Παπαευαγγέλου: Σταθερή η εικόνα της πανδημίας στη χώρα “Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά”

gaga_papaevagelou
16-09-2021

Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση όπως η Πιερία και η Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Για “σημεία ύφεσης” της πανδημίας, μίλησε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κυρία Μίνα Γκάγκα, ανάφερε πως ο εμβολιασμός προχώρησε καλά. “Πάνω από 62% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αλλά θέλουμε το 100%. Είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης”, σημείωσε.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 19.000, αλλά πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο.

“Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των τεστ ανά εβδομάδα, ενώ οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους. Η αλλαγή πολιτικής θα έχει πιθανά αύξηση κρουσμάτων και μείωση θετικότητας”, τόνισε επίσης.

Παπαευαγγέλου: 350 χιλιάδες τεστ το ημερήσιο ρεκόρ της χώρας

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας έγιναν 350.000 τεστ ανά ημέρα από 90.000 που είχαμε τις προηγούμενες μέρες. Το 53% των ασθενών αφορά σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών είπε η κα. Παπαευαγγέλου, ενώ στα παιδιά πρόσθεσε, ενδέχεται λόγω κινητικότητας να παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά.

“Περιοχές με αυξημένη επιδημιολογική κάλυψη”, είπε η Καθηγήτρια “δεν παρουσιάζουν επιβάρυνση της επιδημιολογικής τους εικόνας”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς, όπου όπως σημείωσε, οι φοιτητές είναι πρωταθλητές και παράλληλα, κάλεσε όλους να εμβολιαστούν.

Μαγιορκίνης: «Θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα από τα τέλη Σεπτεμβρίου»

Απ’ την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για τη χορήγηση της 3ης δόσης στον ευρύ πληθυσμό και οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί είναι αντιφατικές. «Είναι ακόμα νωρίς» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Περίπου 18% λιγότεροι είναι οι θάνατοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων είναι αναμενόμενο να αυξηθεί, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Από τέλη Σεπτεμβρίου, η μεταδοτικότητα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα χρησιμοποιούμε περισσότερο τους κλειστούς χώρους».