Πανελλήνιο Πρόγραμμα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακού κινδύνου

26-12-2016

Η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ) όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη 10 Απριλίου ξεκινάει ένα Πανελλήνιο Πρόγραμμα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με τη χρήση τηλεϊατρικής.

Στόχος του προγράμματος είναι να μειώσει τον χρόνο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την παροχή της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της Sanofi Ελλάδας.

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν όλοι οι ιατροί με ιδιωτικό ιατρείο. Σε κάθε ιατρό θα παραχωρηθεί δωρεάν για διάστημα 3 μηνών ένας φορητός ηλεκτροκαρδιογράφος. Μέσα στο διάστημα αυτό, ο ιατρός θα επιλέξει τους ασθενείς του εκείνους στους οποίους θα παραχωρήσει την συγκεκριμένη συσκευή για όσο χρονικό διάστημα θα κρίνει απαραίτητο. Η συγκεκριμένη συσκευή καταγράφει ένα πλήρες καρδιογράφημα 12 απαγωγών εντός 1 λεπτού, το οποίο στη συνέχεια ο ασθενής μεταδίδει μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας από όπου και αν βρίσκεται, σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ελέγχου της CARDIOEXPRESS που έχει τη δυνατότητα μετατροπής του ηχητικού μηνύματος σε πλήρες καρδιογράφημα. Εφόσον συντρέχει λόγος, ο ειδικός Καρδιολόγος στο κέντρο ελέγχου θα επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του ασθενή ενημερώνοντας τον σχετικά και σε συνεννόηση μαζί του θα δώσει στον ασθενή συγκεκριμένες οδηγίες. Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός δεν είναι διαθέσιμος και αν η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται σοβαρή θα ειδοποιηθεί άμεσα το ΕΚΑΒ. Η συνολική διάρκεια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση δεν ξεπερνά τα 5’ γεγονός πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο κ. Δημήτριος Ρίχτερ, Πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης αναφέρθηκε στη σημασία του Πανελληνίου Προγράμματος : «Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου την επιλογή των οποίων θα έχουν οι ιατροί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα οφέλη από την κατ’ οίκον παρακολούθηση ασθενών υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου είναι πολλαπλά: Μειώνεται ο χρόνος λήψης κατάλληλης ιατρικής φροντίδας ενώ συγχρόνως αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο. Έχουμε ταχεία διάγνωση των περιστατικών με παράλληλη μείωση των δαπανών υγείας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εταιρεία Sanofi για την ευγενική χορηγία της. Χωρίς αυτήν, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. »

Ο κ. Μάρκος Γερασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής Sanofi Ελλάδας & Κύπρου, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου. Οι ασθενείς και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους για εμάς βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο. Δέσμευση μας είναι να βελτιώνουμε την πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Καθημερινά εργαζόμαστε, ώστε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων και να μετατρέπουμε τις επιστημονικές καινοτομίες σε θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς.»