Παπαγεωργόπουλος:κακώς μιλούν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Παρά τις εκτιμήσεις που  «βλέπουν» το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ να φτάνει τα 3 δις ευρώ εκτινάσσοντας τα δημοσιονομικά της χώρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος σπεύδει να υπερασπιστεί τον Οργανισμό δηλώνοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν έπεσε έξω» ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για όλους αυτούς που επαναλαμβάνουν ότι ο Οργανισμός τελεί υπό κατάρρευση. Ο κος Παπαγεωργόπουλος απαντά με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ότι «ο ΕΟΠΥΥ ήρθε για να μείνει, αφορά την υγεία όλων των Ελλήνων και δεν είναι κάποιο μαγαζί». Το πρόβλημα όπως ανέφερε ο κος Παπαγεωργόπουλος είναι ότι ο Οργανισμός δημιουργήθηκε βίαια με προβλήματα οργανωτικά, οικονομικά και λειτουργικά». Ανέφερε μάλιστα πως τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν αρχικά το 2011 είχαν προϋπολογισμό περί τα 11 δις ευρώ, ενώ το 2013 ο ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει να έχει προϋπολογισμό για την υγείαμόλις 6 δις ευρώ.

 Ωστόσο, τόνισε ότι φέτος τα προβλήματα είναι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ από τις κρινόμενες δαπάνες οι 8,5 πήγαν καλά, και η 1,5 δεν πήγε και αφορά τις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο κος Παπαγεωργόπουλος υπερασπίστηκε το έργο του κου Λυκουρέντζου ως υπουργού Υγείας τονίζοντας ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας ενώ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη διαφάνεια στην Υγεία αρνήθηκε  ότι θα γίνουν περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων αλλά όπως είπε, θα ληφθούν μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών που αφορούν τους παρόχους.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι να εφαρμοσθούν διαγνωστικά πρωτόκολλα, να υπογραφούν νέες συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα και να συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των τιμών. Επίσης ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις εξετάζεται σοβαρά το ενδιεχόμενο του rebate.

 Για τα χρήματα που χρωστά ο οργανισμός στους γιατρούς ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύτηκε ότι  έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε σύντομα να ξεκινήσει πάλι η ροή χρημάτων και να πληρωθούν οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ για τον Ιανουάριο.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς οποίος μιλώντας επίσης  στο ΒΗΜΑ FM έκανε λόγο για ευθύνες που φέρει η διοίκηση για ενέργειες που δεν έγιναν προκειμένου να μειωθούν οι ακριβές εξετάσεις και να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια των κλινικών. Μάλιστα μετά από αυτές τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού αναζοπυρώθηκαν οι φήμες περί αντικατάστασης του κου Παπαγεωργόπουλου.

Πάντως σχετικά με αυτά τα σενάρια που μιλούν για αντικατάσταση του κου Παπαγεωργόπουλου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απαντάει: «Η κυβέρνηση μου έκανε την τιμή να μου δώσει αυτή τη θέση. Δεν μου αρέσει να στρογγυλοκάθομαι σε καρέκλες. Αν θεωρούν ότι κάτι άλλο πρέπει να γίνει εγώ θα πω ένα ευχαριστώ στον κ. Σαμαρά που με εμπιστεύτηκε».