Πάρτυ και στο χώρο της ψυχικής Υγείας, καταγγέλλει η Υφυπουργός Υγείας Φ.Σκοπούλη

26-12-2016

«Με ότι έχουμε πρέπει να επιβιώσουμε διαφορετικά θα καταστραφούμε» αυτό το μήνυμα στέλνει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη για την ψυχική υγεία στη χώρα μας η οποία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση λόγω έλλειψης πόρων αλλά και τραγικών λαθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Η υφυπουργός μετά από έλεγχο τριών μηνών φέρνει στη δημοσιότητα τον αδιαφανή και ανεξέλεγκτο τρόπο που λειτουργούσαν πολλές από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της ψυχικής Υγείας και χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εντύπωση προκαλούν οι καταγγελίες της υφυπουργού για διοικητικό υπάλληλο με αμοιβή 63.000 το χρόνο (4.500 ευρώ μηνιαίος), επιστημονικό υπεύθυνο ΠΕ γιατρό με 70.000 ευρώ (5.000 ευρώ/μηνα), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοηθό Νοσηλεύτρια με 40.000 ευρώ (2850/μήνα). Σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται και σε αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, στο κόστος ανά ένοικο και στις φαρμακευτικές δαπάνες.

ΜΚΟ με προϋπολογισμό περίπου 6,3 εκατ. ευρώ η μία και 6,7 εκατ. ευρώ η άλλη, φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές, ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και 5 λογιστές. Ξενώνας διαθέτει έξι ψυχολόγους, ενώ άλλη δομή έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Δεν έχει τελειωμό το πάρτυ που γινόταν σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Σκοπούλη ενώ αξίζει να σημειωθεί οι ΜΚΟ παρά την κρίση δεν προχώρησαν σε περιστολές δαπανών αλλά μόνο σε μειώσεις μισθών στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών.

“Όλο το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό και διαφάνεια”, είπε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι “η συνεργασία των δομών Ιδιωτικού Δικαίου με το Δημόσιο λειτουργεί χωρίς κανόνες, με τις πρώτες να βλέπουν το Δημόσιο ως κουμπαρά”.

Όπως είπε η υφυπουργός, οι 64 δομές ιδιωτικού δικαίου έχουν λάβει το 100% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, (συνολικά 40 εκατ. ευρώ), και όμως διαμαρτύρονται στέλνοντας εξώδικα στο υπουργείο και αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Επίσης, έχει καθυστερήσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, για να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που υπολογίζονται γύρω στα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Η κα Σκοπούλη είπε τέλος ότι έχει ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή Διοικητικού, Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου, ενώ επανασυγκροτείται και η Επιτροπή Αξιολόγησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και το πόρισμα τους αναμένεται εντός διμήνου ούτως ώστε να βγει μια καθαρή εικόνα για το τι γινόταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε σχέση με τη δράση των ΜΚΟ.

Βάννα Κεκάτου