Πάνω από 1000 είδη βακτηριδίων ζουν στο σώμα μας

26-12-2016
Είναι μια είδηση που σίγουρα θα προκαλέσει πανικό στους υποχόνδριους. Όμως είναι αλήθεια και θα πρέπει όλοι να το πάρουμε απόφαση. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως στο ανθρώπινο σώμα ζουν πάνω από 1.000 είδη βακτηρίων. Μάλιστα, αυτός ο αριθμός είναι 100 φορές μεγαλύτερος απ΄ ότι υπολόγιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. 
 
Βέβαια, για να σας καθησυχάσουμε λίγο, πρέπει να σας πούμε πως τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια όχι μόνο δεν κάνουν κακό στον οργανισμό μας αλλά τον προστατεύουν από την εισβολή βλαβερών μικροβίων.
 
Ερευνητές από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Έρευνας στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών  πήραν δείγματα από 20 σημεία του σώματος 10 υγιών ανθρώπων και τους έκαναν γενετικό έλεγχο, προκειμένου να βρουν τα διαφορετικά είδη βακτηρίων. 
Μάλιστα, χρησιμοποίησαν μία νέα μέθοδο γενετικής ανάλυσης του DΝΑ στο δέρμα, πολύ πιο αποτελεσματική από παλαιότερες τεχνικές. 
 
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων τους, που δημοσιεύτηκαν στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Science», έδειξαν πως στον φαινομενικά αγνό πήχυ του χεριού, δηλαδή το τμήμα από τον αγκώνα ώς τον καρπό βρίσκονται 44 διαφορετικά είδη βακτηρίων, ξεπερνώντας άλλες «ύποπτες» περιοχές, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. 
 
Τα περισσότερα από τα 100 δισεκατομμύρια βακτήρια του σώματος μας βρίσκονται στις μασχάλες. Μάλιστα, οι επιστήμονες παρομοιάζουν τις μασχάλες με ένα τροπικό δάσος όσον αφορά το βακτηριακό οικοσύστημα που τις προτιμά ως τόπο κατοικίας. 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ίδια, πάνω- κάτω, είδη βρίσκονται στις ίδιες περιοχές του σώματος σε διαφορετικούς ανθρώπους. 
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Julia Segri «αυτό που μας ξάφνιασε περισσότερο είναι η μεγάλη ποικιλία βακτηρίων που ζουν στο δέρμα» και προσέθεσε πως «το δεύτερο πιο απρόσμενο αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα μοιάζει με έρημο που έχει υγρές περιοχές σαν ρυάκια, όπως οι μασχάλες, ενώ υπάρχουν και οάσεις ζωής με πλούσια βιοποικιλότητα, όπως ο αφαλός». 
 
Η Δρ. Segri κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να σταματήσουμε να νομίζουμε ότι όλα τα βακτήρια μας πειράζουν. Καλή η προσωπική υγιεινή, αλλά το να είσαι καθαρός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι πιο υγιής».