Παιδική παχυσαρκία: Χτυπά τα πιο φτωχά παιδιά

26-12-2016
Θα περίμενε κανείς τα παιδιά που είναι σε φτωχές οικογένειες να μην έχουν πρόβλημα με το βάρος τους. Κι όμως! Ισχύει το αντίθετο. Βρετανική έρευνα έδειξε πως η παιδική παχυσαρκία χτυπά τα πιο φτωχά παιδιά.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Βρετανίας εξέτασαν τα στοιχεία 10 χιλιάδων παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών από όλη τη χώρα.
Ήθελαν να δουν πως η οικονομική κατάσταση επηρεάζει το βάρος και αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The European Journal of Public Health, έδειξαν πως τα παιδιά που ανήκαν στα χαμηλά στρώματα είχαν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας από τους πιο πλούσιους συνομηλίκους τους.
Μάλιστα, τα παιδιά φτωχών οικογενειών έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία από τα πιο πλούσια παιδιά.
 
Που οφείλεται όμως αυτό το παράδοξο; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά φτωχών οικογενειών είναι πιο πιθανό να μην φάνε πρωινό… κάτι που είναι καταστροφικό για τη διατήρηση του σωστού βάρους του παιδιού.
Επίσης, όπως φάνηκε από την έρευνα, τα παιδιά φτωχών οικογενειών δεν επιδίδονται σε τόσες σωματικές δραστηριότητες όσο τα παιδιά πιο εύπορων οικογενειών.
 
Οι ειδικοί λένε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι αρχές να φτιάξουν προγράμματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.
Τόνισαν όμως πως και οι οικογένειες φέρουν ευθύνη στο να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ξεφύγουν από το κανονικό βάρος, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων. Η λιτή και σωστή διατροφή εξ’ άλλου δεν χρειάζεται λεφτά.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: