Παγωτό: Ένας ακαταμάχητος πειρασμός!

26-12-2016

Οι απόψεις για την προέλευση του παγωτού διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν πως παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τον σεφ του Κάρολου Ι  της Αγγλίας, ενώ άλλοι πιστεύουν πως το έφερε στην Ευρώπη από την Κίνα ο Μάρκο Πόλο. Σήμερα υπολογίζεται πως κάθε άνθρωπος θα καταναλώσει ετησίως περίπου 2.5 λίτρα παγωτού, δηλαδή λίγο παραπάνω από μία οικογενειακή συσκευασία. Σε κάθε περίπτωση το παγωτό αποτελεί το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού. Η κρεμώδης υφή του οφείλεται στους πολλούς μικρούς παγοκρυστάλλους οι οποίοι παιδεύουν στο εσωτερικό τους τα λιπαρά συστατικά του γάλακτος, της κρέμας ή του βουτύρου.

Το παγωτό όμως εκτός από την υπέροχη γεύση του κρύβει και αρκετές θερμίδες και λιπαρά, για τον λόγο αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το εντάξουμε σωστά στην καλοκαιρινή μας διατροφή. Μιας και οι στερήσεις οδηγούν πάντα στο αντίθετο αποτέλεσμα, είναι σωστότερο να μην προσπαθήσουμε να αποφύγουμε εντελώς τα παγωτά αλλά να δώσουμε έμφαση στην ποσότητα, στα συστατικά και στο είδος που θα καταναλώσουμε.

Τόσο όσο!

Μία μερίδα παγωτού είναι συχνά πολύ μικρότερη από εκείνη η οποία μας σερβίρεται συνήθως σε ένα μαγαζί. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της μερίδας θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με μισή κούπα ή μισή μπάλα του τένις. Σκεφτείτε το αλλιώς ακριβώς σαν την ποσότητα που χωράει στην ειδική «κουτάλα» του παγωτού. Η συχνότητα κατανάλωσης παγωτού εξαρτάται από το εάν κανείς θέλει να διατηρήσει το βάρος του ή να χάσει κιλά. Εάν υπολογίσουμε πως μία μπάλα παγωτό βανίλια έχει περίπου 140 θερμίδες, τότε η γλυκιά αυτή επιλογή μπορεί να ενταχθεί σε ένα διαιτολόγιο 2 φορές την εβδομάδα περίπου.

Επιμείνετε απλά!

Οι απλές γεύσεις έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετες χημικές ουσίες. Όταν βρεθείτε εκτός σπιτιού επιλέξτε παγωτό βανίλια, σοκολάτα, φράουλα κλπ. Επιπλέον, παγωτά χαμηλά σε λιπαρά ή ζάχαρη έχουν μεγαλύτερες ποσότητες χημικών προσθέτων τα οποία είναι απαραίτητα για να αντικαταστήσουν την χαμένη γεύση και υφή. Εάν αγοράσετε συσκευασμένο παγωτό, διαβάστε την λίστα με τα υλικά και επιλέξτε εκείνο του οποίου γνωρίζετε τα περισσότερα συστατικά καθώς εκείνο είναι περισσότερο «αγνό».

Κανονικό παγωτό, γιαούρτι ή σορμπέ;

Το παγωτό γιαούρτι έχει σαν βάση του το πολύ θρεπτικό αυτό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο αποτελεί καλή πηγή προβιοτικών, ασβεστίου, βιταμίνης D, βιταμινών Β, μαγνησίου και άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως από άποψη θρεπτικών συστατικών το παγωτό γιαούρτι υπερτερεί οριακά του συνηθισμένου παγωτού. Επιπλέον στην απλούστερη μορφή του περιέχει οριακά λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά από το κλασσικό παγωτό, ποσότητες οι οποίες πάντα επηρεάζονται από τα υλικά παρασκευής. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δίνεται τόσο στο παγωτό γιαούρτι με διάφορες γεύσεις, όσο και στις λιχουδιές που μπορεί να προσθέσουμε (καραμέλες, ζαχαρωτά, σιρόπια). Με άλλα λόγια οι παραλλαγές του παγωτού γιαούρτι μπορεί να κρύβουν επιπλέον θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.

Το παγωτό σορμπέ υπερτερεί του κανονικού παγωτού σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε λιπαρά, καθώς παρασκευάζεται χωρίς γάλα, αλλά με την ανάμειξη φρούτων, χυμών, νερού και ζάχαρης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το σορμπέ δεν έχει θερμίδες καθώς ενδέχεται να περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Σε κάθε περίπτωση ένα σπιτικό σορμπέ, στο οποίο γνωρίζουμε πόση ζάχαρη έχουμε προσθέσει, μπορεί είναι λιγότερο θερμιδογόνο από ένα κλασσικό παγωτό. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του σορμπέ είναι πως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Μην συμβιβάζεστε!

Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τα παγωτά τύπου γιαούρτι και σορμπέ είναι η ποσότητα η οποία θα καταναλώσουμε. Εξαιτίας της λιγότερο γλυκιάς γεύσης τους μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση μέχρις ότου ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό. Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής είναι η πρόσληψη πολύ περισσότερων θερμίδων απ’ ότι εάν είχαμε καταναλώσει μία μερίδα του αυθεντικού παγωτού σοκολάτα!

Βουτήξτε τα φρούτα στο παγωτό!

Μία έξυπνη ιδέα για να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ικανοποιώντας παράλληλα και την ανάγκη μας για γλυκό, είναι να λιώσουμε ένα παγωτό, να προσθέσουμε σε αυτό κομμάτια λαχταριστών καλοκαιρινών φρούτων και ξηρών καρπών, και στη συνέχεια να ξαναπαγώσουμε το παγωτό σε ατομικά κυπελλάκια. Έτσι έχουμε μία εξαιρετική εναλλακτική στα καλοκαιρινά μας επιδόρπια.

Φτιάξτε το δικό σας παγωτό!

Τα σπιτικά παγωτά είναι πάντα πιο υγιεινά καθώς περιέχουν λιγότερα συντηρητικά, ενώ μπορούμε να προσαρμόσουμε τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε στις ανάγκες μας, π.χ. λιγότερη ζάχαρη ή γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Είτε έχετε παγωτομηχανή, είτε όχι τολμείστε να πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά και γεύσεις.

«Παγωτό» μπανάνα

Πως θα σας ακουγόταν ένα παγωτό χωρίς γάλα, με σοκολάτα και μπανάνα; Ίσως στην αρχή να ήσασταν διστακτικοί, όμως μία δοκιμή θα σας πείσει καθώς η παρακάτω συνταγή αποτελεί μία μοναδική λύση για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, όταν οι θερμίδες δεν μας περισσεύουν αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να απολαύσουμε το καλοκαιρινό μας παγωτό!

 

Υλικά:

  • 1 μπανάνα/ άτομο
  • 1 μικρό κομμάτι λιωμένη σοκολάτα
  • 1 κουταλάκι σκόνη κακάο
  • Εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι ταχίνι

 

Εκτέλεση:

  • Κόψτε την μπανάνα σε κομματάκια και αφήστε την στο ψυγείο μέχρι να παγώσει
  • Πολτοποιείστε την παγωμένη μπανάνα στο μίξερ
  • Προσθέστε την επιθυμητή ποσότητα από τα επιπλέον υλικά
  • Το «παγωτό» σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Πηγές:

1. University of Guelph. H. Douglas Goff. Ice Cream. Last accessed 9/6/2014.

https://www.uoguelph.ca/foodscience/ice-cream

2. Eat Right Ontario. More than just ice cream: The frozen treats of summer. Last accessed 9/6/2014.

http://www.eatrightontario.ca/en/Articles/Holidays-Celebrations/More-than-just-ice-cream–The-frozen-treats-of-summer.aspx#.U5RlXnJ_tBk