Πάνος και Γιώργος Παπανδρέου: Ελληνική τεχνογνωσία σε λογισμικά παρεντερικής διατροφής και χημειοθεραπείας

12-12-2023

Η CibusMed είναι μια ελληνική ιατροτεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 από δυο νέους ανθρώπους με αρχικό σκοπό να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και παραγωγής παρεντερικής διατροφής στις εντατικές μονάδες νεογνών. Στην πορεία της σχεδίασε και λογισμικό στον τομέα της συνταγογράφησης και διάλυσης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Σήμερα η εταιρεία, προσφέρει επίσης εξειδικευμένες φαρμακευτικές, διατροφικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε νοσοκομεία, φαρμακευτικές εταιρείες, κ.α. έχοντας πετύχει πολλαπλές συνεργασίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ποια είναι η ιστορία της CibusMed. Πως ξεκινήσατε. Τι ώθησε δύο νέους ανθρώπους / επιστήμονες να ασχοληθούν επιχειρηματικά με το αντικείμενο;

Η αρχική μας ενασχόληση με την παρασκευή ενδοφλέβιων διαλυμάτων μας έκανε να διαπιστώσουμε την πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας καθώς και την ανάγκη για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας αυτών των διεργασιών. Σκοπός μας ήταν να εκσυγχρονίσουμε ορισμένες πρακτικές και μεθόδους  κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης και παρασκευής ενδοφλέβιων διαλυμάτων προς όφελος των ασθενών, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω της χρήσης ενός συστήματος υποστήριξης κλινικών αποφάσεων.

Εκμεταλλευόμενοι τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία που αποκομίσαμε μέσα από την εργασία μας σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς και από προσωπική έρευνα, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη πρωτοποριακών λογισμικών για εσωτερική χρήση ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόμασταν.

Συνάμα συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια ευρύτερη ανάγκη στην παγκόσμια αγορά για τέτοιου είδους λύσεις μέσα από την συναναστροφή μας με συναδέλφους που εξασκούν το επάγγελμα σε άλλες χώρες και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την εμπορική διάθεση τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Όλα έγιναν πολύ φυσικά. Αναπτύξαμε ένα μοναδικό εργαλείο σε μια εξειδικευμένη αγορά και η αγορά ανταποκρίθηκε.

Προωθείτε στην αγορά δύο εντυπωσιακά καινοτόμα λογισμικά σχετικά με τη συνταγογράφηση και παρασκευή ενδοφλέβιων διαλυμάτων παρεντερικής διατροφής και χημειοθεραπείας. Τι ανάγκη σας έκανε να επιχειρήσετε να προχωρήσετε με τις λύσεις αυτές και ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν;

Στόχος αυτών των λύσεων ήταν να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή, μέσω της δημιουργίας ενός πρότυπου μοντέλου εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα αυτά συμβάλλουν στην καθιέρωση τυποποιημένων διαδικασιών, στην ελαχιστοποίηση πιθανών λαθών, στη βελτίωση των πρακτικών καταγραφής και τήρησης αρχείων, στη διευκόλυνση της διατμηματικής επικοινωνίας, στη δυνατότητα  ιχνηλασιμότητας των ενεργειών των επαγγελματιών υγείας και στην εξοικονόμηση κόστους.

Περιγράψτε συνοπτικά πώς λειτουργούν τα λογισμικά;

Το CenseoRx είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την διαχείριση της χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας σε όλα τα στάδια, από τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου και την παραγγελία των φαρμάκων βάσει πρωτοκόλλων, μέχρι την σωστή παρασκευή των χημειοθεραπευτικών διαλυμάτων και την ασφαλή χορήγησή τους στους ασθενείς.

Το Nutrinet Parenteral είναι ένα λογισμικό που λειτουργεί με στόχο την διαχείριση της Παρεντερικής Διατροφής των ασθενών από την συνταγογράφηση μέχρι την παρασκευή της. Εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και όρια ασφαλείας των φαρμάκων για κάθε ηλικία, υπολογίζει αυτόματα τις ενεργειακές ανάγκες των ασθενών και επιτρέπει την ασφαλή και ακριβή παρασκευή των διαλυμάτων.

Ποιος είναι το όφελος για το Σύστημα Υγείας και ποιο για τον Επαγγελματία Υγείας. Υπάρχει όφελος και για τον ασθενή;

 Τα συστήματα αυτά αποτελούν αναγκαία εργαλεία για το Σύστημα Υγείας καθώς συμβάλλουν στην μείωση του κόστους της φαρμακοθεραπείας μέσω ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, στην ενίσχυση της τήρησης των κατευθυντηρίων γραμμών (guidelines), και στην εξαγωγή real-time δεδομένων, πολύτιμων για το σύστημα υγείας.

Επιπλέον τα συστήματα αυτά διευκολύνουν την δουλειά των επαγγελματιών υγείας καθώς προωθούν τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με την θεραπεία ενός ασθενούς, βελτιώνουν την διατμηματική επικοινωνία και αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Επακόλουθο όλων αυτών είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή, η αποφυγή σφαλμάτων και η μείωση του χρόνου παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο.

Πώς υποδέχθηκε η αγορά αυτά τα λογισμικά της CibusMed; Ήταν δύσκολο να εγκατασταθούν;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ανάπτυξή μας στο εξωτερικό ήρθε φυσιολογικά και γρήγορα. Λόγω της υψηλής εξειδίκευσης των λογισμικών, οι προσωπικές συστάσεις υπήρξαν πολύ σημαντικές και η δικτύωση με καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου μας έδωσε μεγάλη ώθηση. Μέσω της παρουσίας μας σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εμπειρογνώμονες του κλάδου, διανομείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εκπροσώπους νοσοκομείων από διάφορες χώρες. Από τη στιγμή που εδραιώσαμε συνεργασίες, οι πωλήσεις ήρθαν γρήγορα. Οι πιθανοί πελάτες αναγνωρίζουν άμεσα την αξία των λογισμικών και καταλαβαίνουν ότι σχεδιάστηκαν από συναδέλφους του κλάδου οι οποίοι κατανοούν τις ανάγκες τους.

Στην Ελλάδα, όπου η τεχνολογική ενσωμάτωση στον κλάδο της υγείας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και δεν υπάρχουν αντικειμενικά μέτρα σύγκρισης, η αλήθεια είναι ότι η πραγματοποίηση μιας εγκατάστασης είναι πιο δύσκολη και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου τα δύο λογισμικά προγράμματα να ενσωματωθούν στις διαδικασίες και λειτουργίες νοσοκομείων του ΕΣΥ; Τι διαφορές υπάρχουν με το εξωτερικό;

Όχι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα λογισμικά μας προγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν στις διαφορετικές διαδικασίες ή λειτουργίες των εκάστοτε νοσοκομείων βελτιώνοντας σημαντικά τη ροή εργασίας.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης η κύρια διαφορά προέρχεται από τη χαμηλή τεχνολογική ενσωμάτωση που υπάρχει στον κλάδο της υγείας της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του εξαγγελθέντος ψηφιακού μετασχηματισμού θα βελτίωνε κατά πολύ τις συνθήκες.

Ποια λέξη θα λέγατε ότι ταιριάζει περισσότερο στην τεχνολογική καινοτομία όσον αφορά τον χώρο της Υγείας για σήμερα και για το μέλλον; Βήματα ή άλματα;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται ορισμένα βήματα προκειμένου η Ελλάδα να συμβαδίσει με τις τεχνολογικά προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες καθώς η ανάγκη για την ψηφιοποίηση της υγείας γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή.

Για αυτόν τον λόγο, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι σύντομα θα δούμε να γίνονται άλματα.

Ίσως από διάθεση αυτο-υποτίμησης, αλλά όχι μόνο, συνηθίσαμε να λέμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλών προσδοκιών όσον αφορά την καινοτομία. Εν τούτοις παρουσιάζονται πολλές προσπάθειες που δείχνουν το αντίθετο. Εσείς αποτελείτε ένα τέτοιο παράδειγμα. Νομίζετε ότι η χώρα μας αρχίζει να δρέπει καρπούς από την πολιτική ώθησης της καινοτομίας που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια;

Είναι γεγονός ότι καινοτόμα εγχειρήματα μπορούν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστήριξης από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και φορείς τώρα, από ότι πριν από 5 ή 10 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα που θέτουν εμπόδια για τις νέες επιχειρήσεις. Το brain drain που σημειώθηκε τα τελευταία 15 χρόνια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πολλοί νέοι έφυγαν από τη χώρα για να βρουν εργασία ή να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους και δεν επέστρεψαν ποτέ. Δυστυχώς, αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι και η πλέον πιθανή να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Η έλλειψη των νέων εξειδικευμένων ανθρώπων δημιουργεί πρόβλημα και για τις υπάρχουσες καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημά μας καθώς δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα άτομα, κυρίως στον  χώρο της τεχνολογίας (προγραμματιστές κτλ.).

Συνολικά, θα έλεγα ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα επιτυγχάνεται αυτήν την στιγμή κατά κύριο λόγο από καθιερωμένες μεγαλύτερες εταιρείες που προσθέτουν νέες υπηρεσίες ή προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό τους, και λιγότερο από νέα εγχειρήματα.

Για το τέλος. Τι να περιμένουμε από την CibusMed στο εγγύς μέλλον; Έχετε στα σχέδια νέα καινοτόμα προϊόντα για να ανακοινώσετε; Προϊδεάστε μας για αυτά.

Ο κύριος στόχος μας το επόμενο έτος είναι να μπούμε σε καινούργιες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, αυξάνοντας το πελατολόγιο μας. Αυτό θα συμβαδίσει και με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Επιπλέον, έχουμε αρχίσει να προετοιμάζουμε τον σχεδιασμό ενός νέου λογισμικού που θα αφορά τη διαχείριση των υπόλοιπων ενδοφλέβιων διαλυμάτων, πέρα της χημειοθεραπείας και της παρεντερικής διατροφής.