Παιδιά αθλητές: Προσοχή στις υπερβολές

26-12-2016

Τα οφέλη  της άθλησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολυάριθμα. Οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι η  άθληση προάγει τη σωματική και τη  ψυχική υγεία, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι σύγχρονοι ιατροί και ψυχολόγοι.

Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία , τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.  Επίσης επιδρά  θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού, αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, το θεμιτό ανταγωνισμό και αλτρουισμό, του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Βοηθά το παιδί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ήττα και τη νίκη,  να αναγνωρίσει το προσωπικό του λάθος να δημιουργήσει  θετική εικόνα εαυτού.

Εκτόνωση ενεργητικότητας

Ένα άλλο σημαντικό όφελος που προσφέρει ή άθληση στη ζωή του παιδιού είναι ότι του δίνεται η ευκαιρία να εκτονώσει την ενεργητικότητα του από το επιβαρημένο σχολικό πρόγραμμα. Οι  ελάχιστες  ώρες αυτές εβδομαδιαίως αποτελούν στιγμές χαλάρωσης , χαράς  και διασκέδασης για το παιδί.

Ταυτόχρονα ο  αθλητισμός εμπνέει στα παιδιά και στους εφήβους υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Πρότυπα που  αγαπούν και σέβονται την προσωπικότητα τους και το σώμα τους  χωρίς υπερβολές. Αυτού του είδους τα πρότυπα   απομακρύνει τα παιδιά  από τις διάφορες καταχρήσεις που μαστίζουν  την  κοινωνία μας   όπως  την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού καθώς και άλλων   ουσιών, καθώς από την υπερβολική και τη άσκοπη  χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.

Ο αθλητισμός όταν  χάσει την πρωταρχική του αξία, της χαράς και της ευεξίας και μετατραπεί σε κυνήγι δόξας, πρωταθλητισμού, κοινωνικής καταξίωσης και οικονομικού κέρδους οδηγεί σε σωματική και ψυχική καταπόνηση του οργανισμού.

Όταν συμβεί  αυτό  το παιδί ή ο έφηβος αποκτά     ένα μόνιμο  άγχος   επίδοσης και  απόδοσης  το οποίο  συνοδεύεται και από  φόβο  αποτυχίας. Αυτό το χρόνιο άγχος  έχει επιπτώσεις  στη σωματική και στη ψυχική Υγεία του παιδιού.   Οι  έφηβοι  συχνά για να μπορέσουν να αυξήσουν τις σωματικές του επιδόσεις και  να ανταποκριθούν  στις  απαιτήσεις των προπονητών ή των γονιών  μπορεί  να χρησιμοποιήσουν κάποιες απαγορευμένες ουσίες προκειμένου να επιτύχουν το προσδοκώμενο στόχο .

Το άγχος της επίδοσης

Οι υψηλές προσδοκίες που  έχουν  οι γονείς ή  οι προπονητές από το παιδί    έχουν αντίκτυπο στη  ψυχική Υγεία του παιδιού. Το παιδί  ενηλικιώνεται γρήγορα αφού  δε χαίρεται μικρές και σημαντικές στιγμές της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, συχνά μειώνει τις κοινωνικές του συναναστροφές αφού ο ελεύθερος του χρόνος  καταναλώνεται στις προπονήσεις με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σ’ ένα μοναχικό παιδί ,  αποκτά ένα μόνιμο άγχος επίδοσης το οποίο θα επηρεάσει και την ενήλικη του ζωή.

Εν κατακλείδι ο  ρόλος  του αθλητισμού στη ζωή του παιδιού και του εφήβου  είναι ιδιαίτερα σημαντικός . Προκείμενου να μη χάσει τη αξία του  οι  γονείς  και οι  προπονητές θα χρειαστεί να περιορίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να επιτρέψουν στο παιδί να ξεδιπλώσει τα δικά του μοναδικά χαρίσματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

  • Να επιτρέψουν στο παιδί τους να επιλέξει το ίδιο το άθλημα που επιθυμεί ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του.
  • Να μη πιέζουν το παιδί να αποδώσει περισσότερο απ’ ότι το ίδιο μπορεί.
  • Να στηρίξουν το παιδί τους σε πιθανές αποτυχίες και να το επιβραβεύουν στις επιτυχίες του χωρίς υπερβολές.

Αποστολία Ντέκοβα

 

 

 

  • Κλινική ψυχολόγος