Παράταση ενός χρόνου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους

26-12-2016

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους για ένα ακόμη χρόνο, προβλέπει διάταξη που θα φέρει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον  υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, με τη συγκεκριμένη διάταξη θα παρατείνεται, για ένα έτος ακόμη, το δικαίωμα της παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ο υφυπουργός, θα ληφθεί μέριμνα και για το σύνολο των ανασφάλιστων με την εφαρμογή άλλων διατάξεων οι οποίες ήδη ισχύουν. 

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο θεσμοθετείται η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας των ανασφαλίστων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ανασφάλιστοι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 2,5 εκατ. ευρώ και οι σχετικές δαπάνες -που υπολογίζονται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- σε 100 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτονται με τον ΕΟΠΥΥ. 

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί την κατάρτιση Λίστας Χειρουργείου σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακά, σε μια προσπάθεια να καταργήσει το …γρηγορόσημο στα τακτικά ιατρεία. Η κατάρτιση της λίστας γίνεται κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από τους γιατρούς των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. 

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία «γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» σε κάθε νοσοκομείο που θα είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για την υποδοχή, ενημέρωση για τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ασθενών, την παρακολούθηση διακίνησης των ασθενών, τη συλλογή καταγγελιών και τη διευκόλυνση υποβολής αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη.