Παράθυρο για καινοτόμα φάρμακα στο επόμενο δελτίο τιμών

26-12-2016

Eυχαριστημένος δήλωσε ο κος Σαλμάς ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που ακουμπά για το μήνα Μάιο τα 190 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που πέρυσι ήταν 240. Επεσήμανε δε πως ενώ με τη δαπάνη των φαρμάκων τα πράγματα πηγαίνουν καλά, στη δαπάνη των διαγνωστικών κέντρων στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ  όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση των 60 εκατομμυρίων, αποτέλεσμα των μειώσεων στις εξετάσεις, αλλά θα χρειαστεί να δοθούν και 30 εκατομμύρια επιπλέον. Παράλληλα προανήγγειλε ότι ήδη βρίσκεται σε διαδικασία η ανάρτηση στο site του υπουργείου νέο δελτίο με τιμολογήσεις 385 νέων γενοσήμων. 

Σχετικά με το Claw back ανάφερε ότι απέδωσαν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες πλην 12 που βγήκαν εκτός λίστας από τις οποίες τελικά 2 συμμορφώθηκαν και μπόρεσαν  να ξαναμπούν. 

Αναφορές έκανε επίσης ο υπουργός σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός «γερμανικού μοντέλου» στην ιατρική κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με συλλόγους ιατρικούς, που θα αναλάβουν να εξασφαλίσουν την επάρκεια των γιατρών.

Σχετικά με το κέρδος των φαρμακοποιών ο κος Σαλμάς πιστεύει λόγω του ότι έχει μειωθεί αισθητά ο τζίρος των φαρμακείων δε θα πρέπει το κέρδος τους να πέσει κάτω από 18% και ξεκαθάρισε ότι από τα ΜΗΣΥΦΑ μόνο τα βιταμινούχα θα διατίθενται και στα souper market.

Σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα και τις νέες θεραπείες που έχουν πάνω από δύο χρόνια να έρθουν στην Ελλάδα είπε ότι έχει συστήσει επιτροπή υπό τη γενική γραμματέα Χριστίνα Παπανικολάου την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ κα Σκουρολιάκου και τη φαρμακευτική διεύθυνση του υπουργείου προκειμένου να επεξεργαστούν σε πρώτη φάση τα στοιχεία που αφορούν 30-40 φάρμακα. Με κριτήρια την έγκρισή τους από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία των ασθενών ενδεχομένως στο επόμενο δελτίο τιμών να δούμε να έρχονται καινούρια φάρμακα στη χώρα μας.