Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

World Mental Health Day
09-10-2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και η κινητοποίηση προσπαθειών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Η Ημέρα παρέχει την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που εργάζονται σε θέματα ψυχικής υγείας να μιλήσουν για τη δουλειά τους και για το τι πρέπει να γίνει για να γίνει η φροντίδα ψυχικής υγείας πραγματικότητα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευημερίας των νέων, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα παγκοσμίως, για τη διασφάλιση ενός πιο ελπιδοφόρου αύριο για τις κοινωνίες. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά:

  • Κάθε χρόνο, ένας στους πέντε έφηβους αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα ψυχολογικό πρόβλημα (Πηγή: Mental Health Europe)
  • Ο αντίκτυπος της πανδημίας άσκησε περαιτέρω πίεση στην ψυχική υγεία των νέων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και εκθέσεις διαφόρων οργανισμών (UNICEF, ΟΟΣΑ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά την περίοδο 2020-2021.
  • Εννέα εκατομμύρια έφηβοι (ηλικίας 10-19 ετών) αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία και η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων στην Ευρώπη (UNICEF).
  • Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, σύμφωνα με τηνWFMH, με το 75-95% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μην έχουν καμία πρόσβαση και στις πλουσιότερες χώρες τα πράγματα να μην είναι πολύ καλύτερη. Απουσία επένδυσης στην ψυχική υγεία δυσανάλογη με το συνολικό προϋπολογισμό της υγείας καταλήγει σε κενό στην φροντίδα της ψυχικής υγείας.