Παροχή Ινσουλίνης υπό προϋποθέσεις

26-12-2016

Το 35% των διαβητικών αναγκάζονται  να τροποποιήσουν τη θεραπεία τους με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους λόγω των καθυστερήσεων από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους. Συγκεκριμένα τα άτομα με ΣΔ/1 που φορούν αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης αποζημιώνονται μετά από 6 έως 12 μήνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βγάζουν την αντλία τους γιατί το κόστος είναι μεγάλο, από τη στιγμή που δεν αποζημιώνονται έγκαιρα από τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ασφαλιστικά ταμεία).

 Τα παραπάνω στοιχεία κατήγγειλε η κυρία Σπυριδούλα Λάγιου μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη και Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Τα άτομα με Διαβήτη Τ/2 ινσουλινοθεραπευόμενοι είναι υποχρεωμένοι πλέον να πληρώνουν 10% συμμετοχή για την ινσουλίνη,10% για τα δισκία του διαβήτη και 25% σε άλλα δισκία συνοδών παθήσεων καθώς και στα αναλώσιμα τους Κατά συνέπεια πολλοί διαβητικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα νέα δεδομένα και επιλέγουν να παίρνουν τα χάπια τους μέρα παρά μέρα έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος και να  πληρώσουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα.

Η κατάσταση όπως αναφέρουν φαίνεται να είναι χειρότερη στην επαρχία για τους μικροσυνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι καταφεύγουν στις παραπάνω λύσεις με δυσάρεστα  αποτελέσματα για την Υγεία τους. 

Η κυρία Σπυριδούλα Λάγιου μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη και Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών δήλωσε σχετικά στο «healthview»: « Τα στοιχεία τα οποία καταθέσαμε βασίζονται και σε έρευνα  που έχουν κάνει γιατροί από τη Θεσσαλονίκη και καταδεικνύουν ότι πλέον το οικονομικό κόστος για τους διαβητικούς έχει γίνει δυσβάστακτο. Ένα φάρμακο νευροπαθητικού πόνου πρώτης εκλογής , του οποίου η συμμετοχή ήταν γύρω στα 12 ευρώ,μετά την λίστα η συμμετοχή του πήγε στα 21,75 ευρώ και αφορά και τους δύο τύπους Διαβήτη. Τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να παίρνουν τα χάπια μέρα παρά μέρα για να μην τρώνε κάθε μέρα μακαρόνια και τραχανά. Ετσι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην Υγεία τους.  Οι αρμόδιοι πρέπει να σταματήσουν να κοιτάνε το κόστος και να κοιτάξουν τη θεραπεία των ασθενών διότι εάν παρουσιάσουν επιπλοκές το κόστος νοσηλείας τους θα τους κοστίσει διπλάσια. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Καθημερινά δεχόμαστε πάρα πολλές διαμαρτυρίες».

Το προεδρείο του ΙΣΑ επιβεβαίωσε ότι ένας διαβητικός  χρειάζεται 3 ώρες προκειμένου να καταθέσει τα δικαιολογητικά του στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ ενώ ο χρόνος αποζημίωσης ξεκινάει πράγματι  από τους 6 μήνες και φτάνει τους 14 για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ λόγω της έλλειψης υπαλλήλων στις τοπικές υπηρεσίες του οργανισμού.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει πως είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς ( που φορούν αντλία) λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ζητάει να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

 Χρυσάνθη Τασσοπούλου