ΠΑΤΡΙΚ ΜΑΝΣΟΝ

Πάτρικ Μάνσον
08-04-2021

Ο Πάτρικ Μάνσον (3 Οκτωβρίου 1844 – 9 Απριλίου 1922) ήταν Σκωτσέζος γιατρός που έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στην παρασιτολογία και ήταν ιδρυτής του τομέα της τροπικής ιατρικής. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen με πτυχία Master of Surgery, Doctor of Medicine και Doctor of Law.

Ανακάλυψε ότι η φιλαρίαση στον άνθρωπο μεταδίδεται από τα κουνούπια. Αυτό είναι το θεμέλιο της σύγχρονης τροπικής ιατρικής και αναγνωρίζεται με το επίθετο «Πατέρας της Τροπικής Ιατρικής». Η ανακάλυψή του επικαλέστηκε άμεσα τη θεωρία της ελονοσίας-κουνουπιών, η οποία έγινε το θεμέλιο στην ελονοσία. Τελικά έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. Ίδρυσε το Κολέγιο Ιατρικής του Χονγκ Κονγκ για Κινέζους (που στη συνέχεια απορροφήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ) και τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Ο Μάνσον προσβλήθηκε από ουρική αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Κίνα. Η επαναλαμβανόμενη κατάστασή του χειροτέρευε με την ηλικία.