ΠΑΟΥΛ ΓΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕΜΠΙΟΥΣ

Paul Julius Möbius
06-01-2021

Ο Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους (24 Ιανουαρίου 1853 – 8 Ιανουαρίου 1907) ήταν Γερμανός νευρολόγος που γεννήθηκε στη Λειψία. Περιέγραψε τα συμπτώματα της νευρολογικής διαταραχής που φέρει το όνομά του (Σύνδρομο Μέμπιους). Ο παππούς του ήταν Γερμανός μαθηματικός και θεωρητικός αστρονόμος, August Ferdinand Möbius (1790–1868).

Πριν εισέλθει στον ιατρικό τομέα το 1873, σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στα Πανεπιστήμια της Λειψίας, της Ιένας και του Μάρμπουργκ. Αφού απέκτησε το διδακτορικό του στην ιατρική το 1876, κατατάχθηκε στο στρατό, λαμβάνοντας τον βαθμό του Oberstabsarzt (ανώτερου προσωπικού χειρουργού). Αφού άφησε το στρατό, επέστρεψε στη Λειψία, όπου άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο και εργάστηκε ως βοηθός του νευρολόγου Adolph Strümpell (1853-1925) στην πανεπιστημιακή πολυκλινική. Το 1883 απέκτησε την εξειδίκευσή του για νευρολογία.

Ήταν πολυγραφότατος και είναι πολύ γνωστός για δημοσιεύσεις στους τομείς της νευροφυσιολογίας και της ενδοκρινολογίας. Ανάμεσα στα γραπτά του στην ψυχιατρική ήταν ψυχοπαθολογικές μελέτες του Γκαίτε, του Ρουσώ, του Σοπενχάουερ και του Νίτσε. Ήταν επίσης εκδότης του Jahrbücher der in- und ausländischen gesammten Medizin του Schmidt.

Ο Μέμπιους έκανε πρωτοποριακή συνεισφορά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται ορισμένες ψυχικές ασθένειες. Του πιστώνεται για τη διάκριση μεταξύ εξωγενών και ενδογενών νευρικών διαταραχών και εισήγαγε ιδέες για την αιτιολογία της υστερίας.

Το όνομά του συνδέεται με το σύνδρομο Möbius, μια ασθένεια που αναγνώρισε ως «πυρηνική ατροφία». Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος παράλυσης που σχετίζεται με παράλυση των κρανιακών νεύρων VI και VII. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μια έκφραση προσώπου που μοιάζει με μάσκα μαζί με πολλές άλλες ανωμαλίες όπως σάλια, σταυρωμένα μάτια, δυσκολίες στην ομιλία και προβλήματα κατάποσης.

Άλλα επώνυμα που σχετίζονται με τον Μέμπιους είναι:

  • Σύνδρομο Leyden–Möbius – μυϊκή δυστροφία στην περιοχή της πυέλου. ονομάστηκε μαζί με τον νευρολόγο Ernst Viktor von Leyden (1832–1910)
  • Σημάδι Möbius – αδυναμία σύγκλισης των ματιών. μια κατάσταση κατά την οποία το ένα μάτι συγκλίνει και το άλλο αποκλίνει όταν κάποιος κοιτάζει την άκρη της μύτης, μια κατάσταση που σχετίζεται με τη νόσο του Graves. Ο Möbius υπέθεσε ότι η υπερέκκριση του θυρεοειδούς ήταν ένας σύνδεσμος με την βρογχοκήλη.