“Πάρα πόδα” οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό

Χάπια
26-12-2016

Συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου οι Φαρμακοποιοί προκειμένου να αποτραπεί η “άλωση” όπως τη χαρακτηρίζουν του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των φαρμακείων και θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν στην παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Μάλιστα, όπως προανήγγειλλε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κος Λουράντος θα πραγματοποιηθεί άμεσα  ευρεία σύσκεψη των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας, με στόχο την λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Φαρμακοποιών.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την ραγδαία  επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών των χωρών σε συνάρτηση με την συνεχή αναγκαιότητα αύξησης των προϋπολογισμών υγείας, λόγω της δημογραφικής  γήρανσης του πληθυσμού την αύξηση των κρουσμάτων χρονίων ασθενειών και την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων .

Η φαρμακευτική αγορά αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων λόγω του τεράστιου μεγέθους της και σύμφωνα με τα επίσημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών  PGEU , η οποία εκπροσωπεί τους συλλόγους 34 χωρών που αποτελούνται από 400.000 φαρμακεία  και 170.000 φαρμακοποιούς, υπάρχουν πολλά πεδία νομικής δράσης όπως  οι Οδηγίες για την επαγγελματική αναγνώριση, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα , εργασιακού χρόνου, απελευθέρωσης , ΤΤΙP κλπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο ΠΦΣ στην Αθήνα, καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη  46.000.000 άτομα για αυτό η  ιδιοκτησία του Φαρμακείου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης επιχειρηματικών κεφαλαίων’, ανέφερε ο κ. Λουράντος, για να συμπληρώσει, πως αυτές οι πιέσεις ασκούνται και σε άλλες χώρες , όπως η Ιταλία, η  Ισπανία ακόμη και η Γερμανία»

« Η ουσιώδης διαφορά – τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ- είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς  μνημονίου. Η υποτιθέμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , ακόμη και σε αυτές τις οδηγίες της ΤΤΙP που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε .

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο καταπατείται βάναυσα και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να το κάνει ούτε με το πρόσχημα της χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη σύμφωνα με τον ΠΦΣ η ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά μαστίζεται από πολλά προβλήματα λογω της ανάπτυξης του διαδικτύου αλλά και έλλειψης σαφούς κοινής πολιτικής όσον αφορά τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα αναφέροντας το παράδειγμα της Γαλλίας ο κος Λουράντος είπε ότι εκεί έχουν θεσπισθεί πολύ αυστηροί νόμοι για την αποφυγή παράνομης πώλησης φαρμάκων. Όπως αναφέρθηκε στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, στην χώρα αυτή δημιουργήθηκε,  μια πλατφόρμα  από τις Αστυνομικές Αρχές και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέλαβε προσωπικό για να  παρακολουθεί το διαδίκτυο, ενώ μόλις διαπιστωθεί κάποια παράβαση, αυτομάτως ειδοποιείται η ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ μια τέτοια υπόθεση, η οποία αφορά ένα ολόκληρο δίκτυο που περνούσε από την Μαυριτανία και  από την Γεωργία.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και για τις χώρες της Ευρώπης οι ελλείψεις που προκαλούνται από το παράλληλο εμπόριο. Κύρια αιτία όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος είναι οι μεγάλες διαφορές  στις τιμές των φαρμάκων.

Καταλήγοντας ο κος Λουράντος ζήτησε από την κυβέρνηση στη κρισιμη αυτή φάση της μεταλλάξης της φαρμακευτικής αγοράς να σεβασθεί την αξία και την αξιοπιστία που πρεσβεύει ο Επιστήμονας Φαρμακοποιοιός.