Παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

30-05-2019

Παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ θα χορηγούνται πλέον με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων ή 2 μηνών ασφάλισης στην περίπτωση μη μισθωτών, εντός του 2018 ή ακόμη και κατά το προηγούμενο 12μηνο πριν από την έλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την κοινωνική ασφάλιση συνεχίζεται στα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου που έχουν δικαιωθεί σύνταξης λόγω θανάτου, έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να είναι άνεργοι, ήτοι να μην ασφαλίζονται από δικό τους δικαίωμα σε φορέα εντός ή εκτός ΕΦΚΑ.

Για τους μισθωτούς ασφαλισμένους, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2020, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης (ενσήμων) είτε κατά το 2018 είτε κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. Να σημειωθεί ότι για το 2017 η αντίστοιχη προϋπόθεση ήταν η συμπλήρωση τουλάχιστον 75 ενσήμων.

Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλισης κατά το 2018 (ήταν 3 μήνες για το 2017) ή το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. Προσοχή. Απαιτείται επίσης η καταβολή τουλάχιστον των ελάχιστων ασφαλιστικών εισφορών εντός του τρέχοντος έτους.

Η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος παρατείνεται για διάφορες ειδικές ομάδες όπως για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, για ανέργους ηλικίας 29-55 ετών καθώς και για άνεργους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, ηλικίας 30-67 ετών.

Από 1/3/2019 σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για παροχές σε είδος χορηγείται από την πρώτη ημέρα ασφάλισης. Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας χορηγείται με την πραγματοποίηση 25 ημερών ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης:

Είναι εθιστική η κάνναβη;Οι ειδικοί λένε ναι και ψυχολογικά και οργανικά