Πάνω από 20 λεπτά μετακίνησης για τη δουλειά κάνουν κακό στον εγκέφαλο

26-12-2016
Όλοι περνάμε κάποιο χρόνο στο αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μέσο για να πάμε καθημερινά στη δουλειά μας. Η κίνηση, η ορθοστασία σε μετρό και λεωφορεία, η μόλυνση του περιβάλλοντος κάνουν κακό στην υγεία μας. Αυτό το γνωρίζαμε. Τώρα όμως, Καναδοί επιστήμονες λένε πως ακόμη και 20 λεπτά μετακίνησης μπορεί να είναι τόσο στρεσογόνα, που μπορούν να μας «κάψουν» τον εγκέφαλο.
 
Το μποτιλιάρισμα, η ηχορύπανση, το στρίμωγμα στα ΜΜΜ… Όλα αυτά προκαλούν σωματική ή συναισθηματική εξάντληση, αυξημένο κυνισμό στους εργασιακούς χώρους, ενώ μπορεί να κάνει κάποιους μέχρι και να αφήσουν τη δουλειά τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Montreal στον Καναδά,ανέλυσαν δεδομένα από 1.942 ανθρώπους ηλικίας από 17 έως 69 ετών, που εργάζονταν σε 63 οργανισμούς στο Quebec. 
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος του «καψίματος» εξαρτάται από την απόσταση, το μέσο μεταφοράς (αυτοκίνητο, τρένο, λεωφορείο ή ποδήλατο) και από το πού γίνεται η μετακίνηση (σε αστικό περιβάλλον ή στην ύπαιθρο).
Βρήκαν επίσης πως υπήρχε μια σημαντική σχέση ανάμεσα στη μετακίνηση για/από τη δουλειά και τα συμπτώματα επαγγελματικού «καψίματος».
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Annie Barreck «υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στη μετακίνηση και σε παράγοντες στρες, καθώς επίσης και την πιθανότητα να υποφέρει κανείς από ‘κάψιμο’» και προσέθεσε πως «η σημασία τους όμως ποικίλει, ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες του ΄ταξιδιού’ τους, καθώς επίσης και το χώρο εργασίας τους».
 
Για αυτούς που μετακινούνται με αυτοκίνητο, όσο μεγαλύτερη η πόλη, τόσο πιο αγχωτική η εμπειρία της μετακίνησης. Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για όσους οδηγούς σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές. Βέβαια, αυτοί που μετακινούνται στην ύπαιθρο αλλά με μέσα μεταφοράς που χρειάζονται πολύ χρόνο, νιώθουν λιγότερο αποτελεσματικοί στον εργασιακό χώρο.
 
Η διάρκεια της μετακίνησης προς και από τη δουλειά φαίνεται να επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο «καψίματος». Σύμφωνα με την έρευνα ο κίνδυνος «καψίματος» αυξάνεται σημαντικά, όταν η μετακίνηση διαρκεί περισσότερα από 20 λεπτά. Πάνω από 35 λεπτά, όλοι οι υπάλληλοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν κυνικοί απέναντι στη δουλειά τους.