Πανδημία: Ξεπέρασαν τις 17.000 οι θάνατοι από covid19 – Που αποδίδουν οι ειδικοί τον αυξημένο αριθμό θυμάτων

νοσοκομεία
18-11-2021

Πάνω από 17.000 θάνατοι ασθενών με COVID-19 έχουν πλέον καταγραφεί στη χώρα μας. Μάλιστα ο Νοέμβριος αναδεικνύεται σε «μαύρο» μήνα. Μόνο τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου σημειώθηκαν 1.074 θάνατοι ασθενών. Όταν ολόκληρο τον Οκτώβριο είχαν σημειωθεί 1.110 θάνατοι και τον Σεπτέμβριο 1.137. Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε ένα μήνα καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με 2.432 θύματα. Ο επόμενος «χειρότερος» μήνας ήταν ο Απρίλιος 2021 με 2.288 θανάτους.

Το θέμα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξη της στο Mega, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αργούν να ζητούν ιατρική φροντίδα. Όπως είπε, από τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων να έχουν δει γιατρό και να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Η υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, αλλά όχι η μεγαλύτερη που έχουμε ζήσει σε αυτή την πανδημία».

Σε καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας αποδίδουν και πολλοί εργαζόμενοι την αυξημένη θνητότητα. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους. Πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα».

Εμβολιασμοί

Στο μεταξύ, αύξηση παρουσιάζουν οι εμβολιασμοί με την 1η δόση τις τελευταίες εβδομάδες. Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 194.230 εμβολιασμοί 1ης δόσης. Πρόκειται για μία αύξηση 2,9%. Σχετικά με την 3η δόση μέσα σε δύο εβδομάδες διενεργήθηκαν 371.125 εμβολιασμοί. Αύξηση της τάξης του 109%. Αύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση για τους άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την 2η δόση. Υπενθυμίζεται πως η 3η δόση χορηγείται 6 μήνες από την 2η δόση εμβολιασμού με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Και δύο μήνες από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.