“Παγώνει” η ΕΕ τη συμφωνία με τη Philip Morris για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

26-12-2016

Πάγο έβαλε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών την Τετάρτη 9 Μαρτίου στη Philip Morris International με τη μη ανανέωση της συμφωνίας για την καταπολέμηση το λαθρεμπορίου τσιγάρων και παραποίησης προϊόντων καπνού που λήγει τον Ιούλιο του 2016 με την εν λόγω καπνοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές οι συμφωνίες μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και της ευρωπαϊκής ένωσης δεν ήταν επιτυχείς, αφού το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού, και ιδίως η λαθραία διακίνηση και παραποίηση τσιγάρων, προκαλεί απώλειες εσόδων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, (σε επίπεδο δασμών, ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, που υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πολλά παραπάνω δηλαδή από τα 2.15 δις δολάρια που είχαν συμφωνήσει να καταβάλλουν οι καπνοβιομηχανίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, προκειμένου να αποσυρθούν οι νομικές διαδικασίες εναντίον τους για την απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη δασμών, λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Συμφωνία που περισσότερο λειτουργούσε ως συγχωροχάρτι, όπως επεσήμανε και ο ευρωβουλευτής Καρλ Χαίντς Φλώρετς σχολιάζοντας τη χλιαρή και αναποτελεματική αντίδραση της καπνοβιομηχανίας να πατάξει το λαθρεμπόριο.

Παράλληλα οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) χρηματοδοτείται εν μέρει από ετήσιες πληρωμές από τη βιομηχανία καπνού και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων.

Έτσι, ζητούν από την Κομισσιόν να εστιάσει τις προσπάθειές της στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2014 για τον καπνό, η οποία προβλέπει την παροχή ενός αποτελεσματικού συνόλου εργαλείων, όπως αυτό του διαλειτουργικού συστήματος εντοπισμού και παρακολούθησης των τσιγάρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η εν λόγω οδηγία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2019 και έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει πρόσθετους κανόνες για τα παράνομα φθηνά, λευκά τσιγάρα, να εντοπίσει και να παρακολουθήσει τα προϊόντα καπνού της PMI και να ασκήσει προσφυγές κατά της όποιας παραποίησης των προϊόντων της εταιρίας.

 

Άρης Σιφονιός