“Πάτωμα” για φαρμακευτική δαπάνη στο 1,3% του ΑΕΠ για το 2014 επιδιώκει το Υγείας

Φάρμακα
26-12-2016
Επίσης πρώτη χθες για το τεχνικό κλιμάκιο που θα εργαστει πάνω στις προτάσεις που θα πρέπει να ειναι έτοιμες μέχρι τέλος Αυγούστου για την πολιτική φαρμάκου και θα αποδοθούν στην Τρόικα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Χθες λοιπόν, όπως ενημερώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με τεχνικό κλιμάκιο συμβούλων του κ. Γεωργιάδη και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας , των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκαρίων , θέματα που αφορούν το Φάρμακο και τους παρόχους Υγείας προκειμένου να διατυπωθούν οι σχετικές προτάσεις, για τις οποίες βέβαια την τελική απόφαση για την αποδοχή τους ή όχι, έχει ο Υπουργός Υγείας.
Το νέο στοιχείο που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου είναι ότι το ύψος του ποσοστού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει αποφασισθεί για τ για το 2014 είναι το 1,3% του ΑΕΠ , από το οποίο το 0,3% αφορά τη νοσοκομειακή και το 1% την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Στην συζήτηση που ακολούθησε επανήλθε το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και το ενδεχόμενο πώλησης τους από άλλα κανάλια διανομής . Όμως όλοι οι φορείς συμφώνησαν  πως πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία. Ακόμη σύμφωνη γνώμη υπήρξε και στο ότι   θα  πρέπει οι τιμές τους να μην αυξηθούν καθόλου ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας ασθενής και να έχουν σταθερή λιανική τιμή .
Σύμφωνα και με την θέση του ΠΦΣ ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα , οι παρευρισκόμενοι διατύπωσαν την άποψη πως τόσο τα ΜΥΣΥΦΑ όσο και τα μη αποζημειούμενα φάρμακα θα πρέπει να μπορούν να συνταγογραφούνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους ιατρούς με ποσοστό συμμετοχής 100%.
Για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους συμφωνήθηκε από όλους πως τα φάρμακα που δε χρησιμοποιούνται μέσα στις νοσοκομειακές δομές θα πρέπει να μπορούν να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ποσοστό κέρδους μικρότερο από τα υπόλοιπα.
Επίσης όπως τονίζει ο ΠΦΣ, για τις τιμές αναφοράς των φαρμάκων έγινε διεξοδική συζήτηση. Είναι γνωστή η μνημονιακή δέσμευση για μεγάλη αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων . Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκε η άποψη ότι για όσες δραστικές ουσίες φαρμάκων δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα, δεν θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ,   (δηλ. ο φορέας κι ο ασφαλισμένος θα μοιράζονται τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς).
 Όμως για τις περιπτώσεις που υπάρχουν γενόσημα και ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο τότε θα επιβαρυνθεί με ολόκληρη τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την τιμή αναφοράς.
Στην συζήτηση προτάθηκε  να μειωθεί η συμμετοχή για όσους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, και να αυξηθεί για τα πρωτότυπα. Τέλος ως επιπλέον μέσο προώθησης της χρήσης των γενοσήμων, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει  rebate από τα γενόσημα φάρμακα.
Επίσης διατυπώθηκε η πρόταση να βγαίνει Δελτίο Τιμών δύο ή τρεις φορές τον χρόνο. Η βιομηχανία πρότεινε η νοσοκομειακή τιμή να ταυτιστεί με την exfactory τιμή και η προκύπτουσα διαφορά – επιβάρυνση, να καλυφθεί μόνο από την φαρμακοβιομηχανία με την εφαρμογή rebate.
Από πλευράς Υπουργείου ζητήθηκε από όλους τους φορείς η ενίσχυση του ΕΟΦ με εξειδικευμένο προσωπικό
Οι συναντήσεις των τεχνικών συμβούλων του Υπουργείου  και των φορέων θα συνεχιστούν μέσα στον Αύγουστο, για να ολοκληρωθεί η δέσμη των προτάσεων που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη και να υποβληθεί  στον Υπουργό για την τελική έγκριση ή μη.