Παναγιώτης Κατσίβελας: Ο άνθρωπος είναι η μοναδική πηγή του αίματος

06-12-2023

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Παναγιώτη Κατσίβελα για την Αιμοδοσία και τις ανάγκες μας.

1)Ποιες είναι ανάγκες για αίμα σήμερα στη χώρα; Έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;

Η χώρα μας χρειάζεται περίπου 550.000 μονάδες αίματος το χρόνο . Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί από την περίοδο της επιδημίας covid-19 , μιας και το ΕΣΥ είχε σχεδόν μονοθεματικό σκοπό τον Έλεγχο και την διαχείριση της πανδημίας. Είναι αισθητά μικρότερες από την περίοδο προ της πανδημίας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό , αφού αρχίζει να γίνεται ορθολογικότερη χρήση του αίματος .

2)Γιατί σε άλλες χώρες καλύπτονται οι ανάγκες σε αίμα ενώ στη χώρα μας υπάρχουν εποχιακές ελλείψεις;

Η χώρα μας όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα των συνανθρώπων μας με την Μεσογειακή αναιμία που σημαίνει ότι για την χώρα μας χρειαζόμαστε περί τις 100.000 μονάδες αίματος το χρόνο. Αυτό και μόνο προκαλεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που οφείλουμε να λύσουμε.

3)Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Έλληνα αιμοδότη;

Ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών μας είναι κάτω των 35 ετών , είναι κυρίως γυναίκες και αιμοδοτούν δίνοντας κατά μέσον όρο 1,3 μονάδες το χρόνο και αυτό είναι το πρόβλημα της Ελληνικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Έχουμε κυρίως τον αιμοδότη της μίας φοράς και αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε . Να εμφυσήσουμε  μια νέα συνήθεια , να αιμοδοτούμε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (αν κα οι άνδρες μπορούν  να δίνουν αίμα μέχρι 4 φορές το χρόνο και οι γυναίκες έως και 3). Να αιμοδοτούμε διαρκώς και σταθερά στο χρόνο γιατί βεβαίως τα προβλήματα των ασθενών μας δεν σταματούν και υπάρχουν και ανανεώνονται διαρκώς.

4)Ποια είναι γενικότερα τα χαρακτηριστικά άλλες αιμοδοσίας στη χώρα άλλες σε σχέση με άλλες άλλες;

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες στο κόσμο , μάλιστα στην 5η θέση , στην αξιολόγηση με βάση τον αριθμό των συλλεγομένων μονάδων ανά 1000 κατοίκους , παρ’ όλα αυτά έχουμε πρόβλημα μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερή συμμετοχή των αιμοδοτών μας.

5)Γιατί οι πολίτες «φοβούνται» ακόμα τη διαδικασία της αιμοδοσίας;

Ο φόβος είναι συμφυής με τον άνθρωπο και εν μέρει είναι κατανοητός αλλά σίγουρα και υπερβολικός. Μόνο με την συμμετοχή  μπορούμε να τον ξεπεράσουμε και τότε θα συνειδητοποιήσουμε την υπερβολή . Όλοι οι εθελοντές αιμοδότες με χαρά προσέρχονται στις αιμοδοσίες και με μεγαλύτερη χαρά αποχωρούν με την αίσθηση και την βεβαιότητα ότι με την προσφορά τους έχουν σώσει ή προστατέψει τρείς ζωές.

6)Ποια η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην επάρκεια αίματος και ποια τα πλάνα του,Ε.ΚΕ.Α. για την περαιτέρω ενίσχυση;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις το 2022 έδωσαν περίπου 15.000 μονάδες κρίσιμες για τις ανάγκες της χώρας . Στηρίζουμε αυτή την δράση , σε αντίθεση με προηγούμενες δογματικές αντιλήψεις, που υπήρχαν . Η συνεργασία είναι άριστη και οι προοπτικές είναι εξαιρετικές , ιδιαίτερα τώρα που επανήλθε η κατάταξη των νεοσυλλέκτων στα Κέντρα νεοσυλλέκτων.

6)Πόσο επιτυχημένες είναι οι καμπάνιες; Χρηματοδοτούνται επαρκώς;

Γίνονται διαρκώς φιλότιμες προσπάθειες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αιμοδοσία. Αναμφίβολα η χρηματοδότηση είναι ελλιπής μπρος το διακύβευμα  της επάρκειας εθελοντικού αίματος για την χώρα μας .

7)Ποια είναι τα ενθαρρυντικά νέα που προκύπτουν από την αναδιοργάνωση του Ε.ΚΕ.Α.;

Σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της Αιμοδοσίας είναι ο μεγάλος αριθμός νέων αιμοδοτών που εισήλθαν στο σύστημα της Ελληνικής Αιμοδοσίας και μάλιστα για τα χρόνια 2021και 2022 αθροιστικά πάνω από 150.000 . Επίσης ενθαρρυντικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 φτάσαμε το ποσοστό του εθελοντικού αίματος στο 70% από 62% που ήταν πριν την πανδημία covid 19. Επανάσταση στην Αιμοδοσία είναι το «Νέο Πληροφοριακό Σύστημα» που ήδη εγκαθίσταται και το ΕΚΕΑ λειτουργεί πλήρως ήδη με αυτό. Απομένουν να συνδεθούν όλες οι Αιμοδοσίες της χώρας . «Με το Νέο Πληροφοριακό Σύστημα» θα μπορούμε να ακολουθούμε την πορεία του αίματος από τον αιμοδότη στον ασθενή , σε πραγματικό χρόνο και να έχουμε πλήρη την εικόνα των αποθεμάτων και της ροής του αίματος επίσης σε πραγματικό χρόνο , που σήμερα δεν έχουμε.

8)Υπάρχουν επιστημονικά νέα για χρήση υποκατάστατων στην αιμοδοσία;

Ο άνθρωπος είναι η μοναδική πηγή του αίματος και των κλασμάτων του αίματος για τους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη του. Σε ορατό χρόνο δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανατρέψει αυτή τη σχέση. Ο άνθρωπος έχει το χάρισμα της θείας πρόνοιας να έχει ένα ιστό , τον μυελό των οστών , που μπορεί να παράγει αίμα για τον ίδιο του τον οργανισμό αλλά και για πολλούς άλλους ανθρώπους. Και αυτή την δυνατότητα πρέπει να την εντάξουμε στην ζωή μας .