυχική απεξάρτηση του νέου από ουσίες που μεταβάλλουν την διάθεσή του (σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι παράνομες τοξικές ουσίες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς και το αλκοόλ).
Η θεραπευτική διαδικασία ενέχει δύο φάσεις: Α) Υποδοχή , Β) Ψυχική Απεξάρτηση και συντελείται στον Συμβουλευτικό του Τμήματος Εφήβων και Νέων και στο Κέντρο Ημέρας.

Ι.1. Συμβουλευτικός Σταθμός του Τμήματος Εφήβων και Νέων

(Ασκληπιού 19, τηλ.: 210 3638833 (-895) Φαξ. : 210 3617839,

Εmail.: [email protected])

Υποδοχή
Ώρες Λειτουργίας : 10:00πμ – 20:00μμ
Κάθε έφηβος ή νέος που απευθύνεται στο Τμήμα Εφήβων και Νέων εντάσσεται εθελοντικά στο θεραπευτικό πλαίσιο.
Το αίτημα για βοήθεια μπορεί να εκφραστεί τηλεφωνικά ή όχι στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Τμήματος .
Στις προκαταρκτικές συνεντεύξεις αξιολογείται το αίτημα. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει το σύνολο της ψυχοσωματικής του κατάστασης.
Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο χορηγείται συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου.
Αν ο νέος αποδεχτεί τα πλαίσια λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος που του παρουσιάζονται (πρόγραμμα, κανονισμοί κλπ) και συμφωνήσει στην έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας, η προσπάθειά του επικεντρώνεται στην αποχή από την τοξική ουσία.
Παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες κι εφόσον διατηρείται η αποχή, κατόπιν επιβεβαίωσης από επανειλημμένους εργαστηριακούς ελέγχους, ο νέος εντάσσεται σε ομάδα υποδοχής.
Ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σε αυτή τη φάση είναι η αποχή από την ουσία, η σταθεροποίηση της απόφασης, η προετοιμασία για την ψυχική απεξάρτηση στο Κέντρο Ημέρας .
Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με Ψυχίατρο της Μονάδας Απεξάρτησης ή άλλης εξωτερικής δομής αν κριθεί απαραίτητο.

Ι.2. Κέντρο Ημέρας

(Μαραθωνοδρόμου 21 Π. Ψυχικό, Τηλ.: 210 6745315, 6745008, 6741620, 6743709, Φαξ.: 210 67 45768, Email: [email protected] ).

Ώρες λειτουργίας: 10:00πμ -20:00μμ.

Ψυχική Απεξάρτηση
H ψυχική απεξάρτηση των νέων επιτυγχάνεται μέσω της ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.
Παράλληλα με τις ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες, οι νέοι συμμετέχουν σε σειρά ημερησίων δραστηριοτήτων (τέχνης, εκπαιδευτικές, ψυχόδραμα, δραματοθεραπεία, αθλητικές κ. ά) που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της συμβολικής σκέψης, της χρήσης του λόγου και της κοινωνικοποίησης.
Η παραμονή στο Κέντρο Ημέρας διαρκεί όσο διάστημα χρειάζεται ο νέος προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τις εσωτερικές του συγκρούσεις μέσα στα πλαίσια της θεραπείας και να διαχειριστεί την ενηλικίωσή του.

Ι.3. Εργασία με γονείς

( Ασκληπιού 19, τηλ.: 210 3638833 (-895), Φαξ.: 210 36 17 839, Email:[email protected])

Ώρες Λειτουργίας : 10:00πμ – 20:00μμ.
Γίνονται δεκτοί οι γονείς των θεραπευομένων στο Τμήμα Εφήβων και Νέων όπως επίσης και όποιοι γονείς χρειάζονται βοήθεια.
Τους προσφέρεται πληροφόρηση, υποστήριξη και βοήθεια σε ατομική και ομαδική βάση, όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

Ι.4. Η Πρόληψη της χρήσης τοξικών ουσιών πραγματοποιείται μέσω συστηματικών προληπτικών κινήσεων που οργανώνει το Τμήμα Εφήβων – Νέων στην κοινότητα, με παρεμβάσεις στα σχολεία που το ζητούν και με συμμετοχή σε εθνικά προγράμματα.

Ι.5. Η Ανοικτή Γραμμή (210 36.17.089)
Ώρες Λειτουργίας : 10:00πμ – 20:00μμ
Η Ανοικτή Γραμμή είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας (FESAT)
Λειτουργεί από το 1992 ως μία Ειδική Τηλεφωνική Υπηρεσία με στόχο την αντικειμενική πληροφόρηση, την παραπομπή και την βοήθεια στην κρίση και το επείγον. Διατηρείται η ανωνυμία

Ι.6. Η θεραπευτική Ομάδα αποτελείται από τους εξειδικευμένους θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, δραματοθεραπευτές, γυμναστές, κ.α ).

Ι.7. Η Ευθύνη της Λειτουργίας του προγράμματος ανήκει στην Υπεύθυνη του Τμήματος Εφήβων και Νέων.

Ι.8. Εποπτεία: το θεραπευτικό έργο εποπτεύεται εσωτερικά σε συναντήσεις των μελών της θεραπευτικής ομάδας κι εξωτερικά από εξωτερικό επόπτη-ψυχαναλυτή.

Πρόγραμμα Ατόμων Διπλής Διάγνωσης

(ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ)

Σόλωνος 1 34, 3ος όροφος
Τηλ.: 21 0-33.04.21 5 -210-33.04.395

Λειτουργεί από τον Ιούνιο 1989.

Απευθύνεται σε εξαρτημένους στους οποίους συνυπάρχει ανοικτή ψυχιατρική διαταραχή. Πραγματοποιούνται ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία, ομάδες υποδοχής, έκφρασης κ. α.

Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω ΨΝΑ

(ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕΙΚΤΟ 35 ΘΕΣΕΩΝ, μέσα στο ΨΝΑ )

Τηλ.: 21 0-53.23.780

ΦΑΞ: 210-53.21.913

Συστεγαζόταν μέχρι το 1995 με την Κλινική Αλκοολικών του ΨΝΑ και από το 1995 στεγάζεται στο κτίριο που δημιουργήθηκε εντός ΨΝΑ.

Εδώ πραγματοποιείται η ‘Β φάση του προγράμματος. Η διάρκεια παραμονής είναι έξι μήνες, Στη φάση αυτή, το εξαρτημένο άτομο, μέσα από διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες {ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, θεραπεία μέσω της τέχνης) προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην εξάρτηση, να ανασυγκροτηθεί ως προσωπικότητα και να αναζητήσει νέους τρόπους ζωής.

2ο Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω ΨΝΑ

(ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕΙΚΤΟ 15 ΘΕΣΕΩΝ)

Λειτουργεί από το Νοέμβριο 2004.

Εδώ πραγματοποιείται η ‘Β φάση του προγράμματος. Η διάρκεια παραμονής είναι έξι μήνες.

Στη φάση αυτή, το εξαρτημένο άτομο, μέσα από διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες (ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, θεραπεία μέσω της τέχνης) προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην εξάρτηση, να ανασυγκροτηθεί ως προσωπικότητα και να αναζητήσει νέους τρόπους ζωής.

3o Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω ΨΝΑ

(ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΙΚΤΟ 15 ΘΕΣΕΩΝ)

Λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2005
Εδώ πραγματοποιείται η ‘Β φάση του προγράμματος. Η διάρκεια παραμονής είναι έξι μήνες.

Στη φάση αυτή, το εξαρτημένο άτομο, μέσα από διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες (ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, θεραπεία μέσω της τέχνης) προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην εξάρτηση, να ανασυγκροτηθεί ως προσωπικότητα και να αναζητήσει νέους τρόπους ζωής.

Τμήμα Κοινωνικής Επανένταξης

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕΙΚΤΟ 35 ΘΕΣΕΩΝ, μέσα στο ΨΝΑ )

Τηλ.: 21 0-53.23.780

ΦΑΞ: 210-53.21.913

Συστεγαζόταν μέχρι το 1995 με την Κλινική Αλκοολικών του ΨΝΑ και από το 1995 στεγάζεται στο κτίριο που δημιουργήθηκε εντός ΨΝΑ.

Εδώ πραγματοποιείται η ‘Β φάση του προγράμματος. Η διάρκεια παραμονής είναι έξι μήνες, Στη φάση αυτή, το εξαρτημένο άτομο, μέσα από διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες {ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, θεραπεία μέσω της τέχνης) προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην εξάρτηση, να ανασυγκροτηθεί ως προσωπικότητα και να αναζητήσει νέους τρόπους ζωής.

Ξενώνας Κοινωνικής Επανένταξης 25 Θέσεων

Λειτουργεί από τον Ιανουάριο 1999.

Καλύπτει ανάγκες των θεραπευόμενων του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης.

2ος Ξενώνας Κοινωνικής Επανένταξης 15 Θέσεων

Λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2005.

Καλύπτει ανάγκες των θεραπευόμενων του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης

3ος Ξενώνας Κοινωνικής Επανένταξης 15 Θέσεων

Λειτουργεί από Οκτώβριο 2005.

Καλύπτει ανάγκες των θεραπευόμενων του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης.

Κέντρο Εκπαίδευσης Και Δημιουργίας

Τζαβέλα 21 Εξάρχεια

Τηλ. 2103846812

Λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2003.

Στόχος του Κέντρου είναι να αποκτήσει πρότυπο χαρακτήρα, να λειτουργήσει πρωτοποριακά αξιοποιώντας την εμπειρία και την ιστορία της Μονάδας. Το κέντρο αυτό είναι ένας χώρος ζωντανός, πηγή έμπνευσης & δημιουργικότητας. Στο χώρο αυτό λειτουργεί Βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων & ομάδων, Ραδιοφωνική ομάδα, Καλλιτεχνικό εργαστήρι, ομάδα αξιοποίησης αρχαιολογικών χώρων στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας απεξάρτησης. Αποτελεί επίσης τη βάση υλοποίησης ενός πλατύτερου προγράμματος εκπαίδευσης στις εξαρτήσεις.

Τμήμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Μαυρομιχάλη 122, Εξάρχεια

Τηλ.: 210-36.22.701 – 21 0-36.22.21 7

φαξ : 210-36.22.201

Το ΚΕΚ λειτουργεί μετά από την πιστοποίησή του από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης με την υπ’αριθμ.6988/26-07-2002 απόφασή του.

Το εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης του 18 ΑΝΩ σαν στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όσο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των υπό εξάρτηση ατόμων. Παράλληλα με την κατάρτιση θα αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες όπως επαγγελματικού προσανατολισμού, προώθηση στην αγορά εργασίας.

Το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ξεκίνησε πιλοτικά από τον Μάιο 2001. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία, και την παράλληλη προσπάθεια καθηγητών του Υπ. Παιδείας και συντονίζεται από τη Δ/νση Αγωγής του Υπ. Παιδείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε θεραπευόμενους του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης και σκοπό έχει την απόκτηση γνώσεων, την ενίσχυση αυτοεκτίμησης και τη συνέχιση ή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν επαγγελματικούς στόχους ανάλογους με τις υπόλοιπες προσωπικές τους ανάγκες.

Τμήμα Οικογενειακής Συμβουλευτικής Και Θεραπείας

(ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Μάρνη 30, 6ος όροφος
Τηλ.: 210-52.54737, 210-52.34.376
ΦΑΞ : 210-5294009

Λειτουργεί από το Μάρτιο 1995.

Απευθύνεται σε εξαρτημένα άτομα, αρκετά καλά δομημένα ψυχικά, των οποίων κάποιες από τις σχέσεις (κοινωνικές, εργασιακές, συναισθηματικές) δεν έχουν μεγάλη έκπτωση. Παρέχει επίσης συμβουλευτική οικογενειών και ζευγαριών και γίνονται ομάδες γονέων, είτε τα παιδιά τους είναι στο πρόγραμμα, είτε όχι.

Τμήμα Οικογενειακής Συμβουλευτικής Και Θεραπείας

(ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Μάρνη 30, 6ος όροφος

Τηλ.: 210-52.54737, 210-52.34.376

ΦΑΞ : 210-5294009

Λειτουργεί από το Μάρτιο 1995.

Απευθύνεται σε εξαρτημένα άτομα, αρκετά καλά δομημένα ψυχικά, των οποίων κάποιες από τις σχέσεις (κοινωνικές, εργασιακές, συναισθηματικές) δεν έχουν μεγάλη έκπτωση. Παρέχει επίσης συμβουλευτική οικογενειών και ζευγαριών και γίνονται ομάδες γονέων, είτε τα παιδιά τους είναι στο πρόγραμμα, είτε όχι.

Κέντρο Υποδοχής Εξαρτημένων Γυναικών

Αριστείδου 10-12 3ος όροφος

Τηλ. 2103215990- 2103219290

Λειτουργεί από το Δεκέμβριο 2003.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τη χρήση ουσιών και στις οικογένειες τους.
Στο Κέντρο Υποδοχής παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα

Ειδικό Πρόγραμμα Γυναικών

(ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ 15 ΘΕΣΕΩΝ)

Λειτουργεί από το 1997.

Απευθύνεται σε εξαρτημένες από ψυχοτρόπες ουσίες, γυναίκες. Είναι κλειστό και η διάρκεια παραμονής είναι 6 μήνες. Εδώ, οι εξαρτημένες γυναίκες προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τους λόγους που τις οδήγησαν στην εξάρτηση και να αναζητήσουν νέους τρόπους ζωής μέσα από διάφορες ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες (ατομικές, ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, θεραπεία μέσω τέχνης)

Ειδικό Πρόγραμμα Για Εξαρτημένες Μητέρες Και Τα παιδιά Τους

Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, ευαισθητοποιημένη στα ιδιαίτερα προβλήματα της εξαρτημένης μητέρας και του παιδιού, απαντά στα πολλαπλά της αιτήματα, συμπεριλαμβάνοντας στο θεραπευτικό πρόγραμμα και τη σχέση της με το παιδί.

Έτσι από το 2006 διαμορφώθηκετο πρώτο Ειδικό Πρόγραμμα για Εξαρτημένες Μητέρες και τα παιδιά τους, που λειτουργεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Κέντρο Υποδοχής Εξαρτημένων Γυναικών και Μητέρων

Αριστείδου 10-12, 3ος όροφος

Τηλ. 210-3219290 και 210-3215990

ΦΑΞ 210-3212447

Πρόγραμμα Φυλακών

Ασκληπιού 19, 2ος όροφος

Τηλ.: 210-36.11.803 -210-36.14.242

φαξ : 210-36.09.816

Λειτουργεί από τον Αύγουστο 1983.

Απευθύνεται σε φυλακισμένους τοξικομανείς και περιλαμβάνει ομάδες στήριξης και ευαισθητοποίησης. Λειτουργεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού (Δικαστικές, Γυναικείες, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρατούμενων). Επίσης, γίνονται ομάδες αποφυλακισμένων τοξικομανών στον Συμβουλευτικό Σταθμό.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών Στις Εξαρτήσεις

Ασκληπιού 19, 2ος όροφος

Τηλ.: 210-36.11.803 – 210-36.14.242

ΦΑΞ: 210-36.09.816

Λειτουργεί από τον Ιούνιο 1989

Περιλαμβάνει ειδικά ετήσια σεμινάρια που απευθύνονται σε ψυχίατρους, Ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές κ. α. Παράλληλα, πραγματοποιούνται και ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης, πάνω σε ειδικά θέματα του χώρου της εξάρτησης.

Τμήμα Στήριξης Και Συμβουλευτικής Οικογενειών Τοξικομανών

Πατησίων & Φερρών 2 Αθήνα

τηλ.2108822260

fax.2108820548

Η τοξικοεξάρτηση δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον εξαρτημένο αλλά έχει αντίκτυπο στη ζωή των δικών του ανθρώπων δημιουργώντας συχνά την ανάγκη για στήριξη ή συμβουλευτική.

Στο 18 Άνω δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή της οικογένειας στο θεραπευτικό πρόγραμμα καθώς η συμβολή της είναι αποφασιστικής σημασίας για τη θεραπευτική πορεία του εξαρτημένου.

Το Τμήμα Οικογένειας του 18 Άνω λειτουργεί ως μια εξειδικευμένη δομή όπου έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν: γονείς, σύντροφοι, αδέλφια, φίλοι κ.α. είτε ο εξαρτημένος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα απεξάρτησης είτε όχι.

* Το Τμήμα Οικογένειας στελεχώνεται από ειδικούς ψυχικής υγείας

Το Τμήμα Οικογένειας παρέχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών παρεμβάσεων – υποστήριξη, συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία – τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο:

  • Ατομικές συναντήσεις
  • Ομάδες γονέων
  • Ομάδες ζευγαριών
  • Ομάδες αδελφών
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια
 

με στόχο την:

  • Ενημέρωση
  • Κατανόηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης
  • Κινητοποίηση του εξαρτημένου
  • Διαχείριση της κρίσης μέσα στην οικογένεια
  • Στήριξη
  • Προσωπική ανάπτυξη

 

Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τμήμα Ψυχολογίας

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ερευνητικό πρόγραμμα υπό την εποπτεία του τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.). Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας.

Επικοινωνήστε μαζι τους!

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Μητροπόλεως 10 (3ος & 4ος όροφος), 546 25, Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνο: 2310/500.477-8, Fax: 2310/500.478,

E-mail: [email protected]


Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων


Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», είναι ένα «ελεύθερο ουσιών» πρόγραμμα απεξάρτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενταγμένο στις υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.Είναι ένα «ανοιχτό θεραπευτικό» πρόγραμμα με εμβέλεια από τη Λάρισα ως τα όρια των Νομών Σερρών και Καβάλας.

Διαθέτει Σταθμό Καθοδήγησης με δυνατότητα χορήγησης ανταγωνιστών οποιούχων, Πρόγραμμα Σωματικής ΑποτοξίνωσηςΘεραπευτικό ΚέντροΜονάδα Κοινωνικής ΕπαναδραστηριοποίησηςΞενώνα Φιλοξενίας, καιΟμάδα Πρόληψης – Ενημέρωσης κατά των Εξαρτήσεων.

Λειτουργεί δε Μονάδα Σχολικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Προεπαγγελματικής Κατάρτισης.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας είναι : 2310-226780

Επικοινωνία

  • E-mail

[email protected]

[email protected]

Για προτάσεις ή παρατηρήσεις που αφορούν την ιστοσελίδα, μπορείτε να επικοινωνείτε στο .

  • Σταθμός Καθοδήγησης

Λέοντος Σοφού 26

546 31 Θεσσαλονίκη

Tel- Fax 2310 226 780

  • “Θεραπευτικό” Κέντρο

Λαγκαδά 196

564 30 Σταυρούπολη

Τηλ. -Fax 2313 324 651

Τηλ 2310 668 616 – 2313 324 321

  • Μονάδα Κοινωνικής Επαναδραστηριοποίησης

Λαγκαδά 196

564 30 Σταυρούπολη

Τηλ. 2313 324 202

  • Μονάδα Σχολικής Εκπαίδευσης και Προεπαγγελματικής Κατάρτισης

Ωραιοκάστρου 52 – Σκουφά

546 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 607 964

[email protected]

  • Πολυχώρος Απασχόλησης

Λαγκαδά 196

564 30 Σταυρούπολη

Tel 2313 324 202

  • Ξενώνας Φιλοξενίας

Μπιζανίου 43

  • Ξυλουργική Μονάδα

Λαγκαδά 196

564 30 Σταυρούπολη

Τηλ. 2313 324 248

  • Τομέας Προώθησης στην Αγορά Εργασίας

Ωραιοκάστρου 52 – Σκουφά

546 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 607 964

  • Ομάδα Πρόληψης Υποτροπής

Λαγκαδά 196

564 30 Σταυρούπολη

Τηλ. 2313 324 649

  • Τομέας Έρευνας και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Λαγκαδά 196

564 30 Σταυρούπολη

Τηλ. 2313 324 647

 

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας (ειδική νομοθετική ρύθμιση με Ν.1729/1987).

Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 3.000 άτομα, χρήστες και μέλη οικογενειών, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 90 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης τους τομείς πρωτογενούς πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, και ένας από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ απευθύνονται τόσο στους χρήστες ουσιών όσο και στις οικογένειές τους, είναι δωρεάν και στηρίζονται στην αντιμετώπιση της εξάρτησης χωρίς φαρμακευτικές ουσίες και στην εθελούσια προσέλευση και ενεργητική συμμετοχή του ατόμου. Οι παρεμβάσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διαφορετικών πληθυσμών εξαρτημένων χρηστών στους οποίους απευθύνονται (ενήλικες, έφηβοι, φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι, μητέρες, μετανάστες κλπ.)

ΚΕΘΕΑ: 1145 τηλεφωνική υποστήριξη και ενημέρωση για χρήστες ουσιών, τους συγγενείς και τους φίλους τους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΘΕΑ Εφήβων – νεαρών ενηλίκων

Ανοικτό Θεραπευτικό πρόγραμμα εφήβων Αττικής

www.kethea-strofi.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Διοικητικές Υπηρεσίες

Αμορίου 4, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8822122, 210-8814515,

210-8814525, 210-8214450,

φαξ: 210-8842237

Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων

Φλωρίνης 13, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8820277, 210-8648854

Συμβουλευτικός Σταθμός Εφήβων στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθήνας

Δέγλερη 2 και Λ. Αλεξάνδρας,

115 22 Αθήνα,

τηλ.: 210-6437740,

φαξ: 210-8701329,

Φλωρίνης 13, 112 51 Aθήνα,

τηλ.: 210-8649839

Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα ΣTPOΦH

Πιπίνου 107, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8827031

φαξ: 210-8842237

Ξενώνας

Πιπίνου 107, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8822852

Μεταβατικό Σχολείο

Kοδράτου 21, 104 37 Aθήνα,

τηλ.: 210-8828039, 210-8847520,

φαξ: 210-8828028

Κέντρο Kοινωνικής Δραστηριοποίησης

Aμορίου 4, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8656294, 210-8822122

Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Oικογένειας

Φλωρίνης 15, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8840862, 210-8650493

Πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για εφήβους Αττικής

www.kethea-plefsi.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Mονάδα Συμβουλευτικής Eφήβων Διοικητικές Yπηρεσίες

Mαγνησίας 25, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8218883, φαξ: 210-8218814

Μονάδα Υποστήριξης Εφήβων και των Οικογενειών τους

Μαγνησίας 29, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8816012

Μονάδα Υποστήριξης Νεαρών Ενηλίκων και των Οικογενειών τους

Μαγνησίας 28, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8235673

Μονάδα Βραχύχρονης Παρέμβασης

Μαγνησίας 29, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8816012

Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας εφήβων

www.kethea-exantas.gr

[email protected]

Διεύθυνση:

Eυπλοίας 32, 185 37 Πειραιάς,

τηλ.: 210-4227940,

210-4227950, 210-4227960,

φαξ: 210-4227948

Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας εφήβων Μακεδονία

Διεύθυνση: Ρεμπέλου 7, 546 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 253534, 2310 253537, 2310 253538

Fax: 2310 260847

www.kethea-anadysi.gr

[email protected]

  • ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας εφήβων και νεαρών ενηλίκων

[email protected]

www.kethea-pilotos.gr

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Κέντρο Συμβουλευτική Mονάδα Φυλακών

Προύσσης & Μυριοφύτου,

Πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων,

380 02 Νέα Ιωνία Βόλου,

τηλ: 24210-80246, 24210-77055,

φαξ: 24210-64615

Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα ΠIΛOTOΣ

Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης

Μεταμορφώσεως 27, 383 33 Βόλος,

τηλ.: 24210-23863, 24210-23439,

φαξ: 24210-23626

Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης

Σέφελ 46 & Σοφοκλέους,

383 33 Βόλος,

τηλ.: 24210-36404, 24210-36412,

φαξ: 24210-36405

  • ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ

Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας εφήβων και νεαρών ενηλίκων

www.kethea-oxygono.gr

[email protected]

Διεύθυνση:

Φωκαίας 26, 26226 Πάτρα,

τηλ.: 2610-343400, φαξ: 2610-343023

Ανοικτό Θεραπευτικό πρόγραμμα ενηλίκων Κρήτη

www.kethea-ariadni.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Kέντρο

Σμπώκου 6, 713 06 Ηράκλειο Κρήτης,

τηλ.: 2810-261026, 2810-261126,

φαξ: 2810-260566

Συμβουλευτική Mονάδα Eφήβων

Xάνδακος 8,

712 01 Hράκλειο Kρήτης,

τηλ.: 2810-331034, φαξ: 2810 343220

Συμβουλευτική Mονάδα Φυλακών

Mίνωος & Mιχαήλ Aρχαγγέλου,

713 04 Hράκλειο Kρήτης,

τηλ.: 2810-319505, φαξ: 2810-315469

Θεραπευτική Kοινότητα APIAΔNH

Διονυσίου 1 & Σεφέρη,

716 01 N.Aλικαρνασσός, Hράκλειο Kρήτης,

τηλ.: 2810-334240, 2810-331001,

φαξ: 2810-342562

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Σμπώκου 6, 713 06

Hράκλειο Kρήτης,

τηλ./φαξ: 2810 322708

Ξενώνας

Eθνική οδός Hρακλείου -Mοιρών Kρήτης

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης

Σμπώκου 6, 713 06

Hράκλειο Kρήτης,

τηλ./φαξ: 2810 256935

Ανοιχτό Θεραπευτικό πρόγραμμα ενηλίκωνΑττική
www.kethea-diavasi.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Kέντρο Eνημέρωσης και Eισαγωγής

Φυλής 217, 112 53 Αθήνα,

τηλ.: 210-8660070, 210-8664259,

210-8626721, φαξ: 210-8651227

Aνοικτή Kοινότητα ΔIABAΣH

Σταυρoπoύλoυ 29, 112 52 Αθήνα,

τηλ.: 210-8640943, 210-8653960,

210-8663378, φαξ: 210-8651227

Bραδινό Πρόγραμμα

Iθάκης 42, 112 51 Aθήνα,

τηλ.: 210-8660087, 210-8657826,

φαξ: 210-8668468

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Φυλής 217, 112 53 Αθήνα,

τηλ.: 210-8629812, 210-8641888

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης Πρωινού Προγράμματος

3ης Σεπτεμβρίου 176, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8655813, 210-8653216, 210-

8651851, φαξ: 210-8665913

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης Bραδινού Προγράμματος

3ης Σεπτεμβρίου 176, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8665911, 210-8618633,

φαξ: 210-8665913

Πολιτιστικό Στέκι

Σταυρoπoύλoυ 29, 112 52 Αθήνα,

τηλ.: 210-8640943, 210-8653960,

210-8663378, φαξ: 210-8651227

Club Eργασίας

Iθάκης 42, 112 51 Aθήνα,

τηλ.: 210-8660087, 210-8657826,

φαξ: 210-8668468

Ενηλίκων

Θεραπευτικό πρόγραμμα διαμονής ενηλίκων Μακεδονία

www.kethea-ithaki.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Kέντρο

Ευριπίδου 16, 546 35 Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310-212030, 2310-212031,

φαξ: 2310-215999

Θεραπευτική Kοινότητα IΘAKH

574 00 Σίνδος,Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310-798139, 2310-798694,

φαξ: 2310-723309

Κέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Ευριπίδου 16, 546 35 Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310-215505,

φαξ: 2310-960773

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης

Pεμπέλου 7, 546 31 Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310-544976,

φαξ: 2310-523900

Παραγωγικές Mονάδες (Αγρόκτημα, Ξυλουργείο, Εργαστήρι Κεραμικής)

574 00 Σίνδος,Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310-798139, 2310-798694,

φαξ: 2310-723309

Θεραπευτικό πρόγραμμα διαμονής ενηλίκωνΑττική

www.kethea-paremvasi.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Kέντρο

Βαλτετσίoυ 37, 106 81 Αθήνα,

τηλ.: 210-3300751 (απευθείας γραμμή για χρήστες ουσιών),

φαξ: 210-3300759

Eναλλακτική Kοινότητα ΠAPEMBAΣH

Διασταύρωση Pαφήνας,

190 09 Ραφήνα,

τηλ.: 22940-77800, 22940-77180, 22940-78322

φαξ: 22940-77801

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Βαλτετσίoυ 37, 106 81 Αθήνα,

τηλ: 210-3300779, 210-3300748,

φαξ: 210-3300759

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης και Συμβουλευτικής

Θεμιστοκλέους 67, 106 81 Αθήνα,

τηλ.: 210-3304933, 210-3304935,

φαξ: 210-3845029

Θεραπευτικό πρόγραμμα διαμονής ενηλίκων στη Θεσσαλία

www.kethea-exodos.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικός Σταθμός Λάρισας

Κύπρoυ 103, 412 22 Λάρισα,

τηλ.: 2410-254863, 2410-254597,

φαξ: 2410-254597

Θεραπευτική Kοινότητα EΞOΔOΣ

2o χιλιόμετρo Λάρισας-

Γιάvvoυλης, 415 00 Λάρισα,

τηλ.: 2410-532861, 2410-259500,

φαξ: 2410-259547

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Hρώων Πολυτεχνείου 136

(2oς όροφος), 413 35 Λάρισα,

τηλ.: 2410-555050,

φαξ: 2410-555053

Πρόγραμμα Oικογένειας

Hρώων Πολυτεχνείου 136

(1oς όροφος), 413 35 Λάρισα,

τηλ.: 2410-237811, 2410-555473,

φαξ: 2410-237811

Ανοιχτό Θεραπευτικό πρόγραμμα ενηλίκων Αττική

www.kethea-diavasi.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Kέντρο Eνημέρωσης και Eισαγωγής

Φυλής 217, 112 53 Αθήνα,

τηλ.: 210-8660070, 210-8664259,

210-8626721, φαξ: 210-8651227

Aνοικτή Kοινότητα ΔIABAΣH

Σταυρoπoύλoυ 29, 112 52 Αθήνα,

τηλ.: 210-8640943, 210-8653960,

210-8663378, φαξ: 210-8651227

Bραδινό Πρόγραμμα

Iθάκης 42, 112 51 Aθήνα,

τηλ.: 210-8660087, 210-8657826,

φαξ: 210-8668468

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Φυλής 217, 112 53 Αθήνα,

τηλ.: 210-8629812, 210-8641888

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης Πρωινού Προγράμματος

3ης Σεπτεμβρίου 176, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8655813, 210-8653216, 210-

8651851, φαξ: 210-8665913

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης Bραδινού Προγράμματος

3ης Σεπτεμβρίου 176, 112 51 Αθήνα,

τηλ.: 210-8665911, 210-8618633,

φαξ: 210-8665913

Πολιτιστικό Στέκι

Σταυρoπoύλoυ 29, 112 52 Αθήνα,

τηλ.: 210-8640943, 210-8653960, 210-8663378,

φαξ: 210-8651227

Club Eργασίας

Iθάκης 42, 112 51 Aθήνα,

τηλ.: 210-8660087, 210-8657826,

φαξ: 210-8668468

Θεραπευτικό πρόγραμμα διαμονής ενηλίκων Πειραιάς & Νησιά Αιγαίου

www.kethea-nostos.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Kέντρο

Ανδρούτσου 63, 185 32 Πειραιάς,

τηλ.: 210-4220708, 210-4221061,

210-4111341, φαξ: 210-4220709

Θεραπευτική Kοινότητα NOΣTOΣ

Πεύκωv 12, 189 00 Σελήνια

Σαλαμίνας, τηλ.: 210-4675347, 210-4675330, 210-4675902,

φαξ: 210-4671548

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Koλοκοτρώνη 93, 185 35 Πειραιάς,

τηλ.: 210-4187003, 210-4287320,

φαξ: 210-4280477

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης

Διστόμου 68 και Zέας 27

185 32 Πειραιάς,

τηλ.: 210-4132662,

φαξ: 210-4131005

Πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης Αττική

www.kethea-exelixis.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης «Off club» Κινητή Μονάδα Street-work

Διαγνωστικό Κέντρο

Εμμ. Μπενάκη 84,

106 81 Εξάρχεια, Αθήνα,

τηλ.: 210-3301157-9,

φαξ: 210-3806892

Κέντρο Συμβουλευτικής Θεραπείας Κέντρο Κινητοποίησης- Υποστήριξης

Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης

Θεμιστοκλέους 39,

106 81 Eξάρχεια,Aθήνα,

τηλ.: 210-3821007, φαξ: 210-3821051

Ανοικτό Θεραπευτικό πρόγραμμα ενηλίκων Κρήτη

www.kethea-ariadni.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Kέντρο

Σμπώκου 6, 713 06 Ηράκλειο Κρήτης,

τηλ.: 2810-261026, 2810-261126,

φαξ: 2810-260566

Συμβουλευτική Mονάδα Eφήβων

Xάνδακος 8,

712 01 Hράκλειο Kρήτης,

τηλ.: 2810-331034, φαξ: 2810 343220

Συμβουλευτική Mονάδα Φυλακών

Mίνωος & Mιχαήλ Aρχαγγέλου,

713 04 Hράκλειο Kρήτης,

τηλ.: 2810-319505, φαξ: 2810-315469

Θεραπευτική Kοινότητα APIAΔNH

Διονυσίου 1 & Σεφέρη,

716 01 N.Aλικαρνασσός, Hράκλειο Kρήτης,

τηλ.: 2810-334240, 2810-331001,

φαξ: 2810-342562

Kέντρο Kοινωνικής Eπανένταξης

Σμπώκου 6, 713 06

Hράκλειο Kρήτης,

τηλ./φαξ: 2810 322708

Ξενώνας

Eθνική οδός Hρακλείου -Mοιρών Kρήτης

Kέντρο Oικογενειακής Yποστήριξης

Σμπώκου 6, 713 06

Hράκλειο Kρήτης,

τηλ./φαξ: 2810 256935

Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων Αττική

[email protected]

Διεύθυνση:

Τσαμαδού 7, 106 83 Εξάρχεια,

τηλ.: 210-3847700, 210-3300058,

φαξ: 210-3303903

Διαπολιτισμικό μεταβατικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας

[email protected]

Διεύθυνση:

Δροσοπούλου 41-43 & Τήνου,

112 57 Αθήνα,

τηλ.: 210-8256944, 210-8257164,

φαξ: 210-8257163

Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

www.kethea-kivotos.gr

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτικό Kέντρο Kαβάλας

Τσολάκη και Αθηνάς,

654 03 Καβάλα,

τηλ.: 2510-223131, 2510-223134,

φαξ: 2510-223135

Συμβουλευτικό Kέντρο Aλεξανδρούπολης

Ηροδότου 1,

681 00 Αλεξανδρούπολη,

τηλ.: 25510-89595, 25510-89681,

25510-84690, φαξ: 25510-89596

Διεύθυνση:

KEΘEA Mονάδα Συμβουλευτικής Kρατουμένων

KEΘEA Kέντρο Yποδοχής και Eπανένταξης Aποφυλακισμένων

Pεμπέλου 7, 546 31 Θεσσαλονίκη,

τηλ./φαξ: 2310-544939

[email protected]

Διεύθυνση: Pεμπέλου 7, 546 31 Θεσσαλονίκη, τηλ./φαξ: 2310-544939

Συμβουλευτική Mονάδα Άμεσης Πρόσβασης

[email protected]

Διεύθυνση:

Πλατεία Κανάρη 7,

Πασαλιμάνι Πειραιάς,

τηλ.: 210-4226005, 210-4112778

[email protected]

Διευθύνσεις:

Συμβουλευτική χρηστών

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11

ΚΕΠΑΒΙ, Αίθουσα 127,

Τ.Θ. 141, 452 21 Ιωάννινα,

τηλ.: 26510-64077, 26510-64059,

φαξ: 26510-64971

Πρόγραμμα γονέων – Eπανένταξη

Kοραή 11, 45444 Iωάννινα,

τηλ.: 2610-77010, 26510-77020,

φαξ: 26510-75655

 

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Οι υπηρεσίες του

Mονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια “Μέθεξις”

Η Μονάδα “Μέθεξις” απευθύνεται σε άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ, φάρμακα (όπως ηρεμιστικά, αγχολυτικά, αναλγητικά), από τη χρήση οργανικών διαλυτών (βενζίνη, κόλλες κ.ά.) καθώς και άλλου είδους εθισμούς (π.χ. χαρτοπαιξία, τυχερά παιχνίδια).

Λειτουργεί κυρίως σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δυνατότητα – στο μεγαλύτερο ποσοστό – ολοκληρωμένων θεραπευτικών ενεργειών. Οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται σε όσους όσοι θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης ως χρήστες ή έμμεσα, σε συμβουλευτικό επίπεδο σε όσους ενδιαφέρονται ως συγγενείς χρηστών. Οι στόχοι του σταθμού πέρα από το θεραπευτικό έργο επικεντρώνονται στην πρόληψη σε όλες τις βαθμίδες, στην εκπαίδευση, τη διασύνδεση, την έρευνα, τη στατιστική επεξεργασία και την ανάλυση θεμάτων εξάρτησης. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνία και συνεργασία της θεραπευτικής ομάδας με την οικογένεια τόσο στην πορεία προς την απεξάρτηση όσο και σε επίπεδο άλλου είδους διαταραχών.

Πτολεμαίων 21,

1ος ορ., 546 30 τηλ.: 2310 542 141, φαξ:2310 540413

Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει αναπτυχθεί μια σειρά από προγράμματα που παρέχουν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό κύκλο σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, εφόσον οι ίδιοι αποφασίσουν να υιοθετήσουν μια δημιουργική στάση ζωής ξεπερνώντας τη σύγκρουση με τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους. Το θεραπευτικό πρόγραμμα, είτε αφορά το “κλειστό” πρόγραμμα της κοινότητας ( Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών ) είτε το “ανοιχτό” ( Εναλλακτικό θεραπευτικό πρόγραμμα “ΑΡΓΩ” ) απευθύνεται σε άτομα – χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και διαθέτει ένα σύνολο από θεραπευτικές παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο : τη δυνατότητα των προσωπικών επιλογών και σαν συνέπεια τη δια βίου αποχή από τις εξαρτησιογόνες ουσίες – συμπεριφορές .
Ο κύκλος για το “κλειστό” πρόγραμμα που ακολουθείται για την υλοποίηση αυτών των στόχων γίνεται μέσα από:

  • Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Σταθμό Εξαρτημένων θεραπευτικού χαρακτήρα.
  • Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox).
  • Κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας Καρτερών.
  • Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης.
 

Πολυδύναμος Συμβουλευτικός Σταθμός θεραπευτικού χαρακτήρα

Η οικειοθελής αίτηση του εξαρτημένου χρήστη για συζήτηση, η αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συντελούν σε μια “γόνιμη” διαπραγμάτευση μιας θεραπευτικής πρότασης με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας. Βασικός στόχος είναι η απόφαση του ατόμου για επιλογή προσωπικής στάσης ζωής η οποία θα εμπεριέχει τη δια βίου αποχή από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορές. Στον Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Σταθμό παρέχονται επίσης ενημέρωση και συνεργασία με άλλους φορείς, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες γονέων, συγγενών και συζύγων των εξαρτημένων ατόμων. Μέσος χρόνος παραμονής στον Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Σταθμό : 1 έως 2 μήνες και από 1 έως 3 χρόνια στο εξωτερικό πρόγραμμα του σταθμού.

Αναγεννήσεως 13, 5ος ορ. 546 27 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο : 2310 550 919, φαξ : 2310 550 555

Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox)

Η σωματική αποτοξίνωση γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό κλινική, εντός του ΨΝΘ, με δυναμικό 15 θέσεων και αποτελεί την προετοιμασία για το επόμενο θεραπευτικό βήμα, δηλαδή το κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας. Μέσος χρόνος παραμονής στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, από 20 έως 30 ημέρες.

Λαγκαδά 196 Σταυρούπολη 564 29 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο : 2310 655 103, 659 512 (186)

Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών

Μια καλά οργανωμένη μικροκοινωνία που λειτουργεί σύμφωνα με το “κλειστού” τύπου πρόγραμμα με παραμονή στην κοινότητα για το απαραίτητο χρονικό διάστημα. Η θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών λειτουργεί με βάση τις αρχές της “θεραπείας περιβάλλοντος”, σε ένα πρόγραμμα ελεύθερο ουσιών (χωρίς υποκατάστατα). Πέρα από το καθημερινό πρόγραμμα των θεραπευτικών δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα της κοινότητας περιλαμβάνονται – με θεραπευτική πάντα κατεύθυνση – δραστηριότητες όπως το θερμοκήπιο, το μικρό αγρόκτημα, το φωτογραφικό και εικαστικό εργαστήριο, το γυμναστήριο. Η θεραπευτική κοινότητα του ΨΝΘ λειτουργεί κοντά στο χωριό Καρτερές του νομού Θεσσαλονίκης από το 1992, σε δασική περιοχή με υψόμετρο 700 μέτρων και έχει δυναμικό 30 θέσεων. Μέσος χρόνος παραμονής στην κοινότητα : από 12 έως 18 μήνες.

Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης

Συνιστά το μετά τη θεραπευτική κοινότητα στάδιο και δρα ως φάση περαιτέρω στήριξης των θετικών στοιχείων της προσωπικότητας, ανάπτυξης ταυτότητας και προώθησης κοινωνικών δεξιοτήτων. Στοχεύει στον αποχωρισμό από τη θεραπευτική κοινότητα στην κοινωνική, επαγγελματική ένταξη – επανένταξη. Μέσος χρόνος παραμονής: από 12 έως 24 μήνες.

Αναγεννήσεως 13, 5ος ορ. 546 27 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο : 2310 550 919, φαξ : 2310 550 555