Πασχαλινό αρνί και 3 σαλάτες για να το συνδυάσετε

26-12-2016

Είναι σχεδόν βέβαιο πως το πρώτο πράγμα που λαχταράτε να φάτε μετά το πέρας της σαρακοστής, είτε έχετε νηστέψει 40, είτε 6 ημέρες, δεν είναι μία ακόμη σαλάτα. Θυμηθείτε όμως τη «σοφή» συμβουλή που δίνουν οι διαιτολόγοι και λέει ότι μετά από μία περίοδο νηστείας είναι καλό να επανέλθετε σταδιακά στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί και καταναλώσετε λαίμαργα τα εδέσματα του Πασχαλινού τραπεζιού υπάρχει κίνδυνος να υπερφορτώσετε το στομάχι σας.

Το παραδοσιακό αρνί, αποτελεί ένα κρέας πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Β12 απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί τη θρεπτικότητα του αρνιού, και έχοντας πάντα υπόψη πως κατέχει τη σπουδαιότερη θέση στο γιορτινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμάστε πως το κρέας αυτό έχει περίπου τριπλάσια περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με το κοτόπουλο. Και μπορεί να σκέφτεστε πως αφού το καταναλώνετε «μία στο τόσο», δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Η λιπαρότητά του όμως, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες βαρυστομαχιάς το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα!

Για να ελαφρύνετε λοιπόν το μενού ετοιμάστε μία ή δύο δροσερές σαλάτες, αλλά αυτή τη φορά κάντε τη διαφορά! Ταιριάξτε το αρνί με τραγανά λαχανικά και απροσδόκητα υλικά, αφήνοντας τη χωριάτικη ή την αγγουροντομάτα για τις υπόλοιπες «συνηθισμένες» μέρες.

Μία διαφορετική αγγουροντομάτα

Στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει στις σαλάτες να κυριαρχούν πράσινα και κόκκινα λαχανικά. Εκτός όμως από τον κλασσικό συνδυασμό αγγουριού και ντομάτας, τη θέση της τελευταίας μπορεί να πάρει ένα άκρως ανοιξιάτικο κόκκινο φρούτο! Οι φράουλες, οι οποίες περιέχουν περισσότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη C και από τα πορτοκάλια. Είναι δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειάζεστε μαζί με ένα «βαρύ γεύμα».

Υλικά

  • 2 κιλά, φράουλες κομμένες σε κομματάκια
  • 3 αγγούρια, κομμένα σε ροδέλες
  • ½ κουταλάκι κάρδαμο
  • 3 κουταλάκια ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
  • ¼ φλιτζάνι, φυστίκια Αιγίνης
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν

 

Εκτέλεση

Προσθέστε τις φράουλες, το αγγούρι, το κάρδαμο, το 1 κουταλάκι ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και αφήστε τα να μαριναριστούν για 10 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, με το λεμόνι και τη υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Στο μίξερ πολτοποιείστε τα φιστίκια, με το πιπέρι καγιέν και μία πρέζα αλάτι. Στο μπολ με τα φρούτα και τα λαχανικά προσθέστε τη σος με το γιαούρτι και τελικά από πάνω το μείγμα με τα φιστίκια. Η εναλλακτική «αγγουροντομάτα» είναι έτοιμη! 

Πράσινη σαλάτα με νότες μπαχαρικών

Το αρνί πηγαίνει με τις περισσότερες γεύσεις, η έντονη όμως γεύση του θέλει μία σαλάτα με έντονα μυρωδικά για χρωματίσει το πιάτο σας. Μυρωδικά, όπως ο δυόσμος και η μέντα, είναι πλούσια σε φυτικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία σας. Την ίδια στιγμή η έντονη γεύση τους, θα σας βοηθήσει να προσθέσετε λιγότερο αλάτι στη σαλάτα!

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια, πράσινα φασολάκια βρασμένα
  • 4 μικρά ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 ματσάκια σέληνο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο μαρούλι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτάλι άσπρο ξύδι
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ κουταλιά μουστάρδα Dijon
  • ½ κουταλάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το ξύδι με το αλάτι, μέχρι να διαλυθεί το τελευταίο. Προσθέστε το μαϊντανό, τη μουστάρδα και το κρεμμύδι και ανακατέψτε. Σταδιακά προσθέστε και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σος και περιχύσετε με αυτή τα λαχανικά.

Μία σαλάτα από το Περού

Η κινόα είναι ένα σιτηρό που έρχεται από τη μακρινή Λατινική Αμερική και είναι υπερφορτωμένο με πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η σαλάτα αυτή θα σας χορτάσει αρκετά, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό συνοδευτικό πιάτα, αντί για τις κλασσικές πατάτες ή ρύζι. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε σιτηρά όπως η κινόα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, της χοληστερίνης και του ζαχάρου.

Υλικά

  • 4 καλαμπόκια, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 2 φλιτζάνια κινόα, βρασμένη
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε βράζοντας καλά το καλαμπόκι. Όταν είναι έτοιμο τοποθετήστε το σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι αφαιρέστε προσεκτικά τους «σπόρους». Στη συνέχεια βράστε την κινόα για περίπου 10 λεπτά και αφήστε τη να κρυώσει σκεπασμένη με μία πετσέτα. Εν τω μεταξύ ανακατέψτε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο, το μέλι, το πιπέρι και το αλάτι. Αναμείξτε την κινόα με το dressing μέχρι να απορροφηθεί και στη συνέχεια προσθέστε το καλαμπόκι, το φρέσκο κρεμμύδι και τη μέντα.

Να θυμάστε πως κάθε φορά που γεμίζετε το πιάτο σας πρέπει να αφιερώνετε το μισό στα λαχανικά και το υπόλοιπο μισό στους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη. Καλό Πάσχα με ισορροπημένες διατροφικές απολαύσεις!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Βιβλιογραφία:

  • Bon appetit.  Strawberry-Cucumber Salad With Lemon Cream.

http://www.bonappetit.com/recipe/strawberry-cucumber-salad-with-lemon-cream

  • The Kitchn. Crunchy Spring Salad with Dill Dressing.

http://www.thekitchn.com/recipe-crunchy-spring-salad-with-dill-dressing-recipes-from-the-kitchn-186100

  • Epicurious. QUINOA WITH CORN, SCALLIONS, AND MINT.

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/quinoa-with-corn-scallions-and-mint-235480