Παραλλαγή Όμικρον: Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα η παραλλαγή “stealth” της Όμικρον

21-01-2022

Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον βρέθηκαν σε ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ενδεχομένως η “Όμικρον 2” να είναι ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή από την απλή Όμικρον. Για το θέμα αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Να σημειωθεί ότι τα δείγματα των δύο ταξιδιωτών εντοπίστηκαν μέσω της γονιδιωματικής ανάλυσης, από το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται όντως για κρούσματα του στελέχους της υποπαραλλαγής BA.2.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την υποπαραλλαγή omicron BA.2

Η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth. Στην πραγματικότητα δεν διαφεύγει από τον εντοπισμό της θετικότητας του ατόμου που φέρει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά από τη δυνατότητα των ελέγχων PCR να ταυτοποιούν την Όμικρον με γρήγορο τρόπο.

Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη παραλλαγή οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους πως ίσως να είναι πιο μεταδοτική παραλλαγή από την  Όμικρον.

Το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται πολύ συχνά στη Δανία, χώρα στην οποία έχει φτάσει να καταλαμβάνει το 45% των κρουσμάτων. Σήμερα η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως δηλαδή, δέκα φορές περισσότερα κρούσματα από τα προηγούμενα κύματα.