Πάρκινσον: Η διατροφή που επιβραδύνει την εκδήλωση της νόσου

νεαρή γυναίκα κρατά χέρια ηλικιωμένου με Πάρκινσον
27-01-2021

Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν την αιτία της νόσου του Πάρκινσον, νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφή που ακολουθεί κανείς θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Ερευνητές στον Καναδά κατέληξαν σε ισχυρή σύνδεση μεταξύ

  • της μεσογειακής διατροφής
  • της δίαιτας MIND

… και της καθυστερημένης έναρξης της νόσου του Πάρκινσον.

Η κατάλληλη διατροφή για να επιβραδυνθεί το Πάρκινσον

«Η προσκόλληση σε αυτές τις δίαιτες, τόσο τη MIND όσο και τη μεσογειακή διατροφή, συνέπεσε με μια μεταγενέστερη έναρξη της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ο Avril Metcalfe-Roach, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ. «Για τις γυναίκες, η διάρκεια έφτανε έως και τα 17,4 χρόνια όταν ακολούθησαν πιστά τη δίαιτα MIND. Για τους άνδρες το διάστημα ήταν τα οκτώ χρόνια» σημειώνει.
Η μελέτη είναι ελπιδοφόρα, καθώς υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Metcalfe-Roach αναγνώρισε ότι η μελέτη έχει περιορισμούς. Ζήτησε από τους 167 συμμετέχοντες στη μελέτη να απαντήσουν τι έτρωγαν μετά τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον και υπέθεσε ότι οι διατροφικές τους συνήθειες είχαν διάρκεια σε βάθος χρόνου.
«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσο καιρό ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή, αλλά σε ότι αφορά στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και την υγεία γενικά, όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς αυτή τη διατροφή, τόσο καλύτερα» πρόσθεσε.

Οι δίαιτες που επηρεάζουν

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σύνδεση του μικροβιώματος του εντέρου με τον εγκέφαλο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η οποία σχεδιάζει να μελετήσει περαιτέρω αυτήν την πιθανή σύνδεση.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο που παράγει ωφέλιμα χημικά, εξήγησε ο Metcalfe-Roach. Η διατροφή επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του μικροβιώματος.

Διατροφές όπως η μεσογειακή και η MIND πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν τα βακτήρια του εντέρου για τη μείωση της φλεγμονής, πρόσθεσε.

Και οι δύο δίαιτες βασίζονται στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, ψαριών και μειωμένων ποσοτήτων κρέατος και γαλακτοκομικών.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει περίπου το 1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών, καθιστώντας την την πιο κοινή νευροεκφυλιστική πάθηση μετά το Αλτσχάιμερ. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου.

«Οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχουν και άλλα προβλήματα υγείας εκτός από Πάρκινσον, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις και γι’ αυτό η υγιεινή διατροφή μπορεί πραγματικά να βελτιώσει συνολικά την υγεία τους».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Movement Disorders.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πότε μειώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον