Παιδική παχυσαρκία: Ποια είναι η σχέση της με το περιβάλλον

παιδί που έχει παχυσαρκία
18-02-2019

Σίγουρα ξέρουμε όλοι τουλάχιστον ορισμένους από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία στα παιδιά. Ένας είναι η διατροφή κι ένας άλλος είναι η κληρονομικότητα. Τώρα, επιστήμονες τονίζουν πως ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει παιδική παχυσαρκία είναι και το φυαικό περιβάλλον.

Όταν μιλάμε για φυσικό περιβάλλον εννοούμε το σπίτι, το σχολείο και τη γειτονιά όπου ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν πολύ συμπεριφορές και συνήθειες που συνδέονται στενά με το σωματικό βάρος. Παράσδειγμα… η διατροφή και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Έτσι, η διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος των παιδιών, με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και να περιορίζει την πρόσβαση σε ανθυγιεινές επιλογές, μπορεί τελικά να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην προσπάθεια πρόληψης ή αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Με λίγα λόγια, όταν ένα παιδί έχει εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι ή το σχολείο, όπως για παράδειγμα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη, τότε είναι πολύ πιθανό να «καταφύγει» σε αυτά όταν αισθανθεί ότι πεινάει. Αντίθετα, αν η διαθεσιμότητα ανθυγιεινών επιλογών είναι περιορισμένη και αντί αυτών προσφέρονται υγιεινά τρόφιμα, τότε θα είναι ευκολότερο για τα παιδιά να επιλέξουν «σωστά».

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τη σωματική δραστηριότητα, αφού η διαμόρφωση των χώρων όπου κινούνται τα παιδιά με τρόπο που να ευνοεί την ασφαλή κίνησή τους και παράλληλα, η απομάκρυνση «πειρασμών» που μπορεί να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τους, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και άλλα μέσα ψηφιακής διασκέδασης, είναι πολύ πιθανό να ευνοήσουν την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς, οι οποίοι «ελέγχουν» σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον των παιδιών, να επιδιώξουν την κατάλληλη διαμόρφωσή του, ώστε να υποστηρίζει την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και αντίστοιχα να αποθαρρύνει συμπεριφορές που σχετίζονται με έναν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, με απώτερο στόχο τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και την προστασία της υγείας των παιδιών άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αντιβιοτικά & παιδική παχυσαρκία: Είναι δυνατόν να συνδέονται;